|

Hatalmas robbanás rázott meg egy ciprusi katonai bázist

Hétfőn reggel hatalmas robbanás rázta meg Ciprus déli partját: helyi idő szerint reggeli 6 óra (03:00 UTC) magasságában berobbant az a mintegy 2 000 tonnányi lőpor, ami 2009 óta lapított 98 konténerben a Zygi melletti Evangelos Florakis tengerészti bázis területén. A Ciprusi Nemzeti Gárda bázisának területére a nagy mennyiségű robbanóanyag anno arról a ciprusi zászló alatt hajózó M/V Monchegorsk nevű teherhajó fedélzetéről került, melyet a U.S. Navy egyik hadihajója vizsgált át a Vörös-tengeren 2009 januárjában. Izrael állásfoglalása szerint az Iránból kihajózott teherhajó úticélja Gáza volt, amit persze Teherán tagadott – a hajót menetközben rakományával együtt a ciprusi Limassol kikötőjébe kísérték.

A ciprusi hatóságok a rakomány átvizsgálása után lefoglalták a 98 konténert – melynek tartalmát akkor nem tették publikussá – és a Ciprusi Nemzeti Gárda gondjaira bízták. Ahol azóta is – állítólagosan nyílt téren – tárolták azokat, míg 2011. július 11-ének reggelén az előző napok hőhulláma végett kipattant bozóttűz be nem robbantotta a teljes készletet.

A híradások szerint mind a 98 konténer berobbant, elpusztítva a bázis jelentős részét és súlyos károkat okozva a szomszédos Vasilikos erőműben, mely Ciprus energiaigényének mintegy felét állítja elő. A konténerek helyén jelenleg egy 600 méteres kráter virít, illetve 12 állampolgárát gyászolja a sziget. A sebesültek száma 62 fő – utóbbiak közül 50 fő könnyű sérüléseket szenvedett, kórházi ellátásuk után haza is engedték őket.

Ciprusi robbanás

Stefanos Stefanou kormányzati szóvivő a kérdésekre válaszolván kijelentette, hogy az előzetes vizsgálatok alapján kizárható a szabotázs, balesetről van szó. Azon kérdésekre, melyek azt firtatták, miszerint a bázis parancsnokának komoly aggályai voltak a konténerek tárolásának biztonsága kapcsán azt válaszolta, hogy a múlt hét folyamán sor került egy vizsgálatra, mely kapcsán változtatásokat irányoztak elő, amiket sajnos már nem tudtak idejében eszközölni.
Mind a védelmi miniszter, mind pedig a nemzeti gárda parancsnoka benyújtotta lemondását.

A tragédia kapcsán a ciprusi kormány 3 napos országos gyászt rendelt el. Mindemellett felszólította a lakosságot, hogy amennyire csak tudják korlátozzák az energia és vízfogyasztást, lévén a legnagyobb kapacitású erőmű átmeneti kiesése miatt komoly energiahiány lépett fel – olyannyira, hogy a tengervíz sótlanító telepeket is leállították, így az energia és vízellátás is komolyan akadozni fog. A teljes rend helyreállítása heteket vehet igénybe a becslések szerint.

39 hozzászólás “Hatalmas robbanás rázott meg egy ciprusi katonai bázist”

  1. Nem igazán ismerem a jogi procedúrát, de ezt az árút nem lehetett volna eladni? Ha jól tudom a vámon elkobzott árukat, vagy megsemmisítik, vagy adományként szétosztogatják(főleg ruhanemük) rászorulóknak, vagy elárverezik.

  2. Jó, jó, lehet, hogy nem tudnak élvonalbeli vadászgépet gyártani, de lőport már csak megtanúltak, amint a fentebb megjelent eset is bizonyítja. Mindenféle külszini fejtéshez jó lett volna.
    Gondolom…???

  3. fisher

    Inkább Izrael, mint Irán, bárhogyan is nézem… a palesztinok 2000-ben megkapták a lehetőséget a békés együttlétre, de a „kedves” vezérük elbaszta a lehetőséget… innenstől kezdve nincs miről beszélni…

  4. sulyid

    Nem mondanám, hogy Irán bármivel is jobb Izraelnél, de azt sem, hogy Izrael jobb lenne Iránnál. Hasonló kategória, annyi különbséggel, hogy Iránnak nincs olyan játszóterepe, ahol olyan förtelmes dolgokat tehetnének, mint Palesztinában.

  5. Az ottani Kurdisztán Irán része, nem pedig megszállt övezet. Az ottani kurdok iráni állampolgárok, nem pedig jogfosztott senkik. Az ottani Kurdisztánban nem épülnek falak, illegális perzsa telepek, nincsenek katonai ellenőrző pontok. Az iráni kurdok szavazhatnak, van önkormányzatuk, nem állnak kollektív büntetés alatt.

    Lehet (biztos), hogy az iráni kurdoknak is vannak problémáik, de a palesztinok csak álmodhatnak arról, hogy Izrael úgy bánjon velük, mint Irán a kurdokkal.

  6. A palesztinokkal nem véletlenül bánnak úgy, ahogyan… tudod azt a féle viselkedést, amit alkalmaznak belük szemben azt ki kell érdemelni… márpedig a palesztinok ennek a többszöröséért is megküzdöttek, sőt még az arabok is utálják őket… gyakorlatilag sehol sem szivesen látott vendégek, pedig az arabok egymás között eléggé megértőek tudnak lenni…

  7. Hát te Sulyidkám nagyon okos vagy. Megnézted egyáltalán a videót, vagy anyukádék úgy neveltek, hogy a zsidóknak mindig igaza van? Egy kicsit talán olvass is utána a dolgoknak mielőtt ilyen fennkölt ajnározod a őket. Vagy ha ennyire vágod a dolgokat és izrael egy szinten áll Iránnal, akkor nosza mondj konkrét példákat a másik oldal bűneiről. Egyáltalán milyen bűnökről beszélsz a palesztinok esetében? Ha most a románok az állítólagos római-kori tulajdonjogukat érvényesíteni kezdenék a Kárpát-medence fölött, elfoglalnák szép lassan az egész országot, és ha netalántán Mi magyarok fegyvert ragadnánk ellenük, akkor mi bűnöző, aljas, senkiházi nép lennénk, akiket ki kell irtani. Nem mondom magam elvakult zsidóellenesnek, nagyon is szívesen meghallgatnék egy nyílt pro-kontra vitát. Kár hogy ilyen nem létezik, hiszen mindent tagadnak és mindenki aki zsidót szid halálra van ítélve.

  8. fisher

    Érdemileg csak az utolsó mondatodra érdemes válaszolni, mert már eddig is bizonyítottad, hogy a te szemedben, csak a csúnya, gonosz népirtó Izrael van, akik a szabad, erkölcsös, már szinte szüzies palesztintól lopták el a földjüket, s Irán igazából a világ összes államának a mintaképe.

    „Kár hogy ilyen nem létezik, hiszen mindent tagadnak és mindenki aki zsidót szid halálra van ítélve.”

    Fordulj pszichológushoz… és PONT.

  9. Látom szövegértelmezés megvan. Iránról egy szóval sem mondtam hogy szűzies, szimplán várom a SÁTÁNI bűneinek a felsorolását, amik szembe állíthatók izraelével.
    Jó lenne, ha visszaolvasnál, nem tudom hol szidtam én egy szóval is valaha a zsidókat. Ellenben veled, aki az elmúlt pár napban minden cikk alatt -annak tartalmától függetlenül- szidod a becses zsidók összes ellenségét. Méghozzá elég egyoldalú információkra (haha információk?) megalapozva (főleg hogy konkrétumot még alig-alig hallottunk tőled). Én megértem, hogy 15 évesen azt hiszi az ember, hogy egy kis nyári wikipédiázgatás után átlátja a fél világ geopolitikai helyzetét, csak épp ezt tehetnéd egy kicsit szerényebben is. Alapjában véve én nem szeretek véleményt mondani ebben a témában. Ahogy te is mondtad, lehet az embernek véleménye és van is nekem, csak éppen közel s távol nem érzem elég átfogónak a tudásomat ahhoz hogy alap esetben az arcába dobjam mindenkinek (megjegyzem a tiédet még annyira sem). És ezt félre ne értsd, nem vitaindító hozzászólásnak terveztem. Vedd tudomásul, hogy senki sem kiváncsi a cionista szubjektív véleményedre, és ha megkíméled a kommentelőket ezektől nekem sem kell több ilyen számomra is kínos kommentet írnom.

  10. Jó napot.

    Sulyid hozza a formáját. Ő zsidó és helyesen nemzete szemszögéből áll a dolgokhoz. Büszke is lehet rá

    Baj ott kezdődik beleszólnak abba hogy mi magyarok hogy tegyük dolgaikat.

    Ha annyira utáljátok a palesztinokat, akkor mi palesztinjainkat mért véditek. Ezek is legalább akkor szemét ládák. E miatt erősödik az ellen érzés veletek kapcsolatba tapasztalataim szerint.

    Ma magyarnak nevezet nép amelynek királyai Nimródtól erednek. Több íjfeszítő népből születet meg. Arra érdemes népekkel mindig is együtt tudtunk élni

  11. monyok

    Neked is jó napot.

    Igen, megpróbálom a dolgokat Izrael szemszögéből megközelíteni, de ettől függetlenül megpróbálkozok a palesztinok nézőpontjával is azonosulni valamilyen szinten (sajnos nem mindig látom át az ő szempontjukat, mert az értékrendjüket nem ismerem teljesen, de a Koránt már tanulmányoztam egyszer).

    Én nem védem a ti palesztinjaitokat, s nem is utálok minden palesztinában élő arabot, de azt meg kell jegyezni, hogy a keresztény vallásúakkal sokkal kevesebb baj van, mint az iszlám követőivel.

  12. Ehte palesztinok. Nem bánnám ha az Eu hagyná hogy mi is azt csináljuk mint a gázai övezetbe.
    Tapasztalatom szerint meg nem. Valami pogány hitet űznek nagyon babonásak. Valamint olyan bátrak hogy 20-n támadnak meg 15-16 éves gyerekeket. Ilyen helyzetben egy UZI kategóriájú kézi lő fegyver itt se ártana.

    Ficher a magyar ember találékony. A nagy esély egyenlőség óta 20-30 új népet jelölő szó is meghonosodot.

  13. Hát olyan szines fém imádót én is ismerek nem egyet. De ha a 90% nem az hanem terróista inkább. Az már sajna hiba határ.
    Ja és nem csak nálunk van velül gond. Hanem egész európába.
    Románok példa okán ezért nem lehetnek Sengeni övezet tagjai.

    Sulyid azt fogfel a néped képiselői olyan embereket védenek akiket. Ti Ciszjordániába tankkal lövettek. Ez nagyon felkorbácsolja az indulatokat. Mocskos….. skandálás mellé betársúl az őket védő neve is.

    Komolyan te élnél palesztinok szomszédja ként. Közbe törvény előtt kedvezményezettek, védet közűzemi fogyasztók stb. ?

  14. monyok

    Szerencsére nem jellemző, hogy Izraelben a palesztinok nagy mennyiségű támogatást kapjanak, ellenben ha én haza vándorolnék, akkor kapnék nagy mennyiségű pénzt, s segítséget a letelepdéshez, elhelyezkedéshez.