HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Hatalmas robbanás rázott meg egy ciprusi katonai bázist

Hétfőn reggel hatalmas robbanás rázta meg Ciprus déli partját: helyi idő szerint reggeli 6 óra (03:00 UTC) magasságában berobbant az a mintegy 2 000 tonnányi lőpor, ami 2009 óta lapított 98 konténerben a Zygi melletti Evangelos Florakis tengerészti bázis területén. A Ciprusi Nemzeti Gárda bázisának területére a nagy mennyiségű robbanóanyag anno arról a ciprusi zászló alatt hajózó M/V Monchegorsk nevű teherhajó fedélzetéről került, melyet a U.S. Navy egyik hadihajója vizsgált át a Vörös-tengeren 2009 januárjában. Izrael állásfoglalása szerint az Iránból kihajózott teherhajó úticélja Gáza volt, amit persze Teherán tagadott – a hajót menetközben rakományával együtt a ciprusi Limassol kikötőjébe kísérték.

A ciprusi hatóságok a rakomány átvizsgálása után lefoglalták a 98 konténert – melynek tartalmát akkor nem tették publikussá – és a Ciprusi Nemzeti Gárda gondjaira bízták. Ahol azóta is – állítólagosan nyílt téren – tárolták azokat, míg 2011. július 11-ének reggelén az előző napok hőhulláma végett kipattant bozóttűz be nem robbantotta a teljes készletet.

A híradások szerint mind a 98 konténer berobbant, elpusztítva a bázis jelentős részét és súlyos károkat okozva a szomszédos Vasilikos erőműben, mely Ciprus energiaigényének mintegy felét állítja elő. A konténerek helyén jelenleg egy 600 méteres kráter virít, illetve 12 állampolgárát gyászolja a sziget. A sebesültek száma 62 fő – utóbbiak közül 50 fő könnyű sérüléseket szenvedett, kórházi ellátásuk után haza is engedték őket.

Stefanos Stefanou kormányzati szóvivő a kérdésekre válaszolván kijelentette, hogy az előzetes vizsgálatok alapján kizárható a szabotázs, balesetről van szó. Azon kérdésekre, melyek azt firtatták, miszerint a bázis parancsnokának komoly aggályai voltak a konténerek tárolásának biztonsága kapcsán azt válaszolta, hogy a múlt hét folyamán sor került egy vizsgálatra, mely kapcsán változtatásokat irányoztak elő, amiket sajnos már nem tudtak idejében eszközölni.
Mind a védelmi miniszter, mind pedig a nemzeti gárda parancsnoka benyújtotta lemondását.

A tragédia kapcsán a ciprusi kormány 3 napos országos gyászt rendelt el. Mindemellett felszólította a lakosságot, hogy amennyire csak tudják korlátozzák az energia és vízfogyasztást, lévén a legnagyobb kapacitású erőmű átmeneti kiesése miatt komoly energiahiány lépett fel – olyannyira, hogy a tengervíz sótlanító telepeket is leállították, így az energia és vízellátás is komolyan akadozni fog. A teljes rend helyreállítása heteket vehet igénybe a becslések szerint.

Exit mobile version