|

Meglengette első Buzogányát a Jurij Dolgorukij

Orosz barátaink pontosan tartották magukat a módosított Bulava (Buzogány) menetrendhez és a napokban megnevezettnek megfelelően június 28-án áttörte a Fehér-tenger felszínét az idei év első Bulavája. Mely tesztindítást a korábbiakkal ellentétben immáron leendő hordozóplatformja, a Borej-osztály egyelőre egyetlen csatasorba állítható tagja, a Jurij Dolgorukij hajtotta végre.

Nyilván mindenki megkönnyebbülésére a tavalyi év 2 indításához hasonlóan a Bulava 15. tesztje is minden szempontból sikeresnek minősíthető, a visszatérő egységek sikeresen megérkeztek a kamcsatkai Kura tesztmezőn a számukra kijelölt koordinátákra. Ezzel egy kicsit ismét tovább javult a tavaly úgymond megtáltosodott Bulavának a korábbi évek miatt egyelőre még mindig nem fényes teljesítménymutatója – a tegnapi indítás előttig hivatalosan a korábbi 14 indítás felét ismerték el sikertelennek. Melyet ma már úgy is mondhatunk, hogy 15 tesztből 8 volt sikeres, az egymást követő hiba nélküli tesztek száma pedig háromnál áll.

Bulava indítás

Az orosz védelmi minisztérium által kapcsolódóan kiadott képanyag | Fotó: orosz védelmi minisztérium ,

12 hozzászólás “Meglengette első Buzogányát a Jurij Dolgorukij”

  1. Tcat, az egy dolog, hogy a Bulavás kínlódások mellett minden háttérbe szorul, de arról van valami infó, hogy a túloldalon az Ohio SSBN tengók milyen gyakorisággal röptetik a Trident-II. SLBM rakétáikat? Vagy csak akkor ír róla a nemzetközi média, ha valamelyik indításuk nem sikerül, mint az oroszoknál? :-))

  2. „Ami 1989 óta elvileg huzalban a 135. sikeres teszt volt…”

    Akkor nem csoda, hogy nem írnak róla túl gyakran a médiában, hiszen itt nem a postás harapta meg a kutyát… Arról lehet valamit tudni, hogy náluk lesz-e valamikor generációváltás a Trident helyett? Bár lehet, hogy egyszerűen túl jól sikerült a cucc, mert az elődjénél ( Polaris ) bizony még előfordult failed launch! Amúgy lassan a hordozó plattform, az Ohio SSBN utódlásán is el kellene gondolkozni, mert az sem mai darab már…

  3. bczozo

    Ez nyilvánvalóan butaság.A két rakéta teljesen más követelmények szerint épült pl a Tridentnél nem volt cél a rakétavédelmi rendszerek elleni minél nagyobb fokú védelem viszont a Bulavánál ez alap.

  4. A Tridentet vegulis miert kene annyira lecserelni?
    A pontossaga tobb mint elegendo, amit ra lehet pakolni szinten tobb mint ami ep esszel szukseges, a megbizhatosaga egyedulallo, a hordozo platfrom szinten nagyon jo.

    Max a raketavedelem elleni rendszerek lehetne ezen felul ujitasok. De az meg vagy 25-30 evig ugyis csak a jenkiknek lesz (mar amennyi nekik is van), szoval nemtom annak mi ertelme lenne.

    De vilagositsatok fel, mit nem irtam le, ez azert egy eleg osszetett terulet, ahol minden szamit.