|

Algéria orosz harci helikoptereket vásárol?

Az orosz állami tulajdonú Russian Helicopters konzorcium tagja, a Roszvertol helikoptergyártó vállalat részéről hétfőn bejelentették, hogy tárgyalásokat folytatnak Algériával harci helikopterek eladásáról.

A RIA Novoszty hírügynökség tegnap délelőtt számolt be arról, hogy úgy tűnik, a Mi-28NE „Night Hunter” („Éjszakai vadász”) típusú harci helikopternek Venezuela után újabb vásárlója akad. Az észak-afrikai ország számára már nem ismeretlenek az orosz forgószárnyasok, hiszen már üzemeltetik a nálunk is alkalmazott Mi-24 exportváltozatát, a Mi-35-öst.

Mi-28N Night Hunter | Forrás: RIAN ,

„Már elküldtünk ajánlatunkat Algériának, a gépek eladásával kapcsolatos tárgyalások valószínűleg még idén megkezdődnek” – árulta el a Roszvertol igazgatója, Borisz Szluszar.
„Reményeink szerint hamarosan aláírhatjuk a szerződést, így 2012 és 2017 között leszállíthatjuk a megrendelt gépeket.” – árulta el Szluszar, azonban arról hallgatott, hogy hány helikopter beszerzését tervezi az észak-afrikai állam, továbbá a költségekről sem tett említést.

Venezuela még 2010-ben adott le megrendelést 10 darabra azonban ezek leszállítását még nem kezdték meg, mivel a típust az orosz fegyveres erők is rendszeresítik, az első sorozatgyártott példányok ide kerülnek.

A Mi-28NE egy kétüléses támadó helikopter, melyet rotorsík fölé elhelyezett, milliméteres hullámsávban dolgozó radart kapott, emellett korszerű képalkotó rendszerekkel is rendelkezik. Mindezeknek és az éjjellátó-kompatibilis pilótafülkének köszönhetően akár éjszaka is képes végrehajtani a kijelölt harci feladatokat, a megsemmisítendő járművek ellen az Ataka páncéltörő rakétát alkalmazhatja.

8 hozzászólás “Algéria orosz harci helikoptereket vásárol?”

  1. Kerdes hogy milyen lesz az elektronikaja. Nem csak az hogy mit tud, hanem hogy meddig. Menyire megbizhato? Ha eredeti orosz lesz akkor sok jot nem lehet varni azon kivul hogy a radarral majd a szoget is be lehet verni a falba.

    Azonban mostansag sok mindent vasarolgatnak Parizsban az orosz illetekesek igy nemi know how ezen a teren is beuthet.

  2. Az elektronika miatt felesleges aggódnod, ott már tuti hogy kaptak/kapni fognak egy kis segítséget a franciáktól. A bevásárlás során nyilván mi csak a jéghegy csúcsait látjuk (mistral, kőképalkotó-T90-hez stb…). Persze ez így van rendjén!
    A franciák végre rájöttek arra, hogy jó üzlet-mind anyagilag, mind politikailag- az oroszokkal jóban lenni, akik erős szövetségesükké válhatnak minden téren! A baj csak az, hogy mi magyarok erre még nem jöttünk rá, és a vélt vagy valósnak vélt sérelmeink miatt hátat fordítottunk az orosz elvtársainknak!!! Nekünk nem lett volna szabad kivonulnunk az orosz piacról, illetve most sem a vadkapitalista Nyugat és a jenkik hátsóját kéne nyalnunk -akik amúgy nagy ívben tojnak ránk-, hanem az oroszok felé kellenne közelednünk! Na mindegy, ezt sajnos sok elvakult b@rom nem képes átlátni/felfogni!

  3. A franciák régen is eladtak bárkinek, bármit. Nem tudom miért van felháborodva a világ a mostani üzletek miatt. Arra meg azért még várjunk, hogy turbános Mil pilóták szántják a Atlasz hegység lankáit! :D

  4. Kuruc71

    Az eredeti orosz elektronika annyira szar,hogy már a fejlesztés elején követelmény volt az,hogy 7 héten keresztül tudjon üzemelni a fronthoz közel szükség leszállóhelyekről minimális kiszolgáló eszközökkel.