|

A líbiai partokhoz hajózott a Tonnerre helikopterhordozó

Ugyan nem a hajóosztályának nevével egyező nevű északnyugati szél szárnyán, de a Mistral-osztályú helikopterhordozó, a Tonnerre kihajózott Toulonból a líbiai partok felé. Nos, igazából ez már május 17-én is ismert volt, azonban a Francia Haditengerészet szóvivője a Figaro napilapnak akkor csak a kihajózás tényét volt hajlandó megerősíteni, az úticélt nem.

Az FS Tonnerre ,

Ugyanakkor Alain Juppé külügyminiszter hétfőn az AFP-nek már megerősítette, hogy a Tonnerre valóban Líbia felé tart, méghozzá fedélzetén 12 harci helikopterrel. Ezzel kapcsolatban a Brüsszelben tartózkodó francia külügyminiszter annyit mondott az újságíróknak, hogy a harci helikopterek bevetésével a várakozásaik szerint célzottabb, precízebb csapásokat hajthatnak végre a kormányerőkön.

Tiger HAP és fegyverzete

A franciák által rendszeresített Tiger változat, a HAP és fegyverzete. Lesz miből válogatni ,

A Francia Haditengerészet forgószárnyas arzenáljában érthető okokból ugyan csak haditengerészeti célokra kihegyezett helikopterek találhatóak meg, ám ez természetesen nem probléma, lévén a Mistralok természetesen el tudnak nyelni akár 16 Tiger-t is, amit viszont a szárazföldi erők készségesen tudnak biztosítani.

Eurocopter Tiger valamelyik Mistral fedélzetén

Eurocopter Tiger valamelyik Mistral fedélzetén ,

15 hozzászólás “A líbiai partokhoz hajózott a Tonnerre helikopterhordozó”

  1. Még nem érett meg az idő szerintem nappal harci helikopterek bevetésére. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a libiai hadihajók elpusztítása után elsősorban éjjel ezek a csatakopterek már sajt komolyabb veszélyeztetésük nélkül is tudnak tevékenykedni. Az sivatagban átsült tankok, gépkocsik stb. meg világítanak éjjel mint a ***.
    Kele

  2. „Ezzel kapcsolatban a Brüsszelben tartózkodó francia külügyminiszter annyit mondott az újságíróknak, hogy a harci helikopterek bevetésével a várakozásaik szerint célzottabb, precízebb csapásokat hajthatnak végre a kormányerőkön.”

    Mintha eddig csak vaktában lövöldöztek volna…Egy nagyobb „kavarodás” esetén még így is kétséges a sikeres azonosítás. Lehetne jó érzékelői a gépnek de, egy esetleges nagyobb mértékű páncélos összecsapásnál a felkavarodott por szinte vakká teheti az érzékelőket.
    A felsorolt légvédelmi géppityuk elég nagy veszély forrást jelentenek, s láthattuk a Líbiából származó felvételeken, hogy lőnek ott aztán mindenből vegyesen, a célzás pontosságán inkább a líbiaiaknak kellene aggódnia!

  3. A franciák olyannyira jobban állnak, mint az angolok, hogy részükről újra játszhatnák Trafalgart. Igen, aki írta, annak igaza lehet. Termékbemutató. Az oroszoknak a Mistral, a potenciális vevőknek a Tiger…. Anno Spanyolországban is így debütált az Me-109 Berta és Emil, Heinkel bombázó, stb…