|

Bombákkal törik a jeget Kínában

Van, ahol egyes folyókon gondot okoz a jégzajlás, ám többnyire jégtörő hajókkal indulnak útnak a befagyott víztükör megnyitására, azonban Kínában szokatlan módszert választottak.

Március 22-én három ősöreg H-6-os bombázó indult útra, hogy bombáikkal feltörjék a Sárga-folyó jegét. A kéthajtóműves gépek összesen 24 darab 500 kilogrammos irányítatlan bombát dobtak le az 5500 kilométer hosszú folyam Mongólia közeli szakaszára, hogy közel 3 kilométer hosszan és 500 méter szélességben megbontsák az egybefüggő jégréteget.

A különleges bevetés egyben jó gyakorlási lehetőség volt a személyzet számára, hiszen jóval olcsóbb és könnyebb megoldás lett volna, ha robbantási szakemberek végzik ezt el jól megtervezett precíziós detonációkkal, ám a pilótáknak a csapásmérő gyakorlatát így is, úgy is fent kell tartani.

A Kínai Néphadsereg jelenleg 120 darab H-6-os bombázóval rendelkezhet, ebből közel 30 darab repül a haditengerészeti légierő állományában. A típus a szovjetek által, az ’50-es években kifejlesztett Tupoljev Tu-16 helyi gyártású változata, a gépek a Xian üzemében készültek.

15 hozzászólás “Bombákkal törik a jeget Kínában”

  1. Tény, hogy az első változatai az 50-es években születtek, csakhogy máig gyártják Kínában – mitöbb 2007-ben repült először a korszerű kompozitelemekkel, glass cockpittel valamint új, gazdaságos(-abb) turbofan hajtóművekkel szerelt H-6K változat. A mellékelt képen is ez a verzió szerepel! – és nem valamelyik „ősöreg” változat.

  2. A beteg állatjai,aztán majd csodálkoznak, ha nem lesz jövőre hal…
    Meg, mennyivel nagyobb így a sérülésveszély és mennyivel kisebb annak az esélye, hogy a jég úgy törik szét ahogy szeretnék,…

    Géppel kapcsolatban:
    Üvegorr, bombatér van, és bombázás a küldetés célja, legvalószínűbb a H6F verzió, ami azért nem a modern technológia csúcsa, maguk a kínaiak is készítettek jóval már jóval fejlettebb cuccokat annál.

  3. Kolombusz

    A Kínai folyók háromnegyedében már amúgy sincs hal. A Sárga-folyó különösen szennyezett, a wiki szerint évente 4.3 milliárd tonna hulladékot eresztenek bele. Az a néhány bomba már nem sokat számít neki.

  4. Ezt a játékot minden évben eljátsszák. Amúgy dinamitozni szokták a jégtorlaszokat, még a Tiszán is, ha úgy hozza. Ha már három km hosszú, lehet mégiscsak ez a lekönnyebb módja.
    A H-6ot meg most már inkább robotrepülőhordozóként akarják használni, valahogy úgy, mint az amik a B52-őt.

  5. @Kolombusz

    Ezt ugye nem gondolod komolyan? Egy 3 km-es folyószakt bombázva kihalnak a halak? OMG… Remélem csak ironizáltál.

    BTW a Szu-24 gépek is rendszeresen ezt csinálják a Távol-keleten…
    Vannak olyan helyek ahova egyszerűen túl rizikós és drága embert küldeni helivel, mert annyira a semmi közepén vannak. Odelibben két Szu-24 és 24 db FAB-250-nel elég decensen lebontanak minden jeget. Ha nem elég, akkor mennek még egy kört.

  6. Puma> valóban, már hetven éve is volt rá példa (lásd korabeli filmhiradó), ahol a Dunán képződött jégtorlaszt bombázta szét a Magyar Királyi Légierő, megelőzendő egy újabb pusztító jeges árvizet.

    Kolombusz> a H-6F csak két szárny alatti fegyverfelfüggesztőt kapott. Továbbá a farokrészen található antennák különböznek a képen látható H-6M -től. A kép a WikiPedia-ról származik, a fájlnévben megtalálható a típusjelzés is: http://en.wikipedia.org/wiki/File:PLAAF_Xian_H-6M_Over_Changzhou.jpg …ami egy kimondottan fejlett változat.

    Galcom> ez van :), bár mostanság némi riadtság tapasztalható nyugaton az új kínai-, és orosz gépek miatt.

  7. OFF

    Semmi köze a jégtöréshez, de nagyon jók a képek (és ritkák). Gondolom az történhetett, hogy nem nyílt ki minden ernyő és kicsit féloldalasan ért földett.

    http://img708.imageshack.us/img708/9853/81172203.jpg

    http://img215.imageshack.us/img215/4249/30393326.jpg

    http://img3.imageshack.us/img3/948/93247988.jpg

    http://img33.imageshack.us/img33/2456/70842553.jpg

    http://img849.imageshack.us/img849/4718/31347394.jpg

  8. Így van, ha jól emlékszem akkor Il-10-ről hajígáltak bombákat, hogy feltörjék a jeget.
    A kínai folyókban, nem ettől fog elpusztulni/kipuszutlni a hal állomány, feltéve ha van még minek elhullania…
    Ami hírtelen beugrik, hogy egy vagy két csak kínai folyóban élő édesvizi delfin faj gyakorlatilag pár év alatt eltűnt, értsd. kipusztutl, mert ide-oda szabályozták a folyót, plusz engedték bele a taknyot…