|

Oroszország úgy gyártja a ballisztikus rakétákat, mint más a kolbászt

A ballisztikus rakéták és/vagy a hidegháború történelme iránt érdeklődő olvasóink közül talán többen is tudják, hogy a Szovjetunió 1953-64 közti első számú vezetőjének, Nyikita Hruscsovnak volt egy ezen hír címéhez igen hasonló nyilatkozata, mely szerint ugyebár a Szovjetunió úgy gyártja a ballisztikus rakétákat, mint más a kolbászt.

Akik ezt ismerik, azok nyilván azt is tudják, hogy ezzel az 50-es és a 60-as évek fordulóján a Washington által nagyon is rettegett, ún. „missile gap”-re kívánt rájátszani. A „missile gap” megnevezés amerikai barátaink egykori azon félelmét takarta, melyben komoly vita volt annak kérdése, hogy a szovjetek egyre csak fokozódó ütemben megelőzték (megelőzték-e?) őket a telepített interkontinentális ballisztikus rakéták mennyiségében.

Ennek persze – egy ideig az amerikaiak tudta nélkül – pont az ellenkezője volt igaz, ám míg ez ki nem derült, addig a téves, a szovjet ICBM arzenál méretét messzemenően eltúlzó hírszerzési források végett a hideg futkározott az illetékes amerikai vezetők hátán. Ennek az egész félelmüknek egyébként a túlzó hírszerzési becslésekkel kombináltan az adott valósnak hihető alapot, hogy az Egyesült Államok a szovjetekkel szemben az 50-es évek első felében igencsak mellőzte az interkontinentális ballisztikus rakéták elképzelését, eleinte kivitelezhetetlennek is tartva azokat. A sorra befuccsoló, nagy hatótávolságú robotrepülőgép programok után persze csak előtérbe kerültek az ICBM program és a tengeralattjáróról indítható kuzinjaik, az SLBM-ek.

Persze az első generációs amerikai ICBM-ek, az érthető okokból csak pár szolgálati évet megért Atlas és a Titan I fejlesztése rengeteg problémát és bukdácsolva haladó programot eredményezett, miközben a szovjetek meg fellőtték a Szputnyikot, Washington orra alá törölve, hogy csúnyán elvesztette az első bevethető ICBM-ért folytatott versenyt.

Az időpontbeli első helyet ugyan valóban a szovjetek söpörték be, ám a mennyiség vonalán a későbbiekben a gyakorlatban gyökeresen más volt a helyzet, hiszen míg a világot a nukleáris világégés szélre sodró kubai rakétaváláség idejére a szovjeteknek a nagyobb mennyiségű közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta mellett inkább csak egy maréknyi ICBM-jük volt, (de a legjóindulatúbb becslések szerint is csak maximum 70-80 körül) addig ellenfelük „kissé” jobban fel volt szerelkezve már. Hadrendben és telepítés alatt állt az Atlas és a Titan I, sőt 1962 októberére a Malmstrom légierőbázis körzetében aktívvá váltak az első szilárd hajtóanyagú ICBM-ek, a Minuteman I első darabjai, amikre Kennedy elnök „Ace in the Hole” megnevezéssel hivatkozott. Mindezek mellett nem szabad megfeledkezni a Polaris SLBM-ről és az azok hordozására alkalmas boomerekről, a George Washington és az Ethan Allen SSBN osztályok első egységeiről, melyek 1961-ban már hordozták a szovjetek által felmutathatónál fejlettebb rakományukat.

LIFE magazin missile gap illustráció 1959-ből

Ez elvileg a LIFE magazin egy 1959-es illusztrációja a missile gap vita kapcsán, melyben azt szemléltették, hogy az USA mivel is tudja ellensúlyozni a ‘túlparton’ állítólagosan gombamód megjelenő szovjet ICBM-eket. Jóféle rajz, nemde? :) ,

Most hogy ezen kis rögtönzött történelemórán mindenki átrágta magát közölném, hogy ezen hír igazából 2 friss orosz nyilatkozat végett született. Melyek kapcsán a Hruscsovnak az amerikaiakat riogató nyilatkozata jutott eszembe és mely ezen, a tervezettnél kissé hosszabb bevezetőt eredményezte… sorry! :)

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök március 21-én, hétfőn ugyan nem dobálózott kolbászokkal, ám bejelentette, hogy 2013-tól Oroszország megduplázza a ballisztikus rakéták gyártási ütemét.

„A fegyveres erők olyan új hadászati és harcászati rakétarendszereket kapnak, mint az RS-24 Jarsz, a Bulava és az Iszkander M.” – jelentette be az orosz miniszterelnök Udmurtföldön tett látogatása során. És hogy mit keresett arra? Nos az Oroszországi Föderáció szerves részét alkotó Udmurt Köztársaság területén található Votkinszk városa, ahol úgymond acélkolbászok gyártására specializálódtak, a városban található gyárüzemben születnek meg a manapság rendszeresítés, vagy rendszeresítés előtt álló orosz interkontinentális ballisztikus rakéták. (RS-12M1/M2 Topol M, RS-24 Jarsz, RSM-56 Bulava)

Vlagyimir Putyin beszédében elmondta, hogy 2013-tól muszáj megduplázni a ballisztikus rakéták gyártását és hogy ennek támogatása Moszkva a haderőfejlesztés programjának keretén belül 2020-ig 2,6 milliárd dollárt szán. A Votkinszki Gépgyár a kapacitás bővítésének megvalósítására az elkövetkező 3 évben 500 millió dollárt kap, mely összeg Putyin elmondása szerint fokozatosan emelkedik majd a jövőben.

Orosz barátaink egyébként a ballisztikus rakéta beszerzések vonalán sem kukoricáznak, hiszen Anatolij Szergyukov védelmi miniszter nyilatkozata szerint 2011-ben Moszkva 36 ballisztikus rakétát rendel meg.

Szergej Ivanov miniszterelnök helyettes pedig arról értekezett, hogy a Votkinszki Gépgyárban már annyi Bulava készült el, mely amellett, hogy fedezi az idei tesztek igényét, még a Jurij Dolgorukij teljes felfegyverzéséhez is elegendő. A fokozott termelés pedig lehetővé teszi majd a rakéták készletezését is.

60 hozzászólás “Oroszország úgy gyártja a ballisztikus rakétákat, mint más a kolbászt”

  1. ezzel kapcsolatban csak magamat tudom ismételni.

    Ezzel csak az a baj,hogy nem nő az ország szép magyar szóval élve erőkivetítési képessége.Ami azért baj mert őket a kutya nem támadja meg de ők sem képesek az érdekeik védelmére konvencionális eszközökkel.Pl ha lenne neki fölösleges S-400 osztály + egy ezred bevethető(a pilóták képzettek van elég tapasztalatuk stb)SZU-35 amit el tudtak volna küldeni Líbiába azzal az ürüggyel,hogy ők megvédik a szövetségesüket akkor most nem lőtték volna szarrá fél Líbiát.Ez persze a konteó kategóriája de jó példa arra,hogy miért tartom hibásnak a stratégiai rakéta csapatok ilyen szintű favorizálását.

  2. dudi: A Start 3 szerzodés alapján mindkét fél 1500 robbanófejjel fog rendelkezni 2017-ig . Nos az USA-nak kb 4000 robbanófeje van tehát nekik csokkenteni kell. Az oroszoknak van kb 650 robbanófejuk, nekik bovíteni kell, hogy elérjék az 1500-as szintet, tehát bovíteni kell a kapacitást . (Szerintem 2017-ig se lesz nekik 1500, sokkal kevesebb)

  3. Szerintem is felesleges ennyire erőltetni az ilyesfajta rakétákat. Inkább fejlesztenék, húznák fel az erőiket modern nyugati szintre.
    Mondom ezt azért mert a mostani eseményekkel kapcsolatban azt vettem észre, hogy egy nyugati haderő milyen könnyen likvidálja egy ország légvédelmét, még ha az nem is mondható modernnek. Vagyis a nyugati SEAD képesség mennyire döntő szerepet játszik, és fog a jövő konfliktusaiban, és már most megfigyelhető, hogy Líbiában a légvédelem nagy részét Tomahawk-okkal, meg brit részről Storm Shadow-okkal rendezték le. Meg hát az oroszoknak miylen ezekhez hasonló precíz csapásmérő fegyverük van( nuki nem játszik) ?
    Ellenben Oo.-nak milyen van ezekkel szemben mert egy statikus S-xxx üteget is bármikor kiszednek több száz km-es távról ilyen cuccokkal.
    Szerintem ez csak az egyik dolog amin javítani kéne.

  4. Üdv Dudi.

    A világ többi nagyhatalma néhány vadászbombázótól nem fog frászt kapni. Az orosz geopolitika számára az elsőrendű cél a saját ún. „közelkülföld” feletti befolyás helyreállítása. Ennek van történelmi hagyománya már a cári idők óta, ráadásul ahhoz, hogy Oroszország ismét szuperhatalmi státuszba kerüljön szüksége van három kulcsállamra: Belarusz, Ukrajna és Kazahsztán.

    A ma divatossá vált „erőkivetítés” a hagyományosan tengerentúli gyarmatokat fenntartó kultúrájú országokból ered.

    Figyelve a geopolitikai erőviszonyok alakulását, egyáltalán nem biztos, hogy célszerű lenne direkt módon ebbe az irányba elmozdulni. Mivel a többpólusú világ már kialakulóban van, így ez a lépés nem feltétlenül küldene pozitív üzenetet a többi felemelkedő nagyhatalom felé miközben a már nem annyira távlati cél pont ezen államok egy oldalra tagozódásának elősegítése szemben az angolszász szövetségi rendszerrel.

    Oroszország újra kívánja építeni egykori birodalmát, amihez a saját biztonságát kell szavatolnia. Ehhez pedig első lépésként a legfontosabb cél a meggyőző nagyságrendű nukleáris csapásmérő erők valamint a saját harctéri és szükség esetén stratégiai rakétavédelmi rendszerek fejlesztése és fenntartása.

    Ez is elég sok pénzbe kerül, de korántsem vágja agyon a gazdaságot, így más fontos területekre is juthat forrás.

    Ezzel együtt elég nagyszabású katonai fejlesztési programokat és az ehhez szükséges több mint 600 milliárd dollárnyi tőkeforrást már betáblázták, így a következő 6-8 évben komoly fejlődés fog bekövetkezni a hagyományos erők tekintetében is. Ha a tervezett programoknak csak a fele is valósulna meg, már akkor is brutális katonai erőről beszélhetünk.

    A birodalom számára ez az első lépés, így képessé válik önmaga és a „védőszárnyai alá kerülő” szomszédos régiók moszkvai nézőpontból definiált biztonságának a garantálására.

    A kínai, indiai és brazil történelem sem a sáska módjára élősködő és másokat kifosztó kultúrájukról híresek, így valószínűleg ők is hasonló utat fognak követni. Ez alól talán Kína lehet félig-meddig kivétel, aki kicsit másfajta katonai fejlesztési irányokra helyezte a hangsúlyt: légierő, űrvédelem, haditengerészet és – szintén – nukleáris potenciál.

    Amennyiben kialakulnak ezek az új erőközpontok (kicsi az esély ennek elmaradására) a maguk védett érdekszféráival, akkor jelentősen csökkenhet a ma még „katonai szuperhatalmi” státuszt jelentő intervenciós képességek fontossága, miután ezen központok közvetlen érdekszférái ellen egy hagyományos háború megnyerése is erősen kétségessé válik. Ezzel együtt egy ilyen drága potenciál fenntartása – amellett, hogy feneketlen pénznyelő – arra ösztönözheti a többi nagyhatalmat, hogy szorosabbra fűzzék a katonai védelmi együttműködésüket, amely semmiképpen sem kívánatos az ebből esetleg kimaradó hatalom számára.

    Összességében nem biztos, hogy hosszabb távon az orosz stratégia hibás.

    Üdv: M

  5. Dudi: Szerinted az oroszok már ott tartanak, hogy ilyen gondjaik legyenek? Szerintem max a mennyiség szólna mellettük honvédelemben is, ha az atom arzenált nem veszem.
    Gondolom ha már fényesen csillog az atom triád (?) akkor lehet a hagyományos fegyverzetet felhúzni, majd határon túl is „villogni”.

  6. A stratégiai nukleáris erok képezik Oroszország katonai doktrínájának alapját. A nukleáris erok biztosítják OO. számára a teruleti egységet. A mostani rakéták fokozatosan kioregednek. Ezeket pótolni kell. Ha ezt a programot befejezik 20-30 évig nem kell rakétákat hadrendbe állítani. Lehet másra kolteni. De párhuzamosan fejlesztik a tobbi fegyvernemet is.
    Ha OO atomfegyverek nélkul lenne már régen megtámadták volna és szétdarabolták volna a teruletét.

  7. Az atomarzenál csak önvédelemre jó. Semmire nem mennek az atommal, ha példának okáért egy szövetségesüket kell megvédeni a mostani Líbiát bombázó, hasonló szintű és operáló erőktől. Vagy ha ők lennének ilyen helyzetben, hogy biztosítani kéne maguknak a légifölényt(hasonló országgal szemben), majd bombázni. Mert ha megfelelő SEAD hiánya mellett zuhannak a gépek(nappal), ha a modern Su-30/34/35/50 gépek irányítatlan rakétákkal lövik az enemi tüzérséget közben kapják az csöves,és MANPAD tüzet. Ha a digitális technika hiánya miatt nem tudja a haderő egyik keze mit csin. a másik és szintén vannak veszteségek. Azért az eléggé ciki lenne minden szinten.

  8. Chris

    Azok a fix S-300/400 komplexumok meg tudják magukat védeni egy cirkáló rakétával szemben arról nem is beszélve,hogy általában ezeket a rendszereket kisebb egységek védik pl:TOR-M1,Panchir,Tonguska stb amiknek egy szubszonikus nem manőverező cél a csemege kategória(Tonguskával konkrétan egy bombát le lehet szedni).

    Montezuma

    Meg ijedni nyilván nem fognak,de ha Oroszország képes lenne egy fent említett erő bevetésére akkor nem biztos,hogy meg indult volna a légi hadjárat mert azok mögött a gépek mögött ott áll a világ első vagy második legnagyobb atomhatalma és ennek már van elrettentő ereje.

    Azzal kapcsolatban,hogy az oroszoknak szükségük van egy potens atom elrettentő erőre én úgy gondolom,hogy már meg van nekik az az erő ami képes szavatolni azt a fajta biztonságot(mind saját mind az érdekszférájába tartozó országok és a lehetséges jövőbeli álmokat is beleértve)amiről beszélsz.

  9. Most képzeljük el, mi lett volna, ha a koalíció helyett oroszo. lett volna a líbiai diktátor serege ellen. Mivel iktatták volna ki az az öreg elavult hazai gyártású légvédelmet amit a szöviknek 122+ Tomahawk meg számtalan más církáló rakéta kellett? Mivel lőtték volna ki a diktátor tankjait, járműveit így Grúzia után 3 évvel? Biztos megoldották volna csak több idő alatt meg veszteséggel.Mert hát atomot nem dobálhattak volna. Az elrettentésnek jó de akaratot érvényesíteni nem.

  10. Janaj

    „Szerintem max a mennyiség szólna mellettük honvédelemben is, ha az atom arzenált nem veszem.”

    Ilyen nincs!Nem lehet nem számolni egy atomhatalom atomfegyvereivel amikor a katonai erejét értékeljük.Főleg annak tükrében,hogy a jelenlegi stratégiák(mind az orosz mind az amerikai)úgy számol az atomfegyverekkel mint első csapásként bevethető eszközök.

    „Szerinted az oroszok már ott tartanak, hogy ilyen gondjaik legyenek?”

    Milyen gondokra gondolsz?

    „Gondolom ha már fényesen csillog az atom triád (?) akkor lehet a hagyományos fegyverzetet felhúzni, majd határon túl is “villogni”.”

    Az atomtriád nem csillog fényesen de nincs is rá szükség mert olyan ballisztikus rakéták állnak az oroszok rendelkezésére amik feleslegessé teszik az atomtriád repülős részét.A másik két komponens(tengeralatti és szárazföldi indítású rakéták)pedig a világ minimum második de ha csak a szárazföldi rakétákat veszem akkor az első helyen állnak ami a harcértéket illeti.

  11. A világ többi nagyhatalma néhány vadászbombázótól nem fog frászt kapni.

    Montezuma,

    Komolyan, szerinted megtámadtak volna egy olyan országot, ahol az oroszok bázissal rendelkeznek? Nem maguktól a vadászbombázótól kapnak frászt, hanem a nagyhatalmak közti nyílt konfliktustól. Vicces, hogy ezt pont neked kell magyarázni:)

  12. Dudi.

    A szükséges atompotenciál mindig is megvolt, most is megvan. Nem is a jelenről, hanem a következő évtizedekről beszélek.

    Ha per pillanat meg is lett volna az oroszok konvencionális képessége egy „baráti” állam megvédésére sem biztos, hogy léptek volna.

    A másik – amit sokan szeretnek elfelejteni – hogy a nyugati katonai rendszert integráltan az USA vetette be nagyságrendileg gyengébb államok ellen. Ezek közül egyik sem tartozott más nagyhatalom közvetlen katonai védelmi rendszeréhez, így a „tesztelés” végeredménye szinte mindig előre borítékolható volt.

    Bczozo.

    A 650-es darabszám nagyjából jó, de nem a robbanótöltetekre, hanem a hadászati rakétákra vonatkozóan.

    M

  13. Pocok75

    A Shilka óta(60-as évek)minden ilyen kategóriájú eszköznek van elektrooptikai tűzvezetése az meg zavarhatatlan(már ha nem láthatatlan a célpont).

    yozsi88

    Ha már a véleményed egy mosoly(ami nyilván annak a jele,hogy fingod sincs a két rendszer képességeiről főleg a Panchiréról)legalább helyesen írd le a nevüket…

    Chris

    Az oroszoknak is van egy rahedli cirkálórakétájuk(de pár száz biztos)
    az,hogy ők miért nem használták Grúzia ellen az számomra rejtély

  14. Kolombusz.

    Félre tetszettek érteni. Nyilván nem támadnak meg egy olyan országot, ahol egy másik atomhatalom katonai támaszpontja van, pláne – ahogy az előbb már írtam – ha még ráadásul tagja egy másik védelmi szövetségnek. Ehhez viszont akár MiG-21-es vadászgépek és néhány T-55 hk. is elég, mivel csak szimbolikus jelentősége van.

    M

  15. Chris.

    Grúzia hegyvidék, kicsit sem ideális terep. Az orosz támadás megindulása után 48 órával Szakasvili tűzszünetet kért. Gyakorlatilag megoldották kicsit más szisztéma szerint.

    Dudi.

    Mert nem volt szükségük rá. A sokkal olcsóbb harcászati rakétákat, sorozatvetőket és régebbi hk-kat vetettek be.

    M

  16. Nos, az oroszoknak is vannak ilyen fegyvereik, csak mivel ők nem szoktak mostanában humanitárius okokból szarrá lőni országokat, ezek kevésbé híresek. Figyelmedbe ajánlanám Dudajev csecsen vezér 94 körüli kinyírását, amikor 1 ilyen telibe trafálta a mobiltelefonját.

  17. Kicsit próbáljuk már elszakadni az atomtól. Utoljára mikor is vetették be? Sem a nyugatiak sem az oroszok nem vetettek be(<2001,2003,2008,2011)de ha bevetnék azt csak egymás ellen arra meg nem kerül sor(jó-jó ideig biztosan). A mai konfliktusok már nem két atomhatalom egymásnak feszülésével történik. Inkább az ilyenek a jellemzőek mint ami most megy Líbiában, hogy egy modern sereg megfenyít egy kevésbé modern regurális csapatot, inkább félkatonai milicista szintű társaságot. Az ilyen konfliktusokba nem lehet azt mondani, hogy tartsatok népszavazást vagy atomot kaptok.

    @ Pocok75
    Egyébként meg ha belegondolunk a grúzok meg a líbiaiak sem zavartak valami aktívan semmit, esetleg a madarakat az 50 éves felszerelésükkel.

  18. Molni.

    Nemcsak az orosz, az összes ICBM flotta öregszik.
    Nem hinném, hogy Putyin kijelentése mögött váratlan felismerés húzódna meg. Főleg – ha már szeretünk a tényekről beszélni – az összes orosz hadrendben álló ICBM teszt az elmúlt évek során gyakorlatilag hibátlanul összejött. Ergo a Sineváktól kezdve a Topolokig megbízhatóak. De az idő telik, így most kell lépni.

    Pár napja már írtam erről, nem hinném, hogy meglepő a reakció: fejleszteni fogják a nukleáris erőket. Naná.

    Az újgenerációs MaRV fejekkel ellátott hadászati rakéták – pláne, ha a relatív mennyiségük növekszik – erősebb érvet képviselnek a „békés egymás mellett élés” ( :) ) vitájában, mint bármennyi vadászgép.

    A „kedvenc” eszköz ellenben a harcászati-taktikai nukleáris fegyverzet: kis hatótávolságú rakéták és robotrepülőgépek formájában. Hidd el, ettől minden tábornokot lever a víz.

    M

  19. „Orosz barátaink egyébként a ballisztikus rakéta ebszerzések vonalán sem kukoricáznak…”

    Ne hagyjatok kétségek között vergődni, most a Putyin kap új kutyát, vagy a Medvegyev? Bocs… :-))

    „…a Votkinszki Gépgyárban már annyi Bulava készült el, mely amellett, hogy fedezi az idei tesztek igényét, még a Jurij Dolgorukij teljes felfegyverzéséhez is elegendő.”

    Akkor jó lenne, ha belehúznának, mert ez még édeskevés! Már készen van az Alexander Nevsky, és 75%-nál tart a Vladimir Monomakh. Azoknak is kell egy csomó Bulava, plusz a jó öreg Dmitry Donskoy bendőjében is elfér belőlük jónéhány, ha már egyszer méregdrágán alkalmassá tették a Bulava rakéták hordozására…

    „Az atomarzenál csak önvédelemre jó. Semmire nem mennek az atommal, ha példának okáért egy szövetségesüket kell megvédeni a mostani Líbiát bombázó, hasonló szintű és operáló erőktől.”

    Csak egy példa: ma reggel a szövetségesek szétbombázták Tripoli mellett az egyébként teljesen veszélytelen líbiai haditengerészet bázisát. Erre írta valaki egy orosz fórumon, hogy annyi is elég lett volna, ha pl. a Nagy Péter cirkáló egy udvariassági látogatás miatt ellátogat hozzájuk, és leparkol a hadikikötőben. Biztos lehet benne mindenki, hogy nemhogy a tengerészeti bázist nem támadták volna a nyugatiak, de a mellette fekvő Tripolit is békén hagyták volna, mert hátha eltéved egy bomba, és megkarcolja a fényezést az orosz cirkáló oldalán. A brit Tornadókat már amiatt is visszarendelték, mert civileket látott a CNN arrafelé, ahol eredetileg bombázni akartak…

    „Most képzeljük el, mi lett volna, ha a koalíció helyett oroszo. lett volna a líbiai diktátor serege ellen. Mivel iktatták volna ki az az öreg elavult hazai gyártású légvédelmet amit a szöviknek 122+ Tomahawk meg számtalan más církáló rakéta kellett?”

    Mérget vehetsz rá, hogy ha az kellene, 6-8 db. TU-160 Blackjack hadászati bombázó a nem éppen túl közeli Engels légibázisról, simán megoldaná a dolgot. És persze atom nélkül, konvencionális fegyverekkel is…

  20. a TU-95-ösökről nem is beszélve

    Mellesleg tényleg kéne gyúrniuk hordozócsoportokra, mert jobban megvédhetnék a kis országokat, bár itt nem volt kérdéses, hogy legalább a líbiai légierőt és a Bengázi előtt lévő ütegeket,hk.-ikat ki kell iktatni, ebben konszenzus is volt viszonylag, csak továbbmentek a rendcsinálásban a fiúk.

  21. dudi: „Ezzel csak az a baj,hogy nem nő az ország szép magyar szóval élve erőkivetítési képessége.Ami azért baj mert őket a kutya nem támadja meg de ők sem képesek az érdekeik védelmére konvencionális eszközökkel.”

    Evvel kb egyetértek.

    „Pl ha lenne neki fölösleges S-400 osztály + egy ezred bevethető(a pilóták képzettek van elég tapasztalatuk stb)SZU-35 amit el tudtak volna küldeni Líbiába azzal az ürüggyel,hogy ők megvédik a szövetségesüket”

    Evvel viszont nem. Szíriai rezsim pont a NY „szövetségese” lett az elmúlt 5+évben. Terrorizmus (állami! ilyen kb csak Iránban van még!) támogatásával leszámoltak, EU vidám volt, hogy az Afrikai menekülteket nem engedték tovább, EUs cégek örültek, hogy furhatnak. Nem véletlenül mondtam már többször el, hogy az EU érdeke nem Ghadafi bukása lett volna, hanem a rezsim tovább élése. (Most már mondjuk mind1.)

    Amúgy Vietnám/Afganisztán(80as) már elmúlt. Nincs olyan mint rég.

  22. Killer: „Erre írta valaki egy orosz fórumon, hogy annyi is elég lett volna, ha pl. a Nagy Péter cirkáló egy udvariassági látogatás miatt ellátogat hozzájuk, és leparkol a hadikikötőben.”

    Csakhogy ilyen nem történik. Ahogy US CBG se érkeztek anno Grúz kikötőkbe.
    Vegyük észre a hidegháborúnak vége. Ha nem lenne vég nélkül nyomná Oroszo szakértökkel/kiképzéssel/fegyverrel a Tálibokat, US meg nagy barátja lenne az Oroszország muszlim részén kalifátust akaró szélsőségeseknek(ha tetszik szabadságharcosoknak).

  23. A “kedvenc” eszköz ellenben a harcászati-taktikai nukleáris fegyverzet: kis hatótávolságú rakéták és robotrepülőgépek formájában. Hidd el, ettől minden tábornokot lever a víz.

    Szerintem meg nem. A korlátan atomháború veszélye miatt bevethetetlenek a nukleáris fegyverek. Senki nem tudta még bizonyítani, hogy egy nukleáris ütésváltás után megállna a dolog. Éles próba még nem volt ezen a téren hála istennek…

    A grúzai példa okán engem sokkal inkább kiverne a víz egy olyan Iskandertől amin olyan harci rész van, mint ez.

    http://www.youtube.com/watch?v=a00Spe8U6PM&feature=related

  24. Mérget vehetsz rá, hogy ha az kellene, 6-8 db. TU-160 Blackjack hadászati bombázó a nem éppen túl közeli Engels légibázisról, simán megoldaná a dolgot. És persze atom nélkül, konvencionális fegyverekkel is

    Oszt kéremszépen mivel…? Mert hagyományos robbanófejjel ellátott Kh-55(5)-ből alig van. SEAD fegyverzete nincs.

    Egyáltalaán milyen útvonalon repült volna oda? Mert elég nagy kitérőket kellett volna tenni.

  25. Molni.

    „Éles próba még nem volt ezen a téren hála istennek…”. Egyetértek. Reméljük nem is lesz soha.

    A belinkelt harci rész is elég szar, el kell ismerni. Az iszkanderek harci tölteteit nem ismerem, gondolom, van valami hasonló „emberbarát” töltet arra is.

    M

  26. Killer és Molni.

    Elég nagy baj lesz akkor, ha megindul az orosz nehézbombázó flotta. Ugyanis jó eséllyel nem „baráti látogatás” lesz a céljuk és ennek lehet némi következménye.
    Őszintén szólva én nem bánom, ha a Blackjack-ek és a Medvék nem nagyon indulnak bevetésre sehová.

    A vita meg felesleges, igaziból három állam van, aki képes interkontinentális bombázó bevetésre és ebből egy állam háborúja is túl sok ahhoz, hogy nyugodtan szemléljük.

    M

  27. Molni.

    Ha az 5001 km hatósugár interkontinentálist jelent, akkor Kína a harmadik. Egyébként egy tankolással tudtommal 10 e km-t le tudnak repülni ezek a gépek.
    A kínai H-6-os bombázókra már van telepítve cirkálórakéta, így gyakorlatilag képesek 5000 km távolságú célpontot a levegőből támadni.

    Ismereteim szerint mindösszesen hat típus áll jelenleg hadrendben: B-2, B-1, B-52, Tu-16, Tu-95 és H-6.

    Ha tévedtem, akkor sorry.

    M

  28. molni

    „Oszt kéremszépen mivel…? Mert hagyományos robbanófejjel ellátott Kh-55(5)-ből alig van. SEAD fegyverzete nincs.”

    Ezt te honnan veszed???Mert mindig leírod de semmivel nem támasztod alá

    Lehet,hogy van nekik 2000 de pár száz biztosan.Ezen kívül hasonló kategóriájú fegyverből nem csak a H-555 van nekik ami konvencionális robbanófejjel felszerelhető.Javíts ki,ha tévedek de a most bevetett cirkálórakéták SEAD szerepet töltöttek be.

    Fade

    Líbia csak egy példa volt(még ha nem is szerencsés)de írok mást pl Venezuela,a mondandóm lényegi részén nem változtat.

  29. Gyakorlatilag ha az Engelsről indulnak bevetésre, akkor egész Európa, Ázsia, a teljes Közel-Kelet valamint Afrika egész északi része elérhető egy tankolással. Végül is ebben az elvi kérdésben nem tévedett Killer Clown, Líbia nem lenne megoldhatatlan feladat az oroszoknak sem.

    Az egy más kérdés, hogy a bevetés előtt át lehet telepíteni a gépeket közelebbi repterekre is, Oroszország elég nagy hozzá.

    Ha meg – szigorúan csak elvi szinten beszélek erről – az oroszok az USA területére akarnának csapást mérni, akkor ezek a gépek maximum az utolsó hullámot jelentenék, amely – ismét csak szigorúan elvi síkon – inkább hullagyalázásnak, semmint érdemleges katonai akciónak minősülne.

    Egyébként mit tudsz (vagy tudtok) a Tu-95, Tu-160 és H-6-os hatósugaráról és fegyverzetéről? Az ismereteim kicsit hézagosak ezen a téren.

    M

  30. Ezt te honnan veszed???Mert mindig leírod de semmivel nem támasztod alá

    Nem azt kell alátámasztani, hogy nincs. Azt, hogy van…

    Mitől lenne párszáz? A „gigantikus” vadászgép és fegyver beszerzések benned ezt a benyomást keltik?

    Igen, SEAD feladatkört töltöttek be. Viszont a taktikai vadászbombázók most is HARM-mal repülnek a radaros SHORAD és maradékok miatt. Anti radar rakétafegyverzet tudtommmal nincs. A Kh-15-nek van (?) anti radar változata, de elterjedtsége és integráltságe erősen kérdéses számomra. Se fotót se forrást nem találtam rá.

  31. Molni és Dudi.

    A wiki alapján Tu-160 hatósugara 7000 km feletti és 40 t fegyverzetet vihet. Ez azért nem olyan gyenge.

    Utánanéztem a Tu-95-nek is, úgy néz ki, hogy van olyan típus belőle, amely összesen 16 db H-55-öt tud vinni.

    A H-6 meg 6000 km-t tud repülni és valami KD-88 rakétákat visz (levegő-föld), nem tudom mennyit.

    Na mindegy, elvileg akkor nem írtam túl nagy marhaságot a három országot illetően.

    M

  32. molni

    „Nem azt kell alátámasztani, hogy nincs. Azt, hogy van…”
    Szerinted!Szerintem meg nem…

    Szóval ezt csak úgy megérzésre beleírtad a nagyvilágba,ok!

    „Anti radar rakétafegyverzet tudtommmal nincs.”
    Van!
    H-25MP/MPU és van egy H-27 nevű is de erről nem tudok közelebbit,ezen kívül.H-31P,H-58 és változatai.Ezek kevésszer kipróbált eszközök de ez nem azt jelenti,hogy használhatatlanok(ugye az F-22 sem egy rakat fos csak mert eddig gyakorlaton bizonyított).

  33. A wiki alapján Tu-160 hatósugara 7000 km feletti és 40 t fegyverzetet vihet. Ez azért nem olyan gyenge.

    Csak nem 40 tonna fegyverzettel. A 7000 km-es hatósugár végig magasan repülve. Olyan profillal a gép túlélőképessége nem túl acélos.

    Utánanéztem a Tu-95-nek is, úgy néz ki, hogy van olyan típus belőle, amely összesen 16 db H-55-öt tud vinni.

    Egy részét forgótárban egy részét asszem szárny alatt. –> Légellenállás + alacsonyan repülés = tanker nélkül nem valódi interkontinentális.

    Megjegyzem, hogy tanker nélkül a jenki gépek sem azok otthonról. Csakhogy a jenkik elég sok támaszponttal bírnak. Ez volt anno a SALT egyik alapvető probléma forrássa.

    M

  34. dudi: Venezuela az reálisabb plda, ugye Oroszbarát (vagy nevezhető nem US barátnak ahogy tetszik), csakhát az eredeti felvetésed ott más okok miatt bukik.
    US se küldött F15/F16… okat, patriotot… Grúziába. De még egy CBGt se a Grúzia közeli nemzetközi vizekre.

    „Szerinted!Szerintem meg nem…”
    Oroszok bizonyították mivel rendelkeznek és mennyire bírják bevetni…. Grúziában. Éles ellentétnek pedig van plda.
    Szóval de.

  35. Fade

    Nem állítom,hogy ekkora erő képes lenne megállítani a Líbiai(vagy hasonló méretű Venezuelai akciót)de biztos vagyok benne,hogy nem is lenne rá szükség mert bele sem kezdtek volna a dologba.

    Neked is csak azt tudom mondani,hogy nem.

    „Oroszok bizonyították mivel rendelkeznek és mennyire bírják bevetni…. Grúziában.”

    A rendelkezésükre álló arzenál töredékét vetették be(nem szálltak fel stratégiai bombázók,nem használtak irányított levegő-föld fegyvereket csak nappal voltak légicsapások stb.Gyakorlatilag azzal harcoltak ami éppen kéznél volt a Kaukázusban.Mire odaértek a modern eszközök vége lett az egésznek)éppen ezért nem értem amit írsz.

  36. Dudi.

    Most az oroszok voltaképpen elveszítették a 2008-as háborút?

    Végül is nem meglepő, a Kaukázus hegyvidéke nem ideális terep ráadásul gyakorlatilag 3. generációs technikát vetettek be az amerikai és izraeli segítséggel kiépített grúz védelmi rendszerek és haderő ellen.

    Most már csak azt nem értem, hogy Szakas mester két nap után miért kért tűzszünetet, ha nyert.

    :)

  37. dudi:
    Mondtam vhol, hogy mire lenne/nemlenne képes??? Azt mondtam, hogy ahogy Grúziába se mentek US/Nato vadászgépek pilotástul… úgy US érdekszférába meg Oroszok. Nem hidegháború van Koreaval és Vietnammal. Tessék megérteni.

    „de biztos vagyok benne,hogy nem is lenne rá szükség mert bele sem kezdtek volna a dologba.”
    A felsorolatknál messze több kell, hogy az amik vakargatni kezdjék a felyüket. Egy 30db Su35ön max mosojognak egyet. És ehez még épp F22/B2… se kell.

    „Neked is csak azt tudom mondani,hogy nem.”
    Mondhatod, kár, hogy még az Orosz vezetés se hisz abban amiben te igen. Igazi vak hit.

  38. Fade

    „A felsorolatknál messze több kell, hogy az amik vakargatni kezdjék a felyüket. Egy 30db Su35ön max mosojognak egyet. És ehez még épp F22/B2… se kell.”

    Olvass vissza.Ezt már valaki megjegyezte(más volt a szövegkörnyezet de a mondandó ugyan ez)neked is csak azt tudom mondani amit neki írtak:nem attól a pár géptől+rakétától félnének hanem a világ egyik legpotensebb ha nem a legpotensebb atom elrettentőerejétől.

  39. mz:
    „Most az oroszok voltaképpen elveszítették a 2008-as háborút?”

    Írta vki? hmm? Gúnyolódsz olyan dolgokon amit más le se írt? Ennyi megy csak…? Ennél te sokkal többet tudsz… hajrá!

    „Végül is nem meglepő, a Kaukázus hegyvidéke nem ideális terep ráadásul gyakorlatilag 3. generációs technikát vetettek be az amerikai és izraeli segítséggel kiépített grúz védelmi rendszerek és haderő ellen.”

    Ennek semmi köze nincs ehez. Az Orosz veszteségeknek két fő forrása volt. Egyrészt a Gruziai Orosz rendszerek. pl. a Buk a maga 3db Su25 + 1db Tu22Mes sikerlistájával. Láthatóan a saját rendszereiket se tudják jammelni. A veszteségek másik főforrása pedig saját maguk voltak. Oroszok löttek le Orosz gépeket. Nem vagy bödületesen rosszul működött az idegen barát felismerő rendszerük.
    És végül: Sok párhuzamot lehet vonni. Éppenséggel még a mostani esetben is ott vannak(voltak) Libyaban az S200/KUBok. S200ra vmi 70et olvasok ha abból csak 50müködött az se kevés.

  40. „Olvass vissza.Ezt már valaki megjegyezte(más volt a szövegkörnyezet de a mondandó ugyan ez)neked is csak azt tudom mondani amit neki írtak:nem attól a pár géptől+rakétától félnének hanem a világ egyik legpotensebb ha nem a legpotensebb atom elrettentőerejétől.”

    ? Még a hidegháborúban se volt direkt konfliktus a két fő atomhatalom között és ezután se lesz. Még anno se kockáztatták meg. Most meg…

  41. Fade

    „? Még a hidegháborúban se volt direkt konfliktus a két fő atomhatalom között és ezután se lesz. Még anno se kockáztatták meg. Most meg…”

    Éppen ez a lényeg!Nem támadnak meg olyan országot ahol a másiknak katonai támaszpontja van.Csak ahhoz,hogy az oroszok bázisokat nyissanak a szövetségeseiknél nem ballisztikus rakéta kell,hanem konvencionális fegyverek(lehetőleg minél modernebbek).

  42. dudi: ha ez így lenne akkor meg aztán végképp fölösleges az S400 és a S35. Odaküldenek vmi lepukkant S200 meg Suakárhányat oszt kész. Hisz „Nem támadnak meg olyan országot…”

    Amúgy meg dehogy nem. Mivel ilyen alapvető dolgokba ugysem hiszel hozzak rá konkrét pldat?