|

Átszervezik az orosz haditengerészeti légierőt?

Az Orosz Haditengerészet vezetésétől származó információkra hivatkozva az orosz sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint átszervezés előtt áll a haditengerészeti repülés: április 1-vel a haditengerészet átadja merevszárnyas gépeinek döntő részét az Orosz Légierőnek.

A döntő része alatt azt kell érteni, hogy a haditengerészetnél elvileg csak a tengeralattjáró elhárításra alkalmas vasmadarak maradnak, úgymint a Tu-142, az Il-38 és a Be-12. Illetve nem egészen, hiszen a Kuznyecov Szu-33-asai továbbra is az orosz repülőgép-hordozó repülőezredének elemei maradnak, ahogy a szintén a Kuznyecovhoz társított és a Szu-33 pilóták képzésére használt Szu-25UBP/UTG gépek is. Természetesen az átépítés előtt álló Admiral Kuznyecovra az igencsak kompromisszumos megoldást jelentő Szu-33 helyett beszerzendő 24 MiG-29K is a haditengerészeti repülés alá tartozik majd.

Tu-142M3

Tu-142M3 Bear F ,

Az információk szerint az év végéig a haditengerészeti légierő összes Szu-27, MiG-31 és Tu-22 harci gépe, illetve szállítógépeik egy része átkerül a légierőhöz. A Szu-24-esekről nem szól a fáma.

Szu-33-asok az Admiral Kuznyecov fedélzetén

A Szu-33-asok maradnak az Orosz Haditengerészetnél | Fotó: az orosz elnöki weboldal ,

One Response to “Átszervezik az orosz haditengerészeti légierőt?”

  1. Ez az a tipikus félig csokis, félig szaros szendvics a haditengerészet parancsnokai számára, mert egyrészt a képességekről senki sem szeret magától lemondani, másrészt a több száz repülőeszköz üzemeltetési és karbantartási költsége ezután a légierő kötségvetését terheli, ők meg többet költhetnek a hadihajókra és tengókra. Ami pedig a kiszervezett eszközöket illeti, van ami jó döntés, ( pl. MiG-31 Foxhound típusú légifölény-vadászokra semmi szüksége nincs a Flottának! ) és van, ami minimum vitatható, pl. Tu-22 Backfire bombázók átadása, amellyel igen komoly csapásmérő képességtől fosztja meg magát a haditengerészet, gondoljunk pl. az új modifikációjú, Improved Kingfish rakétákra. Ami enyhítheti a dolgot, az talán az lenne, ha a légierő parancsnoságon lenne a Flottának egy olyan összekötő tisztje, akinek komoly szava lenne az esetleges tengeri műveletek légi támogatásának intézésében…
    Egyébként, a cikkben ugyan nincs szó róla, de szerintem a Kamov Helix típusú ASW helikopterek is megmaradnak a Flotta üzemeltetésében. Csak azért érdemes megemlíteni őket, mert jóval több van belőlük, mint az Admiral Kuznyecov vadászgépeiből, hiszen minden nagyobb hadihajón, cirkálón, rombolón van belőlük vagy két darab…