|

Átszervezik az orosz haditengerészeti légierőt?

Az Orosz Haditengerészet vezetésétől származó információkra hivatkozva az orosz sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint átszervezés előtt áll a haditengerészeti repülés: április 1-vel a haditengerészet átadja merevszárnyas gépeinek döntő részét az Orosz Légierőnek.

A döntő része alatt azt kell érteni, hogy a haditengerészetnél elvileg csak a tengeralattjáró elhárításra alkalmas vasmadarak maradnak, úgymint a Tu-142, az Il-38 és a Be-12. Illetve nem egészen, hiszen a Kuznyecov Szu-33-asai továbbra is az orosz repülőgép-hordozó repülőezredének elemei maradnak, ahogy a szintén a Kuznyecovhoz társított és a Szu-33 pilóták képzésére használt Szu-25UBP/UTG gépek is. Természetesen az átépítés előtt álló Admiral Kuznyecovra az igencsak kompromisszumos megoldást jelentő Szu-33 helyett beszerzendő 24 MiG-29K is a haditengerészeti repülés alá tartozik majd.

Tu-142M3

Tu-142M3 Bear F ,

Az információk szerint az év végéig a haditengerészeti légierő összes Szu-27, MiG-31 és Tu-22 harci gépe, illetve szállítógépeik egy része átkerül a légierőhöz. A Szu-24-esekről nem szól a fáma.

Szu-33-asok az Admiral Kuznyecov fedélzetén

A Szu-33-asok maradnak az Orosz Haditengerészetnél | Fotó: az orosz elnöki weboldal ,

One Response to “Átszervezik az orosz haditengerészeti légierőt?”

  1. Ez az a tipikus félig csokis, félig szaros szendvics a haditengerészet parancsnokai számára, mert egyrészt a képességekről senki sem szeret magától lemondani, másrészt a több száz repülőeszköz üzemeltetési és karbantartási költsége ezután a légierő kötségvetését terheli, ők meg többet költhetnek a hadihajókra és tengókra. Ami pedig a kiszervezett eszközöket illeti, van ami jó döntés, ( pl. MiG-31 Foxhound típusú légifölény-vadászokra semmi szüksége nincs a Flottának! ) és van, ami minimum vitatható, pl. Tu-22 Backfire bombázók átadása, amellyel igen komoly csapásmérő képességtől fosztja meg magát a haditengerészet, gondoljunk pl. az új modifikációjú, Improved Kingfish rakétákra. Ami enyhítheti a dolgot, az talán az lenne, ha a légierő parancsnoságon lenne a Flottának egy olyan összekötő tisztje, akinek komoly szava lenne az esetleges tengeri műveletek légi támogatásának intézésében…
    Egyébként, a cikkben ugyan nincs szó róla, de szerintem a Kamov Helix típusú ASW helikopterek is megmaradnak a Flotta üzemeltetésében. Csak azért érdemes megemlíteni őket, mert jóval több van belőlük, mint az Admiral Kuznyecov vadászgépeiből, hiszen minden nagyobb hadihajón, cirkálón, rombolón van belőlük vagy két darab…

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.