|

Kémkedő kolibri

A nano UAV-ok kérdése messzemenően nem új keletű. Ezen irányú fejlesztéseket igyekszik gyorsítani a DARPA Nano Air Vehicle programja is, melyben hírünk apropóját adó cég, az AeroVirontment is részt vesz.

Ténykedése miatt az ablak köröl repkedő kolibri esetleg nem is az, aminek látszik? Nos, DARPA demonstrátor program lévén azért ez még odébb van, ám az 1971-ben alapított és innovatív fejlesztésekre szakosodott, kisebb-nagyobb UAV-okkal már korábban is foglalkozó cég egy elég jól funkcionálónak tűnő kolibri utánzatot lapátolt össze.

AeroVironment Nano Hummungbird

Az AeroVironment Nano Hummingbird-je ezen a fotón a leszállótalpaival látható. | Fotó: AeroVironment ,

Merthogy ahogy a neve is mutatja a Nano Hummingbird (a hummingbird a kolibri angol neve) a természet ezen varázslatos nektárszívogatóit igyekszik lemásolni mind külalakban, mind pedig repülési tulajdonságokban.

http://www.youtube.com/watch?v=xolH02Zba04

Persze hangosabban zümmög, a repülési képességei sem mérhetőek össze minden szempontból a hús-vér kolibrik által produkálttal, de azért egyáltalán nem rossz ez szerintünk…

Ezen kis robot zümi teljes egészében megfelel a DARPA program 2. szakasza által támasztott kritériumoknak, melyek az alábbiak:

  • precíz lebegés demonstrálása
  • stabil lebegés széllökésben is – persze nyilván nem egy hurrikánra kell gondolni, hiszen az előírás mindösszesen annyit ír elő, hogy az aprócska UAV-nak a könnyű szellő kategóriájába eső 5 mérföld/óra sebességű lökést kell tolerálnia olyan formában, hogy maximum 1 métert sodródik el szélirányban.
  • legalább 8 percnyi lebegésre elegendő energiával kell rendelkeznie
  • kontrollált átmenet a lebegésből 11 mérföld/óra sebességű repülésbe, majd visszaváltás lebegésre
  • épületbe be- és kirepülés képessége ajtó méretű nyíláson keresztül
  • épületbe be- és kirepülés képessége ajtó méretű nyíláson keresztül olyan módon, hogy az operátor csak a kamerából érkező videojelet használhatja
  • madarakat utánzó forma

Az AeroVirontment állítása szerint ezeket tehát teljesítik, sőt több pontban meghaladják – például 11 percnyi lebegésre elegendő kraft.

Ennek meg már köze sincs a DARPA-hoz, hanem egy „Így készült” videó, a PBS-en futó, díjnyertes „Hummingbirds: Magic in the Air” című természetfilmből. A PBS weboldalán elérhető a teljes film – csak sajnos nem a mi régiónk számára. Ám ettől ezt a fenti videót mindenképp érdemes megnézni véleményem szerint!

One Response to “Kémkedő kolibri”