|

Modernizált spanyol Harrier

Az EADS február 7-én jelentette be, hogy a Spanyol Haditengerészet átvette az első modernizált AV-8B Harrier II típusú vadászbombázót, melyet anno a megújulási folyamat prototípusának jelöltek ki.

A korszerűsített Harrier a hónap elején érkezett a Rota légibázisra az EADS Cassidian sevillai üzeméből, ahol a gép átalakítását és repülési tesztelését végezték. A STOVL (rövid úton történő felszállás és függőleges leszállás) képességű repülőgép új avionikai rendszert és erősebb Rolls-Royce Pegasus 408A típusú erőforrást kapott, továbbá több helyen megerősítették a sárkányszerkezetét.

A Spanyol Haditengerészet 16 darab AV-8B/B+ csapásmérő repülőgéppel és egy TAV-8B kétüléses kiképzőgéppel rendelkezik, a tervek szerint az összes példány átesik a modernizáción és üzemidő-hosszabbításon.

Fotó: Cassidian ,

“Az, hogy a gépet átadtuk a Spanyol Haditengerészet számára, lehetővé teszi számunkra, hogy lezárjuk a típustanúsítási eljárásokat.” – állt a Cassidian nyilatkozatában.

“Legfőbb célunk, hogy megfeleljünk ügyfeleink igényeinek. A Harrier korszerűsítési programjának ezen mérföldköve bizonyítja elkötelezettségünket a Spanyol Haditengerészet merevszárnyú repülőgép-flottájának folytonos bevethetősége és új képességekkel való bővítése iránt.” – mondta dagadó mellel Enrique Barrientos, a spanyol üzem vezérigazgatója.

One Response to “Modernizált spanyol Harrier”

  1. HA most teljes élettartam hosszabitáson estek át akkor még 10-15évig nem lesz szükségük az F-35B-re igy még jobban szorul a hurok a gép körül bár USMC,az Olsz haditengerészet ,Japán,Ausztrália és talán Thaiföld biztos vevő lesz a gépre.