|

Fémtolvajok estek neki a cári lőszerraktárnak

Vlagyivosztok körül a 19. században, illetve a 20. század első felében masszív, párját ritkító erődrendszer épült ki. Az 1910-ben kezdetét vett bővítések kapcsán a Russzkij-szigetre az ott lévő erődítmények mellé további lőszerraktárak kerültek, melyeket egészen 2007-ig használtak az oroszok – a múlt század második felében a Csendes-óceáni flotta akna és torpedó készleteit tárolták itt tudomásunk szerint.

Vorosilov-üteg, Russzkije-sziget

A sziget egyik nevezetessége a Vorosilov-üteg | Forrás ,

A Vlagyivosztoktól alig 9 kilométernyire elterülő sziget sorsa 2007-ben fordulóponthoz érkezett: a mintegy 5 000 lakosú, igen-igen gyenge infrastruktúrával rendelkező sziget – folyó víz sincs mindenhol – kapcsán Moszkva hatalmas beruházásokat vázolt fel. A térség gazdaságát előrelendítendő a szigetből turista- (és elvileg kaszinó) paradicsom lesz. Itt építik meg a világ legnagyobb ócenáriumát, egyetem és a szigetet Vlagyivosztokkal összekötő híd létesül. Az 1 104 méter fesztávolságú kábelhíddal az oroszok egyben lelökik a kínaiakat az első helyről, lévén ha csak kicsivel is, de az orosz híd hosszabb lesz az jelenlegi legnagyobb fesztávolságú kábelhídnál, a Jangce folyó felett Szucsou és Nantung között átívelő, 1 088 méteres Szutung hídnál. Mindennek megkoronázásaként jövőre, azaz 2012-ben a Russzkij-szigeten tartják meg az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóját.

A felvirágoztatandó területen nem maradhatott hely a flottának, így 2007-től kezdődően elszállították a még itt tárolt hadianyagokat, majd 2010. októberében az utolsó katona is elhagyta a szigetet. Az államilag védett emlékműnek számító vlagyivosztoki erőd ezen része ezzel párhuzamosan a bürokráciának köszönhetően őrizetlenül maradt: a létesítmény (még) nem került át a Csendes-óceáni Flottától a régió igazgatása alá, így utóbbi egy kopejkát sem tud fordítani az őrzés biztosítására.

Mint időközben kiderült ezt már ki is használták, ugyanis állítólag már mintegy 200 tonnányi acélt bontottak ki az erődítményből. A könnyen mozdítható dolgok mellett többek között a szellőztetőrendszert is elkezdték kibontani, mely természetesen negatív kihatással van az erőd mikroklímájára.

Jelenleg a terület többé-kevésbé már őrzött: fél évre helyi kozákok vállalták önkéntes alapon. Mindenesetre nincsenek egyszerű helyzetben lévén a Csendes-óceáni Flotta nem hajlandó besegíteni, arra hivatkozván, hogy a létesítmény átkerül majd a kulturális minisztérium fennhatósága alá. Magyarul onnét sincs egy fillér sem áramra, vagy épp szénre a fűtéshez. Nincs is egyik sem.