|

Oroszország: innen-onnan

Három egymáshoz csak haditechnikai vonatkozásikban kapcsolódó szösszenetet gyúrtunk össze rövidhírnek. Ezek egyike, hogy a becslések szerint Oroszország 2010-ben legalább 10 milliárd dollárt értékben értékesített haditechnikát.

Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes keddi nyilatkozata szerint a legkonzervatívabb becslések szerint is 10 milliárdot sikerült kaszálni az exportpiacon, ami a tavalyi 8,5 milliárdhoz képest jelentős ugrásnak tekinthető.

Nosza, mondhatnák, akkor ezen szép kis összeget lehet egyből beforgatni abba, hogy az orosz fegyveres erők kommunikációs infrastruktúráját, rendszereit végre a mai kor követelményeinek megfelelő szintre hozzák…

Az orosz haderő vezérkari főnökének szintén keddi nyilatkozatának tanúsága szerint Moszkva 2012-ig 10 milliárd dollárt tervez költeni a kommunikációs eszközpark modernizálására – Nyikolaj Makarov vezérezredes elmondása szerint ekkorra valósulhat meg a technikai háttér teljesen egészében digitális alapokra helyezése.



Októberben mi is megírtuk, hogy a kalinyingrádi telephelyű Jantar hajógyár zárt tenderen elnyerte a Fekete-tengeri Flotta számára leszállítandó 3 Project 1135.6 osztályú fregatt megépítésének jogát. Az Orosz Haditengerészet feje, Vlagyimir Viszockij admirális korábbi nyilatkozata szerint a Krivak III alapjain összehozott, csökkentett észlelhetőségű (eddig csak indiai exportra épített) Talwar-osztály / Krivak IV fregattokat 2015-ig kell átadnia a hajógyárnak.

A Talwar-osztály névadója, az INS Talwar

A Talwar-osztály névadója, az INS Talwar. Ha jobban tetszik úgy, akkor egy Krivak IV-es fregatt. Az oroszoknál Admiral Grigorovics-osztály név alatt lesz ismert | M. Mazumdar, Bharat-Rakshak ,

Ennek teljesítése érdekében a napokban, konkrétan december 18-án, az ősszel megkezdett előkészítési munkálatok részeként elvileg sor kerül az első fregatt gerincfektetésére – vagy nem. Ugyanis a közelmúltban olyan információk láttak napvilágot, hogy az Orosz Haditengerészetnek szánt első Project 1135.6 építése csak 2011 első negyedében kezdődik meg.

Hogy a Feketer-tengerre szánt 3 fregatt milyen név alatt fut majd, azt hivatalosan továbbra sem tudni – elvileg a cári Oroszország 3 admirálisáról – a haditengerészet minisztereként is szolgált Ivan Grigorovicsról, Nyikolaj Essen-ről és Alekszandr Kolcsak-ról lesznek elnevezve.

3 hozzászólás “Oroszország: innen-onnan”

  1. Így van, bár a „Yaroslaw Mudry” fregatt ( Neustrashimy-2. ) előbb még elkíséri egy tavaszi gyakorlatra az Admiral Kuznetsov hordozót, és a Marshall Ustinov cirkálót. Utána lehet, hogy irány a Fekete-tenger…
    Ez a Kolcsak, akiről az egyik jövőbeni fregatt lesz elnevezve, azonos a néhai Kolcsak tábornokkal, a polgárháború hajdani fehérgárdista parancsnokával? Mert akkor szépen megugrott az ázsiója az utóbbi pár évtizedhez képest… :-))