|

Topol hullott Kazahsztánra

Az orosz Stratégiai Rakétaerőknél sok lap már nincs osztva a fokozatos kivonás alatt álló RS-12M / SS-25 Topol-nak, mivel azonban ezen 1985-1996 között hadrendbe állított mobil ICBM-ek egy részének tervezett élettartama már lejárt, ezért míg hadrendben áll, addig időszakos tesztekkel kell engedélyezni a még hadrendben álló arzenál élettartamának – alkalmanként általában 1-2 évvel történő – meghosszabbítását.

RT-2PM / RS-12M / SS-25 Topol a 7 tengelyes hordozó és indítóplatformján

RT-2PM / RS-12M / SS-25 Topol a 7 tengelyes hordozó és indítóplatformján ,

A Topol legutóbbi indítására december 4-én, szombaton került sor – a Kapusztyin Jar-ról indított rakéta egyébként úgymond nem hagyta el Kazahsztán területét, lévén a szovjet lézer és rakétavédelmi rendszerek tesztjeinek egykoron helyszínt adó Sary Shagan területén kijelölt célpontra dobta át a visszatérő egységet.

Idén egyébként ez volt a második SS-25 teszt – a korábbira október 28-án került sor. Akkor a Pleszetszk Űrközpontból indítottak rakétát Kamcsatka, azaz a Kura tesztmező felé. Az októberi sikeres teszt végett a korábbi 21 évről 23 évre tolták ki a várhatóan 2015 magasságára kivonandó Topol ICBM-ek élettartamát.