|

Sólyom sólyom hátán

Az Iraki Légierő újrafegyverzése eddig 90%-ban az Amerikai Egyesült Államok pénzügyi, technikai és logisztikai segítségének köszönhetően valósult meg. A nemrég bejelentett, több milliárd dolláros F-16IQ-beszerzés előtt nagyrészt csak teherszállító és könnyű kiképző repülőgépek, illetve helikopterek kapták meg az iraki felségjelet, most azonban eljött az ideje, hogy a haladó szintű sugárhajtású gyakorló-repülőgépek is megjelenjenek Irakban. Azonban az első ilyen típusuk nem az USA-ból, hanem Nagy-Britanniából származik majd.

Ugyanis a legújabb hírek szerint Irak várhatóan a brit illetőségű BAe Systems vállalattól rendel majd Hawk sugárhajtású kiképzőgépeket. Az üzlet várható értéke 1,6 milliárd dollár lesz, a beszerzendő darabszám egyelőre nem ismert. Iraki források szerint légierejük már egy ideje teszteli a típust, és az minden tekintetben megfelelt a követelményeiknek, így ezt választották leendő haladó szintű gyakorló-repülőgépüknek. Egyelőre nincs hír arról, hogy más típust is teszteltek volna, így szinte biztosra vehető, hogy hamarosan aláírják a megállapodást.

Brit Hawk T1A – hamarosan iraki színekben is láthatjuk majd a típust (Forrás) ,

A Közel-Keleten nem Irak lesz az első Hawk-üzemeltető: a méltán híres típust Szaúd-Arábia, Kuvait és az Egyesült Arab Emirátusok is rendszeresítette. Kevésbé ismert tény, hogy Irak már 20 évvel ezelőtt is megpróbálkozott a Hawk rendszeresítésével, ám ez akkor nem sikerült, mivel a BAe szerint a repülőgépeket erőszakos célokra is alkalmazták volna (csapásmérő feladatkörben). Most azonban úgy néz ki, hogy semmilyen akadály nem áll az üzlet útjában, így rövidesen e típust is megcsodálhatjuk iraki felségjelzéssel.

4 hozzászólás “Sólyom sólyom hátán”

  1. Sziasztok, én azt nem értem, hogy a szerb Utva Lasta-95 légcsavaros kiképző gép hogy jött a képbe.

    Mert rendben, régi mély kapcsoltak stb… De a gyakorlatban csak az kerül a leves közelébe, akiknek az USA engedélyezi.

    Ezek szerint az USA támogatta a szerb ipart ezzel a lépéssel. De vajon mi van a háttérben?