|

Metanol okozhatta az orosz repülőgépszerelők halálát Indonéziában?

Az indonéz rendőrség közelmúltbeli nyilatkozatában potenciálisan metanol (metil-alkohol) mérgezést jelölt meg a héten életüket vesztett, az Oroszországtól megrendelt Szu-27SzKM gépek beüzemelésében segédkező orosz repülőgépszerelők halálának okaként.

A 12 fős orosz csapatból hárman vesztették életüket a héten: a szóban forgó 3 személy közül az elsőnek a holttestét hétfőn találták meg szobájában, további két társa pedig másnap, már a kórházban halt meg.

„Az áldozatok vizsgálata során metanolt találtunk a gyomrukban, veséikben és a tüdőkben” – nyilatkozta a rendőrség igazságügyi laborjának vezetője még szerdán. „Ez az anyag nagyon veszélyes anyag. 0,1 százalékos koncentrációja halálos és mi 1 százalékos koncentrációban találtuk meg.” Elmondása szerint jelenleg is folyik a vizsgálat annak megállapítására, hogy miként is kerülhetett a mérgező anyag az oroszok szervezetébe. Egyelőre nem zárták ki a bűncselekmény lehetőségét sem.

Ahogy Oroszországban, úgy Indonéziában is gyakoriak a pancsolt italok, melyekbe metanolt is kevernek. Éppen ezért nem is meglepő az ilyen „italok” fogyasztásából eredő problémák – vakság, halál – gyakorisága. (30 ml tiszta metil-alkohol elfogyasztása már halált okozhat, bár a tipikus halálos dózis inkább 100-125 ml.)

A rendőrség elmondása szerint az oroszok szobáiban számos szeszes italos palackot találtak, köztük orosz címkéjűeket és indonéz sörösdobozokat is, valamint egy üvegnyi vizet, melyben valami ismeretlen eredetű anyag is volt. A szóvivő nem kívánt találgatásokba bonyolódni, hogy vajon abban lehetett-e a metanol, mert elmondása szerint annak megállapítása a labor feladata.

A szintén kórházba került további 2 orosz repülőgép technikus állapota az elmondások szerint stabil és javulóban van, ám egyiküknek várhatóan kardiológiai kezelésre lesz majd szüksége.

2 hozzászólás “Metanol okozhatta az orosz repülőgépszerelők halálát Indonéziában?”