|

Új fegyverek a Raytheontól

A katonai alkalmazásban lévő pilóta nélküli repülőgépek néhány éve már fegyverekkel is felszerelhetők, Irak és Afganisztán felett napi szinten hajtanak végre csapásmérő feladatokat. Szárnyaik alatt eddig olyan fegyverek voltak megtalálhatók, melyeket eredetileg a ’hagyományos’, ember vezette repülőgépek számára terveztek. Mostantól azonban olyan harceszközök is elérhetők lesznek, melyeket kifejezetten UAV-k számára terveztek.

Robert Francois, a Raytheon vállalat fejlett fegyverrendszerekért felelős részlegének vezetője az AUVSI’s Unmanned Systems North America 2010 rendezvényen tartott sajtótájékoztatóján ismertette cégének három új termékét, melyek kifejezetten a pilóta nélküli repülőgépekre szabott csapásmérő fegyverek. A három eszköz egy-egy UAV-kategóriát fed le: a kisméterű taktikaiakét, a MALE és a HALE (előbbi a kis, utóbbi a nagy repülési magasságú, hosszú járőrözési idejű).

Az első a Small Tactical Munition (Kisméterű Taktikai Lőszer), melyet nevéből fakadóan a könnyű UAV-ok használhatnak majd. Ennek megfelelően tényleg rendkívül kicsi, átmérője 10 cm, hosszúsága is mindössze 61 cm. Tömege 5,3 kg (13 font), így a földi mozgatása is könnyű. Méretei azonban nem mennek a pontosság rovására: rendelkezik félaktív lézeres kereső- és célzófejjel (SAL), valamint GPS-szel és inerciális navigációs rendszerrel (INS) is, melyekkel szintén célba lehet vezetni. A gyártó szerint alkalmazható élőerő és könnyű gépjárművek ellen.

MQ-9 Reaper | Fotó: U.S. Air Force /Staff Sgt. Brian Ferguson ,

Ennél egyel nagyobb a 15 kg-os Griffin kis hatótávolságú levegő-föld rakéta. Ezt kifejezetten a Hellfire helyettesítésére szánják, mivel kisebb és könnyebb annál, tehát jobban megfelel mondjuk egy Predator vagy Reaper számára, de emellett még mindig megfelelő a pusztító ereje, használható járművek, kisebb épületek és élőerő ellen is, továbbá az STM-hez hasonlóan rendelkezik többféle célzórendszerrel ( GPS/INS, SAL).

Végül pedig a HALE UAV-ok (vagy a USAF terminológiája szerint Tier III) számára ott a Monsoon, melynek 45 kg-os tömegéből 15 kg-nyit tesz ki a harci rész. Ez már nagyobb épületek, páncélozott járművek és nagyszámú ellenséges élőerő ellen is hatásos, és nem kevésbé pontatlan, mint az előbbiek, ugyanis nem meglepő módon ugyanolyan módszerekkel vezethető célba.

Francois hozzátette, hogy bármennyire is lesznek jól felfegyverezve az UAV-k, mindig szükség lesz az emberre, aki koordinálja azok használatát: ’A legfontosabb, hogy a vonal másik végén ott legyen egy ember, aki felelős döntéseket hozhat a döntő helyzetekben.’

3 hozzászólás “Új fegyverek a Raytheontól”