|

Il-76-osokkal küzdenek a tűz ellen Oroszországban

A jelenleg Oroszországot sújtó kánikula és az ezzel együtt járó tűzvész kapcsán több kritika is érte a kormányt. A vádak szerint az ország nem készült fel egy ilyen helyzetre, és az elégtelen tűzoltó-kapacitás miatt képtelen kezelni a kialakult katasztrofális helyzetet. Mint ismeretes, a Moszkvát is elérő tűzvész rengeteg lakóházat elpusztított, és a keletkező szmog eddig közel 50 ember életét követelte. Hamarosan azonban az Orosz Légierő is bekapcsolódik a tűzoltásba.

Alexander Zelin vezérezredes, az Orosz Légierő főparancsnoka augusztus 11-én jelentette be, hogy meg nem nevezett számú Iljusin Il-76 típusú nehéz teherszállító repülőgépet alakítanak át tűzoltási célokra. Az orosz stratégiai szállítóflotta gerincét alkotó, több mint 100 példányt számláló Il-76-flotta néhány példányát képessé teszik rá, hogy nagyjából 40 tonna vizet legyenek képesek a fedélzetükre venni, és onnan a megfelelő helyre kioldani.

Ez az Il-76-os éppen tüzet olt (Forrás) ,

A döntéshez hozzájárulhatott az is, hogy augusztus 9-én maga Vlagyimir Putyin orosz kormányfő is az egyik légi tűzoltó-alakulattal tartott egy bevetésen. Putyin egy kifejezetten erre a feladatra tervezett Berijev Be-200 amfíbia másodpilótájaként zúdított 24 tonna vizet a Moszkvától 200 km-re található Ryazan város közelében tomboló tűzre, ezzel járulva hozzá az eddig 15 milliárd dolláros gazdasági veszteséget okozó tűzvész elleni harchoz.

4 hozzászólás “Il-76-osokkal küzdenek a tűz ellen Oroszországban”

  1. A Be-200 -ból azért van egy tucat gépük, de azok az egész ország területén oszlanak el. Na jó nem, mert a Távol-keleti és a szibériai részekre vannak elosztva. És van ilyen Il-76 -ból azt hiszem 2 db oltásra átalakított példánya a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának. Már csak ebből a mobil modul rendszerű cuccból kell gyorsan legyártani (gondolom nem porosodik raktáron, bár ki tudja) pár tucattal, és mehetnek is a légierős Il-76 is oltani.
    Bár a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma az elkövetkezendő 25 évre hatványozottan növekvő technológiai katasztrófákat valószínűsít az elmúlt 20-25 év költségkímélő (rövidtávon mindenképp) karbantartások, felújítások elhanyagolásából, elhagyásából fakadóan.
    Továbbá a felmelegedés, erdőirtások miatt fokozódó, és egyre hevesebb természeti csapásokkal is számolnak, már vagy 10 éve.
    Csak ugye az elégtelen technika (minek beszerezni, hisz drága, de amúgy meg csak áll…) feltételek miatt ilyenkor derül ki, hogy kopp.
    Azért ez egy igen nagy természeti csapás, és jobb nem lesz sajnos. A későbbiekben még hevesebb, pusztítóbb természeti problémákkal kell szembenéznünk, éljünk bárhol is.