|

Jemeni bevásárlás

Hamarosan zsíros üzletet üt nyélbe Oroszország, ugyanis Jemen méretes kívánságlistával állt elő. Az arab ország mind szárazföldi csapatait, mind haditengerészetét, mind légierejét erősítené.

A jemeni elnök, Ali Abdullah Saleh a héten Moszkvában járt, ott egyeztetett az 1 milliárd dollár értékű „szeretetcsomagról”. Igor Korotcsenko nyugalmazott ezredes, a védelmi misztérium civil szakemberekből álló tanácsának tagja elmondta, hogy Jemen meglepően széleskörű fegyverbeszerzést tervez, többek között 30-nál több MiG-29SzMT vadászbombázót, továbbá Mi-35 és Ka-52 harci, valamint Mi-17 szállító helikoptereket vásárolna.

Mint említettük, széles a paletta, így nem csak légi, hanem földi járművek is beszerzését is tervezik, a listán szerepel a T-72M1 tank, a Kornet E tankelhárító komplexum, 20-nál több BM-30 Szmercs („Tornádó”) rakéta-sorozatvető és a BMP-3 gyalogsági harcjármű. Emellett a légvédelemre is nagy hangsúlyt fektetnek, S-300MPU és S-300 PMU1 komplexumok beszerzésével javítanák hatékonyságukat.

A meglévő technika modernizációjára is törekednek, a korszerűsítendő BRDM-2 páncélozott harcjárművek száma eléri az 1000 darabot is.

Továbbá számos hadihajóra is igényt nyújtottak be, az Ádeni-öbölben elszaporodó kalóztámadások megfékezésére többek közt nagy sebességű járőrhajókat rendszeresítenének.

179 hozzászólás “Jemeni bevásárlás”

  1. Nem az a kérdés hogy ki jön e a lista 1 mrd USD ből, mert egyértelműen nem jön ki. Ha nem az a kérdés hogy miért mire föl ez a nagy fegyverkezés, mert nem hiszem hogy MIG ek S-300 sok meg stb stb a kalózok ellen kellenek. Kérdés mitől tart ( Szaudi ) vagy mit tervez Jemen ?

    Amúgy szerintem valami olyasmiben gondolkodnak hogy a cca 2,5-3 milliárdos fegyvercsomagból 1 milliárdot kifizetnek cash majd a többit orosz állami hitelből törlesztik. De ha a gazdaságuk olyan amilyen akkor ismételten itt a kérdés hogy mi a túrónak ez a hirtelen nagy fegyverkezés ?

  2. köszönöm!!!mindenkinek

    valószínűleg nem csak 1 milliárd lesz mással is fizetnek nem csak pénzel

    pl nagyon jó helyen van a világ egyik legforgalmasabb tenderi útja mentén
    az al kaida most kezd el ott virágozni(valakik már látni vélnek egy ami beavatkozást is)
    kell még magyarázat???

    vagy nem csak 1 milliárdot fizetnek

  3. Nem vagyok szakértő – egyszerű rakétatechnikus vagyok, ezérft kicsit elfogult…

    Szóval én, egy sovány költségvetésű orszég helyében (aki soha nem tudja felvenni a versenyt egy támogatással rendelkező fejlett államal) inkább több ezer páncélelhárító és kézi légvédelmi rakétát vennék…

    Ha én lennék a közel keleten, elgondolkodnék, miért is nem fejlesztik jó húsz éve léptékarányosan a nagy államok a kézi légelhárító rakétákat- és összeállnék egy olyan fejlett országgal, amely képes egy fejleszttett egység gyártására….

    A kézi légvédelem húsz éve megállt, mert a könnyű, olcsó rakéták túl nagy lehetőséget nyújtanak mind az rosz, mind az ami repülők ellen… Gyakorlatilag mindkettőjük fejlesztései kijutottak az ellenállók kezébe…

    Na, ha én ellenálló lennék, biza épp ilyen rakétába helyezném a pénzt….

  4. Pár éve láttam egy kínai cég fejlesztését; egy iglaszerűség alá szereltek gyorsítórakétát, hogy 8km magasságig tudjanak vele operálni lézerirányítással. Szerintem valami hasonló pont jó lenne, akár nekünk is (mistral helyett/mellé).

  5. Mark, én azt hiszem, amit el lehet helyezni egy repcsi aljában, és 160 km-ig célba lehet venni valamit vele radarirányítással+önrávezetőfejjel, akkor egy kézi szerkentyűtől egy 8-10 km-es távolság önrávezetőfejjel csak egy aprócska technikai lépés…

    Akárki részéről….

  6. „Szerintem akkor még az oroszok.”

    meg utána is kína nem fogja utolérni oroszországot

    „oroszország atomhatalom és ezt mindenki vegye tudomásul” putyin

    és nem csak sima atomhatalom hanem a világ második atomhatalma és amikor arról beszélünk h ki lesz az erősebb mindent számításba kell vennünk nem csak légierőt haditengerészetet és a többi sláger fegyvernemet hanem mindent

  7. mi az, hogy mire fel? Normális esetben egy hadsereget úgy kell felkésziteni, hogy lehetőleg a jövőbeni problémákra is felkészüljön.
    Nem mindenki olyan betegesen gondolkozik mint a magyar vezetés, hogy „oh át minket ki támadna meg?…..” Ezért elég lesz 2 darab t72 és a biztonság kedvéjért 2 darab mi-24….

  8. Roni: kérlek ne már az ilyen kérdéseket…

    Milyen értelemben? Milyen technikában? Milyen fegyverben?

    Egyébként Kínát a rettentő gazdasági teljesítménye miatt inkább az Amerikaiakkal állítanám versenybe

  9. BMEdefender

    szerintem a kérdés általában a haderő állapotára vonatkozott nem konkrét fegyvernemekre hanem az orosz és a kínai hadsereg erejére beleértve mindent

    „Milyen értelemben? Milyen technikában? Milyen fegyverben?”

    a válasz:minden,minden,minden

  10. Egyébként adja Isten, hogy Oroszország felszívja magát gazdaságilag. Szükség van arra a +1 hatalmi pólusra. Nem szabad a kínaiakat szabadkézhez juttatni ázsiában, erről majd az indiaiak tesznek, de az oroszok is kellenek.

  11. dudi: tudod, gondolom tapasztaltad is, hogy én is szeretném azt hinni, amit ti megfogalamztatok. Csak az a gond, hogy ennyi gazdasági teljesítménnyel ez nem megy. Technológiában, az engineering részben az oroszok bárkivel felveszik a versenyt, a gond az, hogy ezekből a csodákból mennyit bírnak rendszeresíteni a 2010-2020 programban. Én reménykedem abban, hogy a program végigmegy úgy ahogy a meg van írva, de mi van ha nem. Én csak a számokban nem vagyok kibékülve, mennyi T-95, mennyi PAK-FA, mennyi S-500. Azonban ha oroszokról beszélünk, akkor nem szabad elfelejteni az emberfeletti, lehetetlen teljesítményeket, tehát remélhetőleg, úgy felszívják magukat mint a Glonass projektnél, évekkel ezelőtt nem volt semmi, most meg tele az égbolt, indulhat a buli!

  12. az bisztos hogy kínát kordába kellesz tartani mart ha beindúl a szu-33 és a j-14 ötötdik generácios sorozat gyártása akkor oda az oroszok is kellenek. vajon amerika ki oldalára állna egy orosz indiai vs kínai háborúba

  13. Roni ne is mondj ilyeneket! Nem lesz! (szugerálom magam)

    Inkább azt kérdezném, hogy egy kiélesedő Amerika-Kína ki a „legény a gáton” (a világ vezetője) harcban az oroszok hova állnak. Legjobb lenne ha kimaradnának, mint nevető harmadik. Az EU-nak meg lesz-e annyi „töke”, hogy bármilyen véleményt is megfogalmazzon? (azon kívül hogy emberi jogok meg bla-bla-bla OSCE, ET közlemények) Mert én abban is reménykedem, hogy Németország szellemileg kicsit összekapja magát.

    Ja és kína mellé pakisztánt is számítsd fel, ez afféle alap arrafelé…

  14. „szerintem a kínai hadiipar jobban le van maradva az orosztól mint az orosz az amitól”

    A kérdés hogy milyen fegyvernemben. Mert pl. páncélosok és egyéb kategóriában a minap olvastam, hogy hozzálátott egy újgenerációs harckocsi fejlesztésébe. Nem egy hanem tobb cég is. A kínai hadiipar gyors utemben fejlodik. A gyors gazdasági novekedés kovetkeztében Kína politikailag és katonailag is megerosodott. Reális veszélyt jelent Oroszország Távol-keleti részeire. Orosz katonai elemzok nem zárják ki, hogy Kína a jovoben megtámadja Oroszországot, hogy teruleteket szerezzen ill. ásványkincsekhez jusson. Az óriási gazdasági fejlodés kovetkeztében szuksége lesz új teruletekre. Erre utaló jelek, hogy Kína egyre gyakrabban tart hadgyakorlatokat az orosz határ kozelében. A kínai hadsereg (2,5 millió fo) jelenleg jókora folényben van a klasszikus fegyvernemeket illetoen.
    A most zajló orosz hadgyakorlat A Vosztok (kelet) 2010 pedig Kínának jelez.

  15. Szerintem nem ilyen egyszerű.
    1. Oroszország jóba van Indiával. Valami katonai szövetségük is van a térségben. Orosz +India párost tuti nem gyűr le Kína.
    2.Ha jól rémlik nem régen az oroszok Kinával is kötötek valami szerzödést, hogy hagyják békén szibériát stb.
    3. Orosz atom nagyhatalom. Bárki pattog atom háború lenne.
    Kína ezért nem fog pattogni szerintem.

    Inkább bezárkoznak, hogy erősödjenek és kisebb államokat próbálnak majd bekebelezni akiknek nincs atomjuk mint például vietnám. Bár vietnámot nekik sem sikerült habzsolniuk…

  16. bczozo

    mindenki mondj a h kína elfoglalja szibéria keleti részét de nézzünk már a térképre hát mije van ott oroszországnak amiből ne lenne több máshol(mert gondolom egy ilyen háború esetén senki nem gondol olyan vad dolgokat h kína több 1000km mélyen be tud törni oroszország területére)
    azt se felejtsük el h oroszország egyik legfontosabb és legerősebb katonai körzete a távol-keti körzet itt van a csendes óceáni flotta központja(vlagyivosztok) h csak az egyik leglényegesebbet mondjam és ez nem csak komoly tengeri erőt hanem nagyon jelentős szárazföldi(ebbe a körzetbe szállították a legtöbb t-90-es hk)egységeket és a második legnagyobb számú légierőt(ororszországon belül) is magában foglalja

    arról nem is beszélve h kína nem tudná minden erejét egy oroszország elleni offenzívára használni hisz fél szemmel mindig figyelnie kéne indiára és a tajvani szorost sem hagyhatja őrizetlenül

  17. Ami:

    Kb. 3 éve kotottek meg a határrendezodési szerzodést, melynek értelmében Oroszország átadott Kínának néhány km2 teruletet az Amur mentén. Akor fontos volt Putyinnak Kína politikai támogatása a kétpólusú világrend megvalósítása miatt. Jó most a viszony „kituno”, de ez változni fog hidd el.
    Az oroszok a 60 -as években atomot akartak ledobni Kínára, mert azok nagyon ” ugráltak”.(az USA akadályozta meg). Másik dolog, hogy akkor Kínának nem volt atombombája, ill. fejlesztette azt. 1945 után a SZU segítette Kínát , adott át neki technológiákat, fegyvereket. a Mindent, foleg az atombombát a szovjeteknek koszonhetnek, aztán megromlottak a viszonyok….
    Ma az atomháború nem jelentene megoldást, mert Kínának is van tobb száz, mellyel eltudja pusztítani az orosz városokat és ami nagyon fontos, hogy Kína is fejleszti saját rakéta-elháríto rendszerét. Ha háborúra kerulne sor akkor az hagyományos fegyverekkel. ěn 30-40 múlva tippelem, hogy bekovetkezik a konfliktus Kína és Or.o. kozott. India pedig nem fog beavatkozni.

  18. de ha kína nagyon akarja szibériát akkor most kell támadnia mert 5-10 év múlva már csak a mennyiségi fölény marad nekik a minőségi elvész mert az orosz hadseregben egyre nagyobb számban jelennek meg a modern eszközök pl mi-28 ka-52 mig-31bm mig-29k mig-35 szu-24m2 szu-27szm(habár ez szerintem egy nagy adag szar mert minimális az előrelépés még a radart sem cserélték ki a modernizálás során)szu34 szu-35 és ezek azok az eszközök amikre biztos megrendelés van tehát az általam jelölt időn belül (5-10 de inkább 5)megjelennek és a megrendelt darabszámot le is szállítják a felhasználóhoz ami jelen esetben a légierő

  19. kína seggét előbb utóbb szétrugja vagy amerika vagy oroszország indiával, az eu meg jobbha kifejleszt egy 5 generációs gépet mert az eunak semmi katonai ereje nincs legyen közös eu hadsereg német francia vezetéssel az eu tagok katonai GDP egybevonni mert a 2 világháboruba európa csak egy csatatér volt

  20. az EUnak nincs. Németország, Lengyelország, Franciák, Angolok, Spanyolok… meglehetősen komoly haderővel rendelkeznek a lista bármely erősebb darabja összevethető Oroszországgal. Hogy nem tudnak távoli valós hadsereggel rendelkező országokat letarolni egy más kérdés. Erre csak a US kéeps.

  21. Dudi:

    OO távol-keleti részén kb 20 millió lakos él, ez a hatalmas terulet nagyon gyéren lakott. Az orosz határ másik felén a szomszédos Kínai tartományban 80 millióan élnek. Ez a szám állandóan novekszik, Ffgyelembe véve a Kínai GDP évi novekedését (9-10%)a védelmi koltségvetés is minden évben novekszik, új fejlesztések, modernizálás.
    Kína szép csendesen fegyverkezik, erosodik. Az állando gazdasági novedeést nem tudja végrehajtani a saját teruletén belul. Az ipar igénye olaj, gáz , egyéb nyersanyagok iránt noni fog. Kína délre nem tud terjeszkedni, mivel a szomszédos országokban nincsenek nyersanyagok, ill. azok suron lakottak. Egyetlen útvonal a terjeszkedésre észak (kazahsztán, Szibéria). Itt rengeteg nyersanyag található . Szerintem ez a terjeszkedés 30-40 év múlva lesz aktuális.
    Addigra Kína befolyása és ereje rendkívul megno. (Az USA is Kínát tartja a kozvetlen veszélyforrásnak, nem pedig OO-got)
    A terulet foglaláshoz szárazfoldi egységek és légiero szukséges. Nincs szukség a hadiflottára. Jó OO – modernizál, de kevés lesz az új fegyver.
    Konkrétan orosz hadsereg jelenleg 1,1 millió fo, Kína 2,5 millió fo
    Tankok, repulogépek, szállítojármuvek számában is Kína van folényben.
    Oda kell figyelni Kínára, ezt tudják Moszkvában is.

  22. pontosítanék!!!

    „mi-28 ka-52 mig-31bm mig-29k mig-35 szu-24m2 szu-27szm(habár ez szerintem egy nagy adag szar mert minimális az előrelépés még a radart sem cserélték ki a modernizálás során)szu34 szu-35 és ezek azok az eszközök amikre biztos megrendelés van tehát az általam jelölt időn belül (5-10 de inkább 5)megjelennek és a megrendelt darabszámot le is szállítják a felhasználóhoz ami jelen esetben a légierő”

    szu-27szm(ez a nagy kalap szar ég r-77-et sem tud használni)
    -már átadták a teljes megrendelt mennyiséget de ez csak pár tucat

    szu-24m2
    -megtörtént a modernizáció jelenleg kb 360db szu-24 szolgál az orosz légierőben és haditengerészetnél

    szu-34
    -2013-ig 32db-ot kell leszállítani a légierőnek

    szu-35bm
    -2015-ig 48 darabot kell leszállítani(a sorozatgyártás 2010-ben indul elvileg)

    mig-29k
    -24dbot vásárolnak már idén megkezdték a beszerzést (2015-ben lejár a szu-33-ok rep idelye addigra le kell szállítani a megrendelt mennyiséget)

    mig-35
    -2015-ig 20-30 gép beszerzése (egészen pontosan 2 század) tervezett(mig-29smt 28 darabbal rendelkezik oroszország az algériának gyártott példányok)

    mig-31bm
    -már elkezdték 270 vagy 370 gép modernizálását 2009-ben

    mi-28n
    -2006ban megkezdődött a rendszeresítés 2010-ig 50db helikopter került a légierő állományába (a gyár évi 15-20 helikopter legyártására képes megrendelés függvényében)

    ka-52
    -2012-ig 30db helikoptert kell leszállítani a gyárnak az orosz légierő részére

  23. bczozo

    a flottára szükség van hisz a hadszíntér egyik határa tenger nevezetesen a japán-tenger
    lakosságról beszélsz amiben kínával csak india állja az összehasonlítást ilyen alapon senki nem ellenfél és ne keverd össze a hadsereg létszámát a lakosságéval
    + van még 1 nyomós ok ami miatt nem fogja kína oroszországot megtámadni és már le iy írtam:
    “oroszország atomhatalom és ezt mindenki vegye tudomásul” putyin

  24. Üdv Urak!

    Aranyos kis gondolatmenet orosz vs. kínai hadsereg. Ha a kínai gazdasági és ebből eredően technológiai fejlődés hasonló ütemben folytatódik, akkor a végeredmény nem lesz kétséges: Kína nyer.
    Egyébként Kína is atomhatalom cirka 50 éve, a kínai nukleáris arzenál gyors ütemű felfejlesztése nem okozna nekik sem pénzügyi, sem technikai gondot.

    Az igaz globális egymásnak feszülés USA versus Kína. Oroszország pedig olyan – korábban írtam – mint aki a kerítés tetején ül és még nem döntötte el, hogy a két szomszéd közül melyik oldalára sorol.

    Az EU katonailag jelentéktelen, nemhogy egyes államait összevetni az orosz haderő valós csapásmérő képességeivel. A gond megint az, hogy sokan elfelejtkeznek a több száz ICBM-ről, a mellettük található, több, mint tízezer, bármikor újra aktíválható atomrobbanófej tartalékról, a jelenleg is 40 ezer tonnára becsült vegyifegyver készletekről, illetve a még mindig igen jelentős mennyiségi tömeghadseregről.

    És még mielőtt bárki jön nekem a technológiai fejlettségbeli kérdésekkel, olyan nagyhatalmi összeütközés nem lesz, ahol sajtbúra alatt, klinikai környezetben majd vívnak egy kis korlátozott csetepatét. Ha ilyen háború kitör, akkor az földön, vízen, levegőben, a világűrben és a cybertérben minden bevethető eszközzel folyni fog. A technológia előny ilyen esetben gyorsan olvad, egy nukleáris háború esetén (mert ebből az lenne) a használható és bevethető mennyiség fog ismét döntő tényező lenni.

    De ha már kicsit a globális helyzetértékelés felé mozdulunk, akkor érdekes hír lehet az is, hogy miután tegnap Ukrajna kikosarazta Clintonnét „a NATO tárt karokkal várja Önöket” című eposzával, a török, az ukrán és az orosz vezetés a közeli napokban ül össze megtárgyalni a Kaszpi védelmi (katonai) szövetség létrehozásának alapjait.
    Magyarul: a NATO második legerősebb hadseregével rendelkező Törökország épp különutas katonai szövetségre készül Moszkvával. (Komoly jelzés Németország és Franciaország felé, akik amúgy is hajlanak a különutas egyezkedésekre. Az USA felé is az, de ellenkező előjellel.)
    Közben (tíz kicsi-kém ide, egy oda) Obama Medvegyevvel hamburgerezik (olcsó PR), Cameron pedig a brit-orosz közeledést kívánja elősegíteni (miután Nagy-Britannia is komoly kaki előtt áll).

    NATO ide, USA oda, az egész Nyugat olyan szintű problémákkal szembesül, amelyeket nem tud már megoldani egymaga. Sic transit gloria mundi.

    Üdv: M

  25. Az a gond Laci, hogy az oroszok csak nagyon szűk spektrumban tudnak korszerű haditechnikát szállítani.

    a légierőnek:
    – harci és szállítóhelikopterek, konkrétan: Mi-28, Mi-17 és Ka-60
    – szállítórepülőgépek, konkrétan An-70 (ám erre orosz szövetségben nem lenne szükségünk, mert ott nem misszióznánk)
    – kazettás bombák: RBK és töltetek hozzá: SPBE-D, OAB-2.5RT, BETAB-M, PTAB, OFAB-50UD
    – páncéltörő rakéták: 9M120 Ataka-V
    – csapatlégvédelem: PANTSIR-S1
    – nagy hatótávolságú légvédelem: S-400 Triumph

    a hadseregnek:
    – tűztámogató harcjármű: BMPT
    – MLRS: BM30 Smerch
    – páncéltörő fegyverek: 9M113 Konkursz, 9M123 Krizantém, RPG-30, RPG-32
    – bunkerromboló fegyverek: RPO-A Shmel
    – gépkarabélyok: AK-200
    + kézifegyverek, géppisztolyok, géppuskák és gránátvetők

    És ennyi volt, az oroszoknak ugyanis nincs korszerű harckocsijuk, legalábbis olyan, ami a top NATO harckocsikkal felveszi a versenyt, se korszerű lánctalpas IFV-jük, se korszerű 8×8-as APC-jük, se korszerű önjáró tüzérségük, korszerű harcirepülőgépük és különösen megbízható BVR fegyverzetük pedig egyáltalán nincs. Pontosan tudjuk, hogy a jelenlegi Mig és Szuhoj kínálat másodvonalbeli, csak olyanok vásárolnak, akiknek nincs másra pénzük, vagy politikai mozgásterük, mivel a legkorszerűbb szuhojnál is többet ér egy Gripen, márpedig mi nem a harmadik világban vagyunk, hanem a legfejlettebb világ kellős közepén, tehát a potenciális kihívás és a legfejlettebb technológia.

  26. Annak aki feljebb kérdezte, hogy Jemen mitől tart, a válasz: Irán. Irán jelenleg is finanszírozza a síita lázadást és félő, hogy közvetlenebbül is megpróbál beavatkozni, hiszen az alapvető iráni cél az arab világ destabilizálása révén az iráni hegemónia megeremtése amihez kitűnő eszközül szolgálnak a síita arabok.

  27. blogen

    ifv:bmp3m (ezt pl kuvait az emirátussok és görögország is rendszerbe állította ezek az államok vehettek volna nyugatit is)

    APC: btr-90

    korszerű önjáró tüzérségük:2s19 masta-s

    korszerű hk: t-90s (szaud-arábia rendszeresítette pedig vehettek volna bármit)

    korszerű harcirepülőgépük: mig-29k/kub szu-34(ja oroszország a 2. olyan ország akinek repült 5. generációs repülője más államok csak most kezdik el őket tervezni)

    gépkarabély!

    azt írtad h ak-200 csak azt felejtetted el h ez annyiban különbözik az ak74-től h rövidebb a csöve meg raktak rá sínrendszert és egy állítható válltámaszt

    „Pontosan tudjuk, hogy a jelenlegi Mig és Szuhoj kínálat másodvonalbeli, csak olyanok vásárolnak, akiknek nincs másra pénzük, vagy politikai mozgásterük”

    india???? malajzia???

  28. – páncéltörő rakéták: 9M120 Ataka-V
    ennél a 9m121 vikhr modernebb

    – páncéltörő fegyverek: 9M113 Konkursz
    a konkursz az egy elavult eszköz az 1970-es évek terméke azóta volt fagot és metisz is

    – tűztámogató harcjármű: BMPT
    ezt az eszközt az oroszok kifejezetten városi harcra fejlesztették nincs nyugati megfelelője

  29. Nem tiltották be a kazettásbombákat, néhány állam kötött egyezményt arról, hogy ők önkéntesen és egyoldalúan lemondanak a használatukról, se semmilyen tiltás nincs.

    A BMP3 ugyanazokkal a kihívásokkal küzd, mint a kettő és az egy. Az úszóképesség ára a kis tömeg, ami meg a páncélozásra hat ki. Továbbá az alacsony építés meglehetősen szűkössé is teszi, míg a ki és beszállás elég zűrös rajta.

    Az MSTA nem korszerű, a tűzvezető rendszerei, célzóberendezései elmaradnak például a Pzh2000-től, ráadásul a tüzérséget nem önmagában alkalmazzák, hanem komplex felderítőrendszerekkel együtt, ami a tüzérségi radaroktól a UAV-os felderítésig terjed. E téren az oroszok erősen el vannak maradva.

    A gépkarabély esetében meg a korszerű annyit jelent, hogy XXI. századi minőségben gyártott, sínrendszerrel és állítható váltámasszal ellátott fegyver. A különféle szerelékek bármire felszerelhetők, amire sínrendszer applikálható.

    Az orosz harci repülőgépek esetében pedig India döntését pedig a hazai repülőgépipart fejlesztő licenszgyártás és az a tény, hogy a környéken nagy számban senkinek nincs korszerű repülőgépe vezette, míg Malajzia esetében a szegénység volt az irányadó, ők mondtak vissza is megrendeléseket gazdasági nehézségek miatt +az is a képben van, hogy Szingapúrt leszámítva nem volt olyan szomszédjuk, aki high-techben utazna a maroknyi Gripent rendszeresítő Thaiföldön kívül.

    A PAK-FA pedig igazából egy csökkentett észlelhetőségű 4,5 generációs repülőgép, mint a Silent Eagle. Nem hasonlítható össze egy Raptorral, ami nagy meglepetés is volt, hiszen jóval többet néztünk ki korábban az orosz repülőgépiparból, ámde túl nagy elvárásokat a prototípus bemutatásra helyrettette. Az orosz repülőgépipar korántsem olyan fejlett, hogy belátható időn belül ledolgozza a hátrányát.

    A Konkursz elnézést elírás volt, természetesen a 9M113 Kornetre gondoltam csak valahol a listázásnál elkevertem!

  30. 9m133 kornet-e nem 9m113 mert az a konkursz :)

    „A BMP3 ugyanazokkal a kihívásokkal küzd, mint a kettő és az egy. Az úszóképesség ára a kis tömeg, ami meg a páncélozásra hat ki. Továbbá az alacsony építés meglehetősen szűkössé is teszi, míg a ki és beszállás elég zűrös rajta.”

    páncél:kicsi a gép kicsi ezért vastag lehet a páncélzata kicsi tömeg mellett és a kis sújnak vannak előnyei is pl mozgékonyság egy bmp-3 ott simán elmegy ahol a bradley vagy egy warrior meg sem próbál

    „Az MSTA nem korszerű, a tűzvezető rendszerei, célzóberendezései elmaradnak például a Pzh2000-től, ráadásul a tüzérséget nem önmagában alkalmazzák, hanem komplex felderítőrendszerekkel együtt, ami a tüzérségi radaroktól a UAV-os felderítésig terjed. E téren az oroszok erősen el vannak maradva.”

    Pzh2000 rendszerei a legmodernebbek minden elmarad tőlük de ez nem azt jelenti h az msta ne lenne korszerű a tüzérségi radarok már elég rég óta rendszerben vannak minden jelentős így az orosz hadseregnél is az uav-al kapcsolatban nem csak azzal lehet célt felderíteni vagy helyesbíteni

    pak-fa az egy 5. generációs repülő attól h nem olyan jó mint a raptor még az!!!!alig repült szerencsétlen még az oroszok sem tudják h mire képes pedig ők fejlesztik akkor mi honnan tudnánk képről meg videóról?????????erről már sokszor elmondtam a véleményem…

    „A gépkarabély esetében meg a korszerű annyit jelent, hogy XXI. századi minőségben gyártott, sínrendszerrel és állítható váltámasszal ellátott fegyver. A különféle szerelékek bármire felszerelhetők, amire sínrendszer applikálható.”

    az ak család minőségével 1947 ben sem volt semmi probléma nem hogy 2010-ben

    ki mondta neked h nem lehet egy ak-47/akm/74/100 karabélyra sínrendszert vagy állítható válltámaszt szerelni???

    ezek szerint a g36 nem modern fegyver (nem állítható a válltámasz sőt sínrendszer sincs rajta)tavor és vele együtt minden bullpup fegyver(nem állítható a válltámasz)

    ez a kép afganisztánban készült a német katonákról és a korszerűtlen karabélyaikról http://discovermilitary.com/wp-content/uploads/2010/02/g36-2.jpg

  31. oroszország a sok exportálással meg fog szerintem gazdagodni vagy ha nem is de lesz miből fejlődni 160 db szu-35 exportra akkor a törökök sz-400 ott lesz még a szu-34 ész a pakfa, meg indiának 50db szu-30mk
    az oroszok jobban tennék ha titokban sz-400-sokat adnának iránnak nem kell azt világgá kűrtölni meg gondolom lesz a t-95 is vevő a fegyverkezés amit bejelentettek 2008-ba 2015 ig az meg nem végleges
    olvastam egy angol oldalt hogy a sz-500 után jön az új sz-1000
    a GDP évente 4% nő

  32. Itt a hozzászólásokban előfordul Irán neve. Én úgy vettem észre hogy Iránnak esze ága sincs beavatkozni sem Afganisztánban, sem pedig Jemenben. Más dolog az hogy az iráni hadiipar és mások is (értsd más országok) üzletet látnak ezekben az országokban. Azt hogy ki kinek mit adott el annak elég hosszú a listája csak ezen portál hírei között is. Másrészt az is igaz hogy iráni és a jelenlegi afgán elnök között úgy tudom elég korrekt a kapcsolat. Az is érdekes hogy az afgán határon bekövetkezett USA Iráni összecsapások egyáltalán nem kaptak nagy sajtót!

  33. dudi , a Konkursz nem elavulatabb a Fagot-nál, csak az egyik kerekes indítóálványról, Joystick-irányítással megy, a másik pedig hordozható állványról, két tekerentyű irányítással…

    Lényeges különbség a két RENDSZE közül az, hogy a Konkursz négy rakétából álló egység egy BRDM alvázon, míg a Fagot egy kézi hordtáskás változat…

  34. bczozo
    „Ma az atomháború nem jelentene megoldást”
    Az tény, hogy nem normális dolog de ha a ruszkiknak jelentős területek elvesznének és kína tovább foglalná a területeiket akkor kétlem, hogy a ruszkik ne vetnének be az atomot végsőmegoldásként.
    „India pedig nem fog beavatkozni.”
    Miért? India jelenleg is a kínai térnyerés ellen magyarázza fegyverkezését. És ha a ruszkikat megtámadja Kína akkor azt is jelentené egyben, hogy Kína az egész térségben terjeszkedhet és egyben megerősödnk az új terület szerzésekkel. Ezt kétlem, hogy India lenyelné.

  35. Nem tudom hol vetted ezt észre commandante, de a szaudi flotta már blokádod is vont Jemen nyugati partjai elé, hogy az iráni fegyverszállítmányok ne jussanak el a síita lázadókhoz. Ezenkívül egy olyan diktatúrában mint Irán nincs olyan, hogy az állami hadiipar csak úgy akciózgat a harmadik világban a profitja érdekében.

  36. Nem hiszem, hogy a BMP mozgékonysága az úszóképességet leszámítva nagyságernddel is nagyobb lenne, mint a Bradley vagy egy Warrior mozgékonysága. Jól hangzik a csekély tömegre spekulálva, de minden a lánctap felületének nagyságán és a jármű tömegén és a motor teljesítményén múlik.

    Bradley M2A2: 0.67 kg/cm²
    Warrior: 0.80 kg/cm²
    BMP-1: 0.57 kg/cm²
    BMP-2: 0.63 kg/cm²
    BMP-3: 0.62 kg/cm²

    Bradley M2A2: 18,75 hp/t
    Warrior: 19,6 hp/t
    BMP-1: 20 hp/t
    BMP-2: 18,75 hp/t
    BMP-3: 26,3 hp/t

    Nincs olyan nagy eltérés, ezt a csatát a páncélvédettség fogja megnyerni.

    A Pzh2000 rendszerei meg nagyjából azonosak mint a többi nyugati vagy éppen távol-keleti kortársáé, ami alatt itt most nem a óccókínait értem. Ez a német önjáró löveg nem a csúcs, hanem a norma. Lehet az MSTA-t is ilyen szintre modernizálni, csak azt a modernizációt nem az oroszok fogják csinálni, mert nekik egyelőre nincs meg hozzá a hátterük. Namost itt arról a szituációról volt szó, hogy Magyarország kiugrik a NATO-ból és egy orosz szövetségessé válik, tehát a nyugati haditechnikai források automatikusan bezárulnak előtte, így az orosz MSTA-ból se lesz modern önjáró lövegünk.

    A gépkarabélyra visszatérve pedig igen, az AK-47 is lehet korszerű.

  37. blogen

    mondjuk én tüzérségi eszközökből csak dél-afrikit vennék

    a fajlagos talajnyomásban tényleg elhanyagolható az eltérés de a teljesítmény/tömeg már jelentős

    a mozgékonyság és a terepjáró képesség nem ugyan az(mert a terepjáró képesség függ attól a két dologtól amit te leírtál)! a mozgékonyság fogalma sokkal tágabb mint a terepjáró képességé igazából a mozgékonyságnak a terepjáró képesség a részhalmaza

  38. Csak,ha most végbemegy az orosz modernizációs folyamat,addigra a nyugat tesz megint egy lépést előre,elvégre ők sem ülnek a fenekükön,és várnak,hogy a ruszkik behozzák a lemaradást,+ a NATO-nak sokkal több pénze is van a fegyverkezésre.
    Jemennek viszont minek ekkora haderő?Nem tudok olyan országot akivel tartani kéne az iramot.Vagy csal én nem tudok róla.

  39. Az egyetlen kiugró mutatója a BMP-3-nak a Bradley-vel összehasonlítva a 40%-al nagyobb hp/t aránya. Ám mindennek a vékony páncélzatot, az előnytelen kialakítást kell kompenzálnia. Többet ér egy nagyméretű és egyben lenyitható hátsó desszantajtó, mint ennyi teljesítménykülönbség!

  40. Na és mit tartalmaz az orosz modernizációs folyamat Laci! T-95-öt, ami továbbmegy a kicsi, alulpáncélozott vonalon a mítikus mozgékonyságra helyezve a hangsúlyt, míg a valóságban csak a 152-es löveg lesz az egyetlen új érv benne. Vagy éppen Szu-34-et, amivel az oroszok elérték a kilencvenes évek szintjét! Ahogy a PAK-FA se egyenlített ki semmilyen hátrányt, úgy a többi fejlesztésük se fog, ez most már látható. A tartós másodvonalra rendezkednek be, mert a rendelkezésükre álló pénzből valószínűleg dönteniük kell, hogy méregdrága fejlesztésekbe ölik, vagy a meglévő eszközök és technológiák olcsó, ámde mérsékelt továbbfejlesztésébe, de legalább marad pénzük rendszeresíteni is az új eszközöket. Láthatóan az utóbbi utat választották, amire jó okuk lehet, többek közt a K+F-jük kétségbeejtő állapota. Az az ország, amelyik korábban a rakétatechnológia éllovasa volt, mióta szopik már egy vacak Bulavával! A Bulava sztorija jól jelzi, hogy miért nem tudják ledolgozni a meglévő hátrányukat. Egyszerűen kihaltak a régi fejlesztőgárdák és a Jelcin érában nem gondoskodtak az utánpótlásról a nagy szétrohadásban, szal most technológiai félanalfabétizmusra kárhoztattak addig, amíg külföldi segítséggel ki nem nevelnek egy új gárdát. A Mistral licensz is ebbe a sorba illeszthető, ahogy az IVECO beszerzésük is.

  41. ez most olyan lesz mint molni előre is elnézést!!!

    azt már megszoktam h a pak-fa szAr habár még csak kb egy tucat kép meg vagy 5 videó van róla de hát itt olyan szakértők írnak akik ennyiből megállapítják egy vadászgép(a legbonyolultabb haditechnikai eszköz)milyenségét de az nem tudom feldolgozni(nem tehetek róla nincs elég agyam hozzá)hogy honnan vesz bárki bármilyen paramétert(páncélvastagság löveg elrendezés)a t-95-tel kapcsolatban(már ha így fogják hívni a most fejlesztés alatt álló orosz hk-t)az új orosz harckocsiról még kép vagy videó sincs róla!!
    EMBEREK EZT VALAKI MONDJA MÁR EL NEKEM MERT EGÉSZ EGYSZERŰEN EZ RÖHEJES!!!!!

  42. A tankok tekintetében az a helyzet hogy a szakértőik sem értenek egyet. Most az a fáma hogy torony legyen de személyzet nélkül! Illetve hogyan korszerűsítsék a TXX rendszert valahogy (lásd univerzális torony- ami szerintem nagy ötlet)mert ők is tudják hogy ugy sz..ar az egész ahogy van!

  43. Commandante

    Az orosz fejlesztésben akkora szakadék van hogy ihaj ! Abból élnek ma is amit a 80 as években megtervezett az akkori gárda. Legyen az Sz-300 vagy Szu-27 vagy Kilo-Lada stb mind mind annak a korszaknak és tervezői gárdáanakamunkáján nyugszanak. Az hogy közben megszünt a COCOM és a technológiák nagy része szabadon hozzáférhetővé vált, és már nem Mása a szekrényben képviseli az orosz lehalgató készülékek méreteit, hát ez egy plusz de mostanság az orosz tervezőgárda nem sziporkázik.

    Ennek több oka is van de szerintem a generációs szakadás és a kontraproduktív „versenyhelyzet” a két legnagyobb probléma.

    Szóval le vannak maradva. Akkor lennének előnyben ha ehez a másodvonalbeli technikához egy valós tömeggyártást és képzést tudnának párosítani ahogy anno a Párduc vs T-34 es esetében volt.

  44. Mindaz ami eddig a T-95-ről kiszivárgott egy hagyományosnak mondható alvázra épített kezelőszemélyzet nélküli lövegtoronyról szól. Magyarán nincs semmi, ami azt mutatná, hogy itt egy nyugati dizájnú nehéz harckocsi készülni (ez most nem a toronyról szól), hanem egyszerűen új tornyot kap a T-90-es alváz és talán varázsolnak egy kicsit a motor elhelyezésével is, miszerint az előre kerül.

    Namost ami a PAK-FA-ról szivárgott, az kilencvenvalahány százalékban bejött. A kis hátsó vezérsíkok, a kéthajtóműves kivitel, a nagy középső fegyvertér, de még az orr kialakítása is közel volt a fantáziarajzokhoz, amiknek ez alapján közük kellett, hogy legyen a tervek valamely verziójához. Nem hiszem, hogy túl nagy különbség lenne, a T-95 spekulációk és a valódi épülő prototípus közt.

  45. comandante: Ez ICBM. Nem rendszerintegráció, ht elektronika…. Oroszoknak egy ICBM csuklómozdulat kéne legyen Ehelyett !!2004óta!! szívnak vele. Elhiszem meg tudod magyarázni… aaa minőségbiztosítás…. aaa tervezés… aaa….

    A „nem halt ki a fejlesztőgárda, nem nyulták le, nem ment el pénzért dolgozni máshova”ról meg annyit, hogy nézd meg a Saturn->Ares esetét.

  46. blogen

    „T-95-öt, ami továbbmegy a kicsi, alulpáncélozott vonalon a mítikus mozgékonyságra helyezve a hangsúlyt,”

    ezt te írtad…

    a pak-fa-ról csak egy olyan „fantázia rajz” került nyilvánosságra ami fedte valamennyire a valóságot az pedig a hajtóművet fejlesztő cég szivárogtatott ki ( http://www.ausairpower.net/PAK-FA-NPO-Saturn-1S.jpg )és ha jobban megnézed a rajzot akkor meg is érted miért raktam zárójelbe a fantázia rajz szavakat…

  47. Ha már németország !

    Cca három éve volt alkalmam a Berlini Luftwaffe múzeumban résztvenni egy személyre szabott egyedi tárlatvezetésen. Sok sok érdekességet láthattam amit földi halandó nem vagy még nem de igazából a sok infó volt megdöbbentő amit egy volt ezredes ( tárlatvezető ) mondott. Többek között azt állította hogy a Tornádókból idáig mindössze 1 az egy darab zuhant le műzaki hibából, talán egy másik is míg a többi mind mind emberi vagy egyéb okok miatt.

    Nekem ez kicsit hihetetlen.

  48. Kuruc!

    annyira nem hihetetlen, hiszen megfelelő rendszeres karbantartás és a kettőzött rendszerek miatt, valóban az emberi tényező a repülés legnagyobb kockázata. Hiszen nekem napok állnak rendelkezésemre, hogy megvizsgáljak egy-egy alkatrészt és döntsenek a további sorsáról, míg a repülőgép-vezetőnek másodpercei.

    De az illető némileg túlzott, az általam ismert lista amely csak a katapultálással végződött eseteket sorolja fel ha jól számoltam 64 balesetből áll, csak itt legalább kettőt, de inkább három olyat találtam amelynél az ok műszaki meghibásodás. (a listán csak az utolsó tétet 2007-es) Minden hadsereg szereti kicsit fényezni magát.

    http://www.ejection-history.org.uk/Aircraft_by_Type/Tornado_Germany.htm

    TG

  49. Fade

    ez komoly hiba meccset kéne nézni!!! :)

    én azt olvastam h a most fejlesztés alatt álló hk-nak semmi köze nem lesz az általunk ismert t-95 és black eagle-hez
    teljesen újra kezdik a fejlesztést lehet h az alapkoncepció azonos lesz de alapvetően nem ennek a két hk-nak a továbbfejlesztett változata lesz az új harckocsi

  50. Allesmor Obranna

    Én meg úgy tudom, hogy a T-95-ös fejlesztést idén májusban végleg leállították. Meg a wikipedia is így tudja, szóval ennek a vitának nincs már sok értelme:

    http://en.wikipedia.org/wiki/T-95

    A Vikhr meg mitől modernebb, mint az Ataka? Plazmahajtóműve és kvantumszámítógépe van? Nem modernebb, hanem más. Végül is a Ka-52-esen is Ataka lesz, a Vikhr csak kisérleti státuszig jutott el, Csecsenföldön kipróbálták termobarikus fejrésszel is, de inkább az Atakát integrálták a Kamovokhoz is.

  51. Allesmor Obranna

    én még kamovon nem láttam csak vikhrt

    amúgy azért modernebb mert nagyobb a hatótávolsága és a páncélátütése
    és a teljesen más a vezérlése is (modernebb)
    kísérleti státusz???ezt honnan olvastad??
    és a modernizált szu-25-ön is vikhr van integrálva az ataka mellett

  52. Allesmor Obranna

    Így jár az aki nem a megfelelő oldalon nézi meg a megfelelő dolgokat.
    Cipőt a cipőboltból, orosz technikát pedig az ismert orosz oldalakról kötelező kutatni.

    http://pilot.strizhi.info/photos/v/helicopters/?g2_page=5

    Az egyik képen még ott vannak a Vikhr makettek, de mára már nem látni Ka-52-est ilyen függesztménnyel.

    De ha ez nem jó, esetleg nem megfelelő, netán rossz, akkor itt a jól bevált erlájnersz:

    http://www.airliners.net/photo/Russia—Air/Kamov-Ka-52/1709072/L/

    http://www.airliners.net/photo/Russia—Air/Kamov-Ka-52/1698032/L/&sid=dafa79a7fa2dd3b345943cb0f70748fb

    http://www.airliners.net/photo/Russia—Air/Kamov-Ka-52/1632103/L/&sid=dafa79a7fa2dd3b345943cb0f70748fb

    A Szu-25TM-ek (Szu-39) se használják a Vikhr-t. Hiába végezték el azt a rengeteg integrációs lövészetet, a Lipeckben található néhány példány jobbára nem hordoz semmi extrát. Már ha repülnek velük még egyátalán.
    A Szu-25SzM-ek pedig nem ilyen precíziós fegyverzetet kapnak, hanem a jól bevált H-29/H-31-eseket, csak modernebb fedélzeti elektronika segíti a célbajutattásukat.

  53. Allesmor Obranna

    Így jár az aki nem a megfelelő oldalon nézi meg a megfelelő dolgokat.
    Cipőt a cipőboltból, orosz technikát pedig az ismert orosz oldalakról kötelező kutatni.

    http://pilot.strizhi.info/photos/v/helicopters/?g2_page=5

    Az egyik képen még ott vannak a Vikhr makettek, de mára már nem látni Ka-52-est ilyen függesztménnyel.

    De ha ez nem jó, esetleg nem megfelelő, netán rossz, akkor itt a jól bevált erlájnersz:

    http://www.airliners.net/photo/Russia—Air/Kamov-Ka-52/1709072/L/

    http://www.airliners.net/photo/Russia—Air/Kamov-Ka-52/1698032/L/&sid=dafa79a7fa2dd3b345943cb0f70748fb

    http://www.airliners.net/photo/Russia—Air/Kamov-Ka-52/1632103/L/&sid=dafa79a7fa2dd3b345943cb0f70748fb

    A Szu-25TM-ek (Szu-39) se használják a Vikhr-t. Hiába végezték el azt a rengeteg integrációs lövészetet, a Lipeckben található néhány példány jobbára nem hordoz semmi extrát. Már ha repülnek velük még egyátalán.
    A Szu-25SzM-ek pedig nem ilyen precíziós fegyverzetet kapnak, hanem a jól bevált H-29/H-31-eseket, csak modernebb fedélzeti elektronika segíti a célbajutattásukat

  54. A BMP-s témához annyit, hogy én inkább üllnék egy lassabban mozgó, DE jobban páncélozott IFVben, mint fordítva.

    Pl. egy közel – keleti városban azért nem nyugtatna, hogy „nyugi srácok, lehet hogy a páncélzatot az rpg-k (amikből ezerszámra van a városban) keresztben átszedik, de legalább gyorsak vagyunk :P.

    Summa summarum, inkább üllnék Pumában, mint másban :P

    Y

  55. Allesmor Obranna

    Nem. Hogy valamit rendszeresítsenek, ahhoz többek közt készletezni kell a csapatoknál, oktatni kell, stb stb… Lőttek vele Csecsenföldön, mint ahogy lőttek vele Asztrahányban is, meg másfelé is. Élesben, vagy élessel, mindegy, de attól, hogy a rendszerintegrációs lövészeteket valós harci körülmnények közt is végezték, még nem került a légierő állományába. És ez most nem szőrszálhasogatás, hanem maga a tény.

  56. Allesmor Obranna

    Persze, hogy azt írták, de mint tudjuk, a szöveg csak egy dolog.
    A legtöbb weboldal máshol megjelent infókat közöl tovább, mert így egyszerűbb.
    Alapból a legtöbb információs oldal le van maradva. Nincs rendszeresítve a Vikhr, a csapatoknál az Ataka van kinn és egyelőre ezt függesztik azokra a Ka-52-es példányokra, melyeket már a csapatok repülnek, nem pedig a tervezőiroda hajózói.
    Még egy dolog. Rendszeresítve: az azt jelenti, hogy rendszerben van. Egyelőre a Ka-52-es nincs rendszerben. Nincsenek Ka-52-es al-, vagy magasabbegységek. Kb. 6-7 darab van egyelőre az Orosz Légierő „állományában”, de még az se dölt el, hogy ők fogják megkapni, vagy a haditengerészthez kerül a Mistral hajókra a deszantos műveletek támogatójaként.
    Az idei év eleji torzsoki képriportokon se látni a típust, Kubinkán is csak azért volt a szépen felújított Ka-50-es géppárral egyetemben, mert ott gyakoroltak velük a parádéra.

  57. Allesmor Obranna

    Majd ha leszállítják, rendszerben lesz. A mi Gripeneink se voltak addig rendszerben, ameddig nem jöttek meg mind. Továbbmegyek, még most se lennének rendszerben, ha azt nézzük, hogy a rendelkezésre álló fegyverzettel nem is hajtottak végre rendszerbeállító éleslövészeteket.
    Sőt, a 29-esekkel se sikerült ez, elég csak az R-27-esekre és az R-73-asokra (lényegében a típus két fő fegyvere) gondolni. Az R-73-asokra végül csak a típus legutolsó lövészetén került sor.
    De idehaza mint tudjuk, minden egy kicsit más…

    Visszatérve a rendszeresítéshez, maga a kifejezés egy elég komplex procedúrát takar. Jó péda erre a Szu-27-es, melyet hiába gyártottak már a nyolcvanas évek közepétől, hiába került ki alakulatokhoz a nyolcvanas évek végére (sőt még lengyelországi bázisra is!), hiába adott készültséget még a „forró” helyeken is, a típust a szovjet légierő csak 1991-ben, nem sokkal a felbomlása előtt rendszeresítette hivatalosan.

    A Ka-52-esből az internet állítása szerint jelenleg több mint 6-7, kábé 10 darab van, vagy az év végére lesz. Ez ettől még nem rendszeresítés.

  58. Allesmor Obranna

    Például a Mi-28N túl azon, hogy már javában repül Torzsokban a kiképzőezrednél egy vegyes századba integrálva, nemsokára két helikopterzered állományában is önálló típus lesz. Illetve már megvan az az ezred amelyiket teljes egészében a 28-asokkal kívánják feltölteni 2013-ig bezárólag. Jelenleg ebből a típusból 21-24 darab repül.

  59. Montezuma:
    „a NATO második legerősebb hadseregével rendelkező Törökország”
    Ez szerintem téves kijelentés. Maximum a Natoban a második legnagyobb létszámú hadsereg. De ettől még nem a második legerősebb.

    A technika és a gyakorlotság pedig igencsak számit.
    Pont a saját tragikus eseményünk a legjobb bizonyiték rá. A don kanyarnál nem azért veszitettek a magyar katonák mert jóval kevesebben lettek volna a ruszkiknál, hanem nem volt megfelelő gépállományuk és technikájuk. Az akkori Turán ami lényegében egy lövészpáncolásal ért fel…. az harcolt a rendes nehéz harkocsik ellen… és a ruszkik avval is törtek előre.
    Tehát önmagában a tömeghadsereg szart sem ér ha nincs meg hozzá a technika és a képzés. Már a középkorban se a szimpla tömeghadsereg döntött hanem a stratégia, az akkori technika , képzés stb..

  60. Üdv!

    Anélkül, hogy további vitákat gerjesztenék, a nukleáris tölteteket leszámítva az angol hadseregnél a német erősebb.
    A török haderő pedig komolyabb ezeknél, egyébként ez a titulus (a NATO második legerősebb hadserege) nem tőlem ered, hanem számos külföldi katonai elemző véleménye.
    Az angol expanziós képességekkel komoly fenntartásaim vannak – lásd a brit alakulatok és helikopterek afganisztáni helyzetét, mikor amerikai segítség kellett ahhoz is, hogy egy odalátogató angol tábornok egyáltalán helikopterre üljön. A brit hadsereg nagyon le van gatyásodva, akárcsak az ország valós gazdasági helyzete. A többi csak látszat és színház.
    Az USA erők nélkül az európai NATO tagállamok bármelyik hadserege már Irak ellen is elvérzett volna egy konvencionális háborúban.

  61. nem voltam egyértelmű
    expedíciós képesség alatt a partraszálló és az azt támogató képességeket értettem amivel az angolok rendelkeznek viszont a németek vagy törökök nem vagy sokkal korlátozottabb mértékben
    és ez a nagyban korlátozza őket az érdekeik fegyverrel való érvényesítésében

  62. Értem, amit írsz, de jelzem, például Pakisztánnak sincs partraszálló egysége (mivel tengerpartja sem nagyon), ettől függetlenül azért igen komoly hadsereg van, nem sok európai állammal lehetne összevetni őket. De akár Indiát is említhetném.

    Az a képesség, hogy távoli földrészeken korlátozott számú expedíciós erőt képes vagy bevetni, nem jelenti azt, hogy erősebb hadsereggel is bírsz. Ez annyit jelent, hogy az adott állam politikájából következően szüksége volt/van ilyen erőkre is.
    Speciel Törökországnak nincsenek távoli érdekeltségei, emiatt nem is kellett, hogy ilyen erőket fejlesszen. Ezzel együtt a jelenlegi török hadsereg nem piti.

    De jó példa lehet erre a volt Szovjetunió is, akiknek a tengerészgyalogság és a partraszálló erők inkább mutatóban voltak, szemben a szárazföldi hadseregével és a légideszant erőivel.

    Egy hadsereg erejét – amely egyenlő a hatékonyságával, használhatóságával – az mutatja meg, hogy az állam politikai-katonai prioritásainak képes-e megfelelni, a felépített és rendszerben tartott erők képesek-e a meghatározott elvekkel összhangban működni.

    Üdv: M

  63. „A török haderő pedig komolyabb ezeknél”
    miben komolyabb? A németek szinte mindent maguk gyártanak és fejlesztenek + a legmodernebb technikák. A törökök licenc alapján gyártanak és németekhez képest nem fejlettek.
    „nem tőlem ered, hanem számos külföldi katonai elemző véleménye.”
    forrás? Eddig csak arról olvastam, hogy második legnagyobb létszámú.

  64. Üdv Ami!

    Bocs, de jó ideje eszem ágában sincs semmiféle internetes forrást megadni senkinek, ezt ne vedd sértésnek. Hogy érthető legyen: bármely állítás megerősítésére legalább ugyanannyi forrás található, mint a cáfolatra, csak megfelelő címszavakkal (szűrőkkel) kell rákeresni.

    De vegyünk egy egyszerű elméleti példát, mint játékot: A brit hadsereg mindennemű segítség és támogatás nélkül teljesen egymaga legyen kedves partra szállni Törökországban és megnyerni a meccset. Erre befizetnék.

    Én nem a német ipar fejlettségéről írtam, hanem a hadseregek erejéről. Hasonlítsd össze a jelenlegi német hadsereget a mostani török erőkkel. Minden publikus adat Az Nagy Interneten elérhető.

    Üdv: M

  65. Montezuma

    félreértés ne essék nem vagyok hasra esve az angoloktól

    de az angoloknak van mivel megpróbálni a partraszállást a törököknek nincs ez azért óriási különbség

    nézzük meg h milyen technikával rendelkeznek a törökök a németek vagy az angolok a török légierőt leszámítva(habár szerintem az eurofighter sokkal modernebb gép mint a török f-16c-k) angliának és németországnak sokkal korszerűbb a hadseregük

  66. Tehát akkor szerinted mert számokban a törökök többen vannak akkor erősebbek is? Mellesleg a hadi ipar és a haditechnika hozzátartozik egy hadsereg erejéhez is és az is, hogy milyen fejlett. „Hasonlítsd össze a jelenlegi német hadsereget a mostani török erőkkel.”
    ismerem mind a kettőt és pont ezért furcsálom a kijelentést, hogy a törökök erősebbek lennének..

    „De vegyünk egy egyszerű elméleti példát, mint játékot: A brit hadsereg mindennemű segítség és támogatás nélkül teljesen egymaga legyen kedves partra szállni Törökországban és megnyerni a meccset. Erre befizetnék.” Ez péládnak egyszerű csak ez nem dönti el ki az ersőebb. Mert ha forditott esetben nézzük akkor a törökök az angol partok közelébe se jutanának el. Tehát ez bonyuloltabb kérdés egy szimpla partaszállásnál.

    Egyébként ahogy mondtam én csak arról olvastam, hogy a második legnagyobb a Török haderő. A Google pedig nem dob ki mást.
    És mivel nem én állitók olyasmit ami eléggé fantáziásan hangzik, ezért szerintem nem is nekem kell keresnem a forrást az állitásra.

  67. Egyébként egy ország haderejét összeségében nézzik és nem úgy, hogy a törököknek milyen fegyvernem a legmegfelelőbb….
    De még ha csak a szárazföldött is nézzük, még úgy is feljletebbek az angolok, németek stb. És a technikai fölényükkel esélyesebben darálhatnak szimpla tömeghadsereget. Tehát egy háború nem arról szól, hogy jajj pisitkének kettővel több van akkor biztosan ő győz. Bonyultabb ez annál.

    Egyébként nem azt mondom, hogy a törökök gyengék lennének de, hogy bármelyik nyugati nagyhatalomnál összeségében erősebbek az szerintem hülyeség.

  68. Jah és még annyit, hogy a második világháborúban sem voltak műholdak sem pedig komoly radarok stb. Még is kitűnt, hogy kinek van jobb harkocsija, repűlöje stb. Például a németek sem azért voltak erősek mert sokan voltak. Hanem fejlett hadi iparuk volt ami fejlet gépállományt generált nekik és emelett gyakorlott kiképzést kaptak. Majdnem ezért győzték le a többszörösen túlerőben lévő világot..
    Ennyit a haditechnikákról még.

  69. Egy német-török háborút nyílt színen Németország elvesztene. A német hadsereget hadosztályokban (3 hadosztály), a törököt hadseregekben (3 teljes hadsereg és még valamennyi) számítják. A törökök bedarálnák a Heer-t majd megpödörnék a bajszukat, az erőfölény ugyanis olyan hatalmas, hogy nincs az a technikai fölény, ami kiegyenlítené, pláne, hogy nem is olyan nagy az a technikai fölény!

  70. Nézd Ami.

    Én nem várok semmit és mivel ez egy olyan fórum, hogy mindenki leírhatja szalonképes formában a véleményét így én is ezzel éltem. Eszem ágában sincs órákon keresztül parttalan vitákat folytatni, szerintem ez így van, szerinted meg hülyeség.

    Mellesleg nem én követeltem linkeket, hanem te, tehát miért nekem kellene kutakodnom. Ha érdekel, például van egy Pirityi úr féle elemzés (Nemzetvédelmi Egyetem), igaz, 1998-ból ered, de hát azóta azért ottomán barátaink sem álltak le a fejlesztéssel.
    Anno egy fórumozós kolléga ajánlaott egy oldalt (katpolblog), ahol a közelmúltban érdekes elemzés látott napvilágot a minőség vs mennyiség tekintetében. ez is elolvasható a neten.

    Én speciel sok hülyeséget is olvasok néha ezeken a fórumokon, mégsem állok senki elé tárgyi bizonyítékokat követelni a véleményével kapcsolatban. Milyen alapon kérnék számon bárkit azért, mert van egy olyan véleménye, ami például nem egyezik az enyémmel?

    Érvelési hiányod van? Oké.
    Adott egy olyan kultúra, amely évszázados katonai múltra tekint vissza, rendkívül jó helyismerettel. Adott a NATO második legnagyobb létszámú hadserege igen nagy katonai potenciállal (több ezer régebbi amerikai és német hk, több száz Falcon harcigép, több százezer igen jó szinten képzett katonával és tisztikarral,stb…), aki ráadásul a Közel-Kelet egyik meghatározó katonai hatalma.

    Ezzel szemben te beszélsz egy olyan angol hadseregről, aki a második VH óta egymaga még egyetlen katonai akciót vagy háborút sem vívott meg egymaga a Falkland-szigetek kivételével (bár túl komoly háborúnak ezt nem nevezném), illetve egy olyan német hadseregről, akik a spórolás és csökkentés mellett idestova 60 éve háborút sem láttak közelről. Ráadásul mind a német, mind az angol hadsereg egyre nagyobb utánpótlási problémákkal szembesül több fegyvernemnél is. A török meg véletlenül sem.

    Ezek az érveim, a véleményem pedig annyi, hogy a török haderő többet ér (pláne a saját régiójában) és hatékonyabban alkalmazható, mint ez a másik kettő.

  71. Montezuma elöször is te kijelentetted ( és nem véleményként írtad)
    hogy a törökök a második legerősebbek….
    Ez miatt jó, hogy az ember forrást kér. Ha máskor nem vagy biztos benne akkor valóban tedd oda hozzá, hogy a véleményed szerint és akkor nem fognak forrást kérni.. ha ez annyira zavar, hogy a szavadnak szimplán nem hisznek..

    „Érvelési hiányod van?”
    Nem… csak tudod, én érveltem hogy miért hülyeség a törökökre tett kijelentés és más is mondta, hogy azért ez nem állja meg a helyét. Erre az érvelések utána te 2 szóban lerendezed, hogy csak szerintem így… de hogy miért is lenne igaz, hogy a törökök erősek arra meg semmit nem mondasz.
    De most kiderült csak véleményeztél. Elég lett volna az elején ennyit írnod.

    „Ráadásul mind a német, mind az angol hadsereg egyre nagyobb utánpótlási problémákkal szembesül több fegyvernemnél is. A török meg véletlenül sem.” Ez most kijelentés vagy megint vélemény részedről?

    „Adott egy olyan kultúra, amely évszázados katonai múltra tekint vissza” mint a német és sok más nemzet is…
    köztük a magyarok is akik a többszörösen túlerőben lévő oszmán birodalmat megállitották. (Csak azért emlitem meg, hogy a mennyiség és a technikai-gyakorlati minőség között ebben az esetben is érezhető legyen)

    Mostanság a törökök sem vettek rész komoly háborúkban. Kurdokkal meg ilyen kisebb gerrila csapatokkal szórakoznak. De a totális háború fogalmát gyakorlatban ők sem ismerik.
    az tény, hogy közel-keleten ( tehát a régiójukban a legerősebbek) ez nem vitás. De ettől még nem lesznek erősebbek a németeknél.

  72. Allesmor Obranna

    Érdekes fejlesztés a BMP-3-as alvázra szerelt 57mm-es gépágyú:

    http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?99988-Russian-Photos-%28updated-on-regular-basis%29&p=5052142&viewfull=1#post5052142

    Ahogy a svédek CV-9040-ese is az átlagosnál nagyobb űrmérettel operál (40mm) úgy tűnik nekem ez az 57mm is életképesnek.

    Apropó 57mm. Nézegettem Pöstyénben a Spartan repülését és eszembe is jutott, hogy nem volna-e életképes egy Spartan-Gunship, ami a Spectre kisebb, de még mindig potens verziója lenne? Mivel nekünk is, meg még jó sok környékbeli országnak főleg a gerillák elleni harcra megfelelő légierőre volna szüksége (lásd délszláv háborúk jellegzetességei és a jelenlegi expedíciós elvárások más kontinenseken operáló gerillák ellen)í látható, hogy nem volna elcseszett ötlett egy lassan, biztos távolságból dolgozó gunship-gép.

    Kisebb masina, némi módosítás. Az amúgy is kihalt (jóformán már csak a Spectre fedélzetén megtalálható) 105mm-es löveg és a 40mm-es Bofors-ok helyett egy darab 57mm-es Bofors és egy GAU-12-es Equalizer kell.
    Meg korszerű berendezések. Nem Istentől elrugaszkodott ötlet, ha figyelembe vesszük, hogy a Spartan hajtóműveire eleve létezik már egy mégnagyobb vonóerőt leadni képes 8 tollú légcsavar is, ha esetleg további igény merülne fel ezen a téren.

  73. Üdv Ami!

    Számomra eddig is egyértelmű volt, hogy itt mindenki a saját véleményét írja le – ha így jobban tetszik, amit tudni vél.
    Teljesen mindegy, hogy a szavaimnak szimplán hisznek-e vagy sem. Ettől még nyugodtan alszom.

    Ne hivatkozz másokra, mert ha jól emlékszem, akkor expedíciós képességekkel volt indokolva a vélemény, amire kapásból hoztam ellenpéldát.

    Az angol vagy német haderővel kapcsolatos problémákkal a szakirodalom is foglalkozik, onnan ered a saját véleményem. Tudod, a szaksajtó íróinak saját véleményére alapozva.

    London, 1916: Lanchester-féle négyzetes törvény, X-szeres mennyiségi fölényt X a négyzeten-szeres minőségi fölény képes ellensúlyozni.

    Az Oszmán Birodalom terjeszkedését nem a Magyar Királyság állította meg, ez óriási tévedés. A terjeszkedés során nálunk sokszorta erősebb és harciasabb nemzeteket is leigáztak, de létezik az action radius fogalma. Az action radius-on túli terjeszkedés esetén egy relatíve sokkal gyengébb ellenfél teljes legyőzéséhez fajlagosan nagyobb erőket kell folyamatosan alkalmazni, mint ezen radius határain belül. Ez sem egyenes arányban mozgó történet. Ráadásul a Birodalom más irányokba is terjeszkedett, így megosztottá váltak az erőforrások. Eddig jutottak, ez lett a Birodalom peremvidéke Európa északi irányába.

    „Egy német-török háborút nyílt színen Németország elvesztene.” – egy idézet az előző hozzászólásokból, amivel egyetértek. Már csak azért, mert te is hivatkoztál mások véleményére.

  74. Azt értsd meg ami, hogy a török számszerűen, jól felszerelt hadseregeikkel olyan erősek, nincs az a német főtiszt, aki adná be a leszerelési kérelmét, ha a német politikusok ki akarnának robbantani egy német-török háborút. Természetesen ez egy hipotetikus szituáció, földrajzi és más problémák miatt egy német-török háború majdhogynem lehetetlen lenne, de tegyük fel, hogy ez a két ország széles szárazföldi határon szomszédja egymásnak és akkor történne ez. Mert a törökök nettó erőfölénye olyan hatalmas, hogy a németeknek tankönyv szerint semmi esélyük egy tisztes vereségre sem.

    Ez a szituáció úgy állt elő, hogy a német haderő a sorozatos leépítések következtében rettentő mód összezsugorodott. Németországnak csak egy igen kicsi látványhadserege van, ami nem igazán jelent veszélyt valódi középhatalmakra vagy azzá válni akaró regionális hatalmakra sem, miközben Németország egy nagyhatalom papíron.

  75. Az Oszmán Birodalom terjeszkedését jó száz éven át a Magyar Királyság állította meg, akkor még ellentámadásokra is futotta, majd további százötven éven át jobbára mi tartóztattuk fel, a külföldi támogatás megbízhatatlan zsoldosokon kívül elsősorban pénzbeni volt. A Magyar Királyság az Oszmán Birodalom legkeményebb ellenfele volt a perzsák mellett. Az akciórádiusz szép történet, csakhogy nem igaz. Az oszmánok ennél jóval messzebb is képesek voltak komoly erőkkel akciózni. Csak összehasonlításként a legészakibb vilájet a budai volt, míg a legdélibb Szomáliában a zeljai, a mezopotámiai front kétszer akkora távolságra volt a fővárostól, mint a magyarországi, etc.

  76. blogen

    szerinted egy háború esetén nem mozgósítana németország???

    németország népessége:82 210 000 fő (2008 a wiki szerint)
    törökország népessége:71 517 100 fő (2008 a wiki szerint)

    szóval semmilyen létszámbeli fölényről nem beszélhetünk egy háború esetén
    a németek szinte mindent le tudnak maguknak gyártani a törökök nem…és ez óriási különbség

  77. Montezuma igen véleményt ír mindenki de ha tényként írsz le adatokat vagy olyat jelentesz ki ténykét ami fantáziásan hangzik akkor ne lepődj meg, hogy forrást kérnek….

    Blogen a véleményedet tiszteletben tartom de nem értek vele egyet ahogy feljebb is írtam miért.

  78. Fiúk! Senki sem arról beszélt, hogy kinek mennyi a lakossága meg mennyit tudna mozgósítani. hanem arról, hogy per pillanat a török haderő erősebb-e, vagy az angol illetve német. Szerintem a török, mások szerint a német. Kész. Ki nyeri a foci VB-t?

    Dudi! A német lakosság száma megtévesztő adat, mert a német társadalom szintén öregszik. A HVG 2009-es cikke szerint ha ilyen alacsony marad a német születési ráta, akkor 2060-ra Németország a nyugdíjasok országa lesz. A törököknél ez pont nem így van.

    Ami! Nem írtam le adatokat. A véleményemet pedig kijelentő módban fogalmazom meg. Pont úgy, ahogy te. Szerinted ez fantáziás (én inkább a fantazmagória kifejezést használnám), de hát ezt már megszoktam, nincs is ezzel gond. Jósolok, fantáziálok és alapvetően hülyeségeket írok, miközben csupa rossz dolognak drukkolok. Hidd el, nem ér ennyit az egész.
    Nádorfehérvár: pipa. Eger vára: pipa először, utána bukta. Majd oda Buda. Meg 150 év.

    Blogen! A török erők megállítása 150 év megszállást és az ország három részre szakadását jelentette – ahogy fentebb címszavakban megfogalmaztam. De nem a teljes török erővel kellett szembenéznie a magyarságnak, mivel az sokfelé volt egyidőben. Így az action radis mégsem elvetendő, hiszen ennek a sugárnak a kiterjedését az egy időben, de eltérő helyszíneken felhasznált potenciálok együttese határozza meg.

  79. Montezuma

    „Dudi! A német lakosság száma megtévesztő adat, mert a német társadalom szintén öregszik. A HVG 2009-es cikke szerint ha ilyen alacsony marad a német születési ráta, akkor 2060-ra Németország a nyugdíjasok országa lesz. A törököknél ez pont nem így van.”

    németország:
    * Katonai költségvetés: 27,9 milliárd euro, tehát 33 milliárd amerikai dollár, mely a GDP 1,3%-a, így Németország a világon a negyedik legnagyobb katonai költségvetéssel rendelkezik.
    * Aktív: 296 000 fő (melyből 107 000 fő sorozott, 7100 nő)
    * Szolgálati idő a sorozottaknak: 9 hónap
    * Tartalékos: 390 300 fő
    * Mozgósítható lakosság: 18 917 537 fő, melyből 15 258 931 fő alkalmas katonai szolgálatra.

    törökország:
    * Katonai költségvetés: 12,155 milliárd USD 2003-ban, a GDP 5,3%-a 2003-ban
    * Teljes személyi állomány: 622 129 fő (391 000 fő sorozott)
    * Szolgálati idő: 18 hónap
    * Tartalékos: 378 700 fő
    * Mozgósítható lakosság: 19 756 323 fő (2005), ebből 16 905 901 fő alkalmas katonai szolgálatra.

  80. [i]Az akciórádiusz szép történet, csakhogy nem igaz. Az oszmánok ennél jóval messzebb is képesek voltak komoly erőkkel akciózni. Csak összehasonlításként a legészakibb vilájet a budai volt, míg a legdélibb Szomáliában a zeljai, a mezopotámiai front kétszer akkora távolságra volt a fővárostól, mint a magyarországi, etc. [/i]

    Az akciódrádiusz elmélet azon országokra vonatkozik – vagy, ha nem így fogalmazták meg, akkor téves – amik olyan éghajlati övben vannak, ahol igazi tél van. Az általad említett térségek nem ilyenek…

  81. Mozgósítana dudi, de mit adna a képzetlen mozgósítottak kezébe, a schwanzukat? Ja, és a törökök is tudnak mindent gyártani, csakhogy a modern háborúk nem évekig, hanem hetekig, maximum hónapokig tartanak és azzal a fegyverzettel és emberanyaggal vívják, amit békében felhalmoztak és kiképeztek.

  82. Igen Montezuma, a török megállításába az ország belerokkant, ahogy például a szovjetek a németek megállításába. De ettől még tény, hogy száz évig keményen feltartóztattuk őket, majd százötven évig, ha iszonyú áron is de végül megállítottuk őket. Kiűzni saját erőből már nem tudtuk, de a teljesítményünk így is igen szép.

  83. blogen

    „csakhogy a modern háborúk nem évekig, hanem hetekig, maximum hónapokig tartanak”

    ezt az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján írtad de mondj már az elmúlt 20 évben olyan háborút ahol egyenlő felek harcoltak egymás ellen nem pedig egy modern jól képzett motivált sereg egy alulképzett demoralizált elavult technikát felvonultató hadsereg ellen és a létszám is hasonló volt

    sorozás
    németo nem csak annyi képzett katonával rendelkezik amennyit rendszerben tart hisz van rengeteg olyan ember aki megkapta kiképzést csak már leszerelt és a háborúk sem egyik napról a másikra törnek ki éppen ezért lenne idő a mozgósításra

    „mit adna a képzetlen mozgósítottak kezébe, a schwanzukat?”

    ezt tényleg komolyan kérdezted??szerinted németo csak annyi fegyverre rendelkezik amennyi katonája van???(még nálunk sem így van pedig mi nem vagyunk 1 lapon emlegethetőek a németekkel)

    én a nyakamat teszem rá h 3x ennyi embernek is tudnának olyan minőségű felszerelést biztosítani mint amilyennel egy most szolgáló katona rendelkezik és lehet h keveset mondtam

  84. Hát a Magyar Honvédségnél is 100-ezres nagyságban van tartalékban Ak gépkarabély a törököknél el tudom képzelni a több milliós nagyságrendet.

    Dudi amúgy tényleg rendszeresítik a Glock „valahányast” a seregben?

  85. Üdv Molni!

    Az akció rádiusz póriasan végül is hatósugarat jelent. Nem tudom, hogy valóban olyan területekre fogalmazták-e meg, ahol igazi kemény telek voltak, de nem tartom kizártnak, mivel ilyen helyen és helyzetben lehet igaziból szembesülni a problémával.
    Biztos, hogy kellemesebb klímájú és terepadottságú területeken nagyobb lehet egy hadsereg action radiusa.
    Egyébként abszolute élő és pont jó példa: Afganisztán és a logisztikai problémák.

    Dudi!

    A foci VB-re vonatkozó kérdésem költői és pejorative volt – csak érzékeltetni akartam, hogy kb. ezt jelenti a magánvélemény.

    Üdv Deze75!
    Köszi! :)
    Amúgy a wikipédiás adatok alapján továbbra sem látom a véleményem cáfolatát.

    Egyébként a német hadsereget, általában a poroszos mentalitást illetve a német ipart (hadiipart) senki sem szólta le. A magam részéről teljes mértékben elismerem és a helyén is kezelem. De Németország elvesztett két világháborút, a felfegyverzését foggal-körömmel akadályozták a győztes hatalmak.

    Nem tudom, rémlik-e még valakinek egy tavaly kipattant kis botrány, miután kiderült, hogy a német újraegyesítés előestéjén Mitterand és Thatcher minden követ megmozgatott azért, hogy Gorbacsov katonai erővel akadályozza ezt meg. Szerencsére a Tovaris immáron örök klasszikusnak nevezhető NYET-et mondott. Hát, elnézve a francia és brit félelmeket és viselkedést, nem is tudom…, ha ilyen szövetségesei vannak Németországnak, akkor ellenségek nem is kellenek.

  86. Montezuma

    és az igazat megvallva mitterandnak és thatchernek jogos volt a félelme hisz nézzük meg hol tart most németország (az eu legnagyobb gazdasága és egyik legjelentősebb katonai hatalma)

    nem véletlen próbálták az európai hatalmak megakadályozni a németeket abban h egy nagy államot hozzanak létre a sok kis különálló királyságból vagy miután létrehozták az egységes németországot mindent elkövettek annak szétzúzásáért

  87. Üdv Dudi!

    Én ezt megértem, de kicsit felemásra sikeredett a dolog. Az említett politikusok és holdudvaruk a nyílt színen a Nagy Boldog Közös Európa eljövendő álmáról papolt, miközben a brit miniszterelnök jelezte Moszkvának, hogy az USA „megértené”, ha a Szovjetunió a hadseregével rendet rakna a németeknél.
    Közös kultúra ide, azonos értékrend oda (és még a NATO tagság sem számított volna!!!!!!), azért bepróbálkoztak 1989-ben egy szovjet-német katonai összeütközés tető alá hozásával. Ezen nincs mit magyarázniuk.

    Üdv: M

  88. Egyszerű a szituáció dudi. Németország bele tud menni egy vérszivattyúba, ami a fiatalsága százezreit felzabálja, mint egy irak-iráni háború? Nem, Németországnak már egy vacak Afganisztán is túl sok. De ennek a lehetősége fel se merül, két jól képzett, motivált és felszerelt modern hadsereg összecsapása nem fog vérszivattyúvá fajulni, annál az egyszerű oknál fogva nem, mert túl nagy pusztítóerő van mindkét fél kezében ahhoz, hogy bármilyen tartós frontvonal létrejöhessen. Márpedig mind a német, mind török hadsereg elég jól képzett ahhoz, hogy tudjon harckocsi magasabbegységekkel manőverezni, stb. Így nem alakulhat ki az a szituáció, hogy beásott szarul felszerelt milíciák tüzérsége egymást lövi és időnként a lövészárkok környékén rajszinten portyáznak torkot vagdosni, ami az örmény-azeri vagy éppen a jugoszláv polgárháború jellegzetessége volt. Egy török-német meccset néhány hét alatt ledarálnának és a németek a maguk három hadosztályával még jóval azelőtt elfogynának, hogy az a három török hadsereg végzetes veszteségeket szenvedne.

    Továbbá a németek is szétvágták a hidegháborús felszerelésüket. Valahol voltak is szép képek fenn a neten a százszámra darabolt Marderekből. Közben meg is találtam, nohát ezért nincs más a faszukon kívül a besorozottak foghatnának:

    http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?155568-Today-s-Pics!-Friday-April-17th-2009&p=4068178&viewfull=1#post4068178

    A Német hadseregnek jelenleg komolyabb tartaléka nem nagyon van.

  89. blogen

    „Egy török-német meccset néhány hét alatt ledarálnának és a németek a maguk három hadosztályával még jóval azelőtt elfogynának, hogy az a három török hadsereg végzetes veszteségeket szenvedne.”

    ha a két hadsereg aktuális létszámát tekintjük akkor a törökök háromszoros túlerőben vannak a létszámot tekintve(már megmutatták a német katonák a történelem folyamán ez bizony ellenük kevés) amit részben ellensúlyoz a német minőségi fölény ezért én úgy gondolom h nem csak pár hét lenne egy ilyen háború

  90. „Németország bele tud menni egy vérszivattyúba, ami a fiatalsága százezreit felzabálja, mint egy irak-iráni háború?”

    Ez döntés kérdése, a döntés pedig a németeket ismerve egyértelmű: Igen.

    „Nem, Németországnak már egy vacak Afganisztán is túl sok.”
    A németek felteszik azt a kérdést amit mi is: Mi a k* istent keresünk mi afganisztánban? Németország megvédése egy más dimenzió. Azt hiszed kiveszett belöllük a Dójcslánd über állesz?

    „De ennek a lehetősége fel se merül, két jól képzett, motivált és felszerelt modern hadsereg összecsapása nem fog vérszivattyúvá fajulni, annál az egyszerű oknál fogva nem, mert túl nagy pusztítóerő van mindkét fél kezében ahhoz, hogy bármilyen tartós frontvonal létrejöhessen.”

    ugye nem határosak. de ha hirtelen azok lennének és 1hete se lenne németonak mozgosítani, még mindig megveheti zsebből USt, hogy rombolja porig törököket. A három dobogós exportország között vannak ~40éve.

    Marder 1971es. Lehet még mindig egy nagyon komoly IFV a világ más részein de Németeknek elavult. Jön helyette a Puma.

    Hogy „csak” 3* annyit költenek a hadseregükre mint a Törökök annak meg az az oka, hogy minek? Nincs Szu. k*ra fölösleges többet. Inkább gyártani kell a leo/puma/g36/boxer/a400/ef/U21x…. et és exportálni. 3.helyen leledzenek.

  91. Nana, azért normális modern háborút még nem láttunk, másrészt két ~ 80 milliós országról beszélünk, ott azért elég komoly háború lenne, bármilyen értelemben is.

    Azontúl pedig teljesen felesleges azon vitatkozni, hogy egy adott konfliktusban a németek vagy a törökök nyernének – e, tekintve, hogy Németország tudatosan leépíti a hadseregét (tömeghadsereg helyett kisebb, de ütőképesebb, mozgathatóbb, modernebb stb. sereg), mert nem éri meg szolgálatban tartani X mennyiségű tömeghadsereget. Nyílván, ha holnap kirobbanna a III. VH, nem lenne egészen jó ez a taktika, de jelenleg a Fritzek a legjobban teszik, ha a haditechnikájukat exportálják, és amíg mások ölik egymást, addig ők a zsebüket tömik (ala Fegyvernepper). Jelenleg missziós küldetésekre van szükség, nem a szovjet tanksereg megállítására.

    Törökország teljesen más, ő azért ott van a lőporos hordóban, nyugatról Görögország (kizárt a fegyveres konfliktus, de azért Ciprus miatt nem igazán csipázzák egymást), délről meg keletről meg a jónép (Izrael, kurdok, Irán, Afganisztán, Irak stb.). A török területek közelében sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy oda kell csapni, és azt keményen, mert az alaphelyzet mellett, ha ott Irán nagyon nyújtogatja a lábát, és Izraelnek elgurul a gyógyszere, hát azt senki se tudja mi fog ott történni.

    Legalábbis szerintem :P

    Y

  92. Azon meg ne csodálkozzon senki, hogy – többek között – a németeknek semmi kedve egy értelmetlen háborúban (Afganisztán) széjjellövetni magukat.

    A külföldi szerepvállalás „alacsony intenzitására” pedig okként szolgálhat egy ~ 65 éve történt történelmi esemény, amit máig sem tudtak feldolgozni a németek (és a többi állam is előhozza ezt rendszeresen, mintha mindenki kisangyal lenne, pl. Izrael). Épp németben vagyok, egy rakás német zászló meg német szín van mindenhol, az elején rákérdeztem a komámtól, hogy hogy ez a sok zászló, aztán mondta, hogy a VB miatt, dehogy naigen, ez egy kényes kérdés történelmi okokból. 20 éves a srác. Aztán amikor széjjelverték az argentínokat 4-0ra, a város közepén a legnagyobb körforgalomban (gyakorlatilag egy hatalmas tér) olyan ünnepség volt, hogy azt öröm volt nézni, mindenki zászlót lengetett, meg Supa Deutschlandozott, hullámoztak az emberek, felmásztak a villanyoszlopokra, a yardok (akik pl. ma egyébként azért megállítottak, hogy kerózás közben nem lehet füles a fülemben) pedig lezárták az utakat, hogy az emberek ünnepelhessenek. Szóval furi dolgok ezek, dehát ez nem is tartozik igazán a tárgyhoz, csak furcsa volt látni, hogy van olyan nemzet, aki egészségesen tud örülni, és ilyen kitörő lelkesedéssel annak, hogy német (ellentétben pl. a magyarokkal).

    Y

  93. ez szigorú szvsz és „nem igaz”: sztem a sorkatonaság ~= tömeghadsereg. Német hadsereg pedig sorkatonaság azaz tömeghadsereg. Van a sorkatonai része akik abban az 1évben megtanulnak rendesen lőni, gránátot dobni, páncélost elhárítani….. és van egy állandó(profi) része ami erősen „top heavy” azaz tiszt túlsúlyos. (kb minden 4.tiszt)

    ha kell mozgosítanak. 3nap mire beérnek a volt sorkatonák a kaszárnyákban ezután 3napig a profi tisztel és a három profi katonával ismétlik a „lövést, gránát dobást, tank elhárítást….” ezután irány a front.
    Egy héten belűl a német hadsereg 5*akkora mint béke időben.

    Tudom erős plda de direkt. Ott van Izrael a 200.000es IDfel. Valójában meg a lakosság minden tagja(nők is!!!) mind végigment a világ egyik legjobb 3éves (nőknél 2év) kiképzésén és minden évben(ahogy svájcban) 2hétig ismételnek/gyakorolnak.

  94. „Egy héten belűl a német hadsereg 5*akkora mint béke időben.”

    Tényleg nem érted, hogy nincs mivel felszerelni őket, mert nincs zárolt tartalék, leszámítva azt amit annak a 35ezer tartalékosnak van félretéve akik jelenleg a Heer tartalékoserejét alkotják. Amit feljebb találsz linket, azon láthatod, hogy a tartalékot vágták szét. A németeknek nagyjából annyi hadfelszerelésük van, ami aktív állományban van, talán Leóból van még raktáron, de azzal sokra nem fognak menni, gyalogságot már nem tudnak rendelni hozzá.

  95. Jó reggelt Mindenkinek. A fiam német állampolgár, a német tengerészetnél szolgál, ezért hadd szóljak hozzá…..
    A német hadsereget a törökkel összevetni butaság. Más-más célra kondicionált erőről van szó. A török hadsereg – mondhatni – általános feladatokra trenírozott, a német sereg pedig egy szövetség egyik elemeként funkcionál. A morálról: a német seregben (fegyvernemtől függetlenül) él a német katonai hagyomány (nem náci, hanem német). Tisztelik Rommelt, Dönitz-et, Guderiant, Mölderst stb…..És nem felejtettek el harcolni. Más kérdés, hogy a politika nagyon erősen rajtuk ül (helyesen). De – ha lenne egy komoly konfliktus, amit szívvel is tudnának vállalni – na, akkor kiderülne, hogy a német katona harcértéke nem változott…
    Üdv. :D

  96. Szia LJ

    Volt alkalmam együt gyakorlatozni illetve kiképzésen is részt venni német katonákkal. Meg voltam döbbenve mert én is a profizmut a német katonai kultúrát vártam.

    A megdöbbenés tárgya pedig az volt hogy belülről látva azt kell mondjam hogy a német fegyelem nekem inkább merevségnek tünt. Ragaszkodás a hatáskörhöz a feladat merev végrehajtásához. A kreativitás olyan messze állt tőlük hogy csak na. Az tény hogy ha kiadták volna a parancsot hogy irány a szakadék a’la „Lemingek” akkor mentek volna de nállam nagyot esett a nimbusza a szárazföldi katonáknak.

    A légierő NAVY mindíg más !

  97. Szia Kuruc :-)
    Érdekes, amit mondasz, vagyon igazsága……..de:
    Mint szakmabeli, Te is tudod, hogy a II.vh. német katonáját (wehrmacht, Waffen SS, stb.) nagyfokú önállóságra nevelték. Legalábbis a tisztes, tiszthelyettes állományt. Sokszor a tiszteket is pótolták. Ez megváltozott, igaz… Akkor a nagy háború után és a II. vh. előtt így képezték a „jó” katonákat. Most, ennyi év béke után a tisztikar és a tiszthelyettesi kar sem ilyen. Sajnos. Ez azonban nagyon hamar megváltozhat. Ha most „szem előtt” lenne a NÉMET KATONA, akkor Mitterrand és Thatcher és utódaik sokkal keményebben törték volna le / vagy törnék le most őket. Kvázi „kifelé” megy a merevség és „gyengeség”……Nem kell tőlünk félni…. De nézz a dolgok mögé. Ha a német hadiipar csinál valamit, akkor az általában nagyon jó…
    Nem vitatom az állításod, csak árnyalom a képet…. :-)
    Üdv.

  98. ha jól tudom a németek kifejlesztettek egy új tankot valami evulution vagy revulution a neve egy képen láttam tud valakii róla valamit egy lapos tank de elég jónak tünik ha valaki tud róla írjon előre is köszönöm

  99. deze75 nem ártott volna visszaolvasnod mielött írsz.
    A wikipediás linkből nem derül ki, hogy a második legerősebb Törökország a naton belül. Én pedig erre kértem forrást, hogy kiállította a második legerőebbséget. És nem egy wikipediás adatot amit mindenkit tud. ( mellesleg még a wikipedián is az van írva, hogy a második legnagyobb és nem a második legerősebb…)
    Tehát szerintem inkább fogalom zavarba van egyesek.

  100. A török hadsereg 402 ezer a te linkeden +körübelül háromszázezer tartalékos.

    A német hadsereghez meg nézd meg a német oldalt, mert az angol elég régi adatokat tartalmaz, a németen fennt van a jelenlegi, ami: 92 ezer +35 ezer tartalékos. Az még mindig ötszörös.

    http://www.bundeswehr.de/portal/a/bwde/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLd443cTQCSYGYxgEh-pEwsaCUVH1fj_zcVH1v_QD9gtyIckdHRUUATi3qcg!!/delta/base64xml/L3dJdyEvd0ZNQUFzQUMvNElVRS82X0NfNENM

  101. ezse rossz, sima Jihados, daraboljuk fel Oroszországot, (mérsékelt nem akar nukit robbantani… :DDD) : http://kavkazcenter.com/eng/content/2010/03/08/11569.shtml

    ez kicsit erősebb: http://kavkazcenter.com/eng/content/2010/01/28/11320.shtml
    „Time is coming to launch military operations against Russian occupants”

    ez se rossz:

    Szó nincs arról, hogy a hatalmat akarnák megdönteni: katonaságot, rendőrséget támadnák. Gyilkoljátok az orosz embereket ahogy bírjátok. Beszlan érzés és nem kicsit.

  102. Üdv Fiúk!

    Nem teljesen megalapozatlan hírek szerint a csecseneket ugyanazok támogatták, akik a koszovói albánokat vagy épp a kurdokat.
    A cél egyértelmű: lekötni adott hatalmak erejét (Oroszországtól Törökországig), rákényszeríteni őket saját belső államrendjük védelmére (addig sincs akkora erejük „kifelé” figyelni), végső soron felvetni az állam szétesésének rémképét, amennyiben nem sorol a „megfelelő” oldal mögé.
    Ha úgy tetszik, egy államon belüli szeparatista törekvések támogatása és feltüzelése kvázi zsarolásnak is tekinthető.

    Kuruc71!

    Ez a meglátás nem csak az oroszokkal kapcsolatban igaz. Ettől függetlenül számomra nagyon nem szimpatikus, amikor népeket, nemzeteket néhány aljas szándékú politikusi csoport és egy szűk hatalmi elit miatt általánosítva elítélnek.
    (Ilyen elvek miatt már milliók haltak meg és fognak még meghalni sajnos – teljesen értelmetlen módon.)

    A russzofób kijelentések pont annyira igazak és megalapozottak, mint amikor valaki például ész nélkül zsidózik és általánosít.
    Ennyi erővel a németeket is egytől-egyig elítélhetjük, ja, az amerikai emberekről nem is beszélve. Ez így egész egyszerűen ferdítés és emiatt nem tudok szó nélkül elmenni mellette vagy egyetérteni vele.
    De azért nincs harag! :)

    Üdv: M