|

Gates: iráni atom 1-3 éven belül

Tegnapi napon Robert Gates amerikai védelmi miniszter miután Brüsszelben találkozott a NATO államok védelmi minisztereivel, elmondta, hogy a titkosszolgálat becslése alapján Irán 1-3 éven belül rendelkezni fog a nukleáris fegyverek előállításához szükséges összes alapanyaggal, ugyanakkor kiemelte, hogy a fenti időintervallumba nem számítandó bele a fegyverek és azok célba juttatásához szükséges hordozóplatformok elkészítésének időtartama.

Gates kiemelte, elszomorítónak találja Törökország ENSZ Biztonsági Tanácsában hozott döntését, miszerint nem támogat további szankciók érvényesítését Irán ellen, ugyanakkor sietett kiemelni, hogy Törökország és hazája kapcsolatára semmilyen hatással nem lesz eme döntés.
A törökök ellenszavazata ellenére a Biztonsági Tanács szerdán további szankciók érvényesítését hagyta jóvá Irán ellen, annak nukleáris programja miatt. Kína képviselője kiemelte, az újabb szankciókkal nem a párbeszéd megszakítása céljuk, hanem Teheránt kívánják ismételten tárgyalóasztalhoz ültetni.

A Kínában, a világkiállításon tartózkodó iráni elnök, Mahmoud Ahmadinejad az ENSZ döntésére reagálva értéktelen papírnak nevezte a döntést tartalmazó dokumentumot. Beszédében erősen kritizálta az Egyesült Államokat, az újabb szankciók kikényszerítése miatt, melyhez eszközként használta a Biztonsági Tanácsot.

Francia tisztségviselők megerősítették, hogy Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök elmondta Nicolas Sarkozy francia elnöknek, hogy az újabb szankciók értelmében Oroszország nem fogja leszállítani a megígért S-300 típusú rakétákat Iránnak.

Oroszország még 2007-ben állapodott meg Iránnal S-300 típusú levegő-föld rakéták szállításában a perzsa ország légvédelmének megerősítése érdekében, ugyanakkor Oroszország eddig folyamatosan halogatta a szállítást.
S bár az Irán ellen bevezetett szankciók nem vonatkoznak az említett rakétarendszerre, az amerikaiak csütörtökön hangsúlyozták, nagyra értékelik Oroszország döntését.

12 hozzászólás “Gates: iráni atom 1-3 éven belül”

  1. Dudi, ha jobban megnéznéd, te is látnád, hogy a hírt az MTI hozta le, a kuruc csak átvette, meg max kommentárt fűzött hozzá.

    Befizetetk rá hogy egy szaudi radaros sem fogja leadni a drótot az irániaknak. SzA északi részére valszeg a jordán radarok is belátnak.

  2. Rommel28

    pont az általad is mondott kommentárokkal van a baj még ha ehhez a cikkhez nem is fűzött a kuruc.info szerkesztősége

    „Befizetetk rá hogy egy szaudi radaros sem fogja leadni a drótot az irániaknak. SzA északi részére valszeg a jordán radarok is belátnak.”

    erről pedig már vitatkoztunk annyit h és nem nagyon közeledtek az álláspontok :)
    de szerintem ha valamelyik arab állam légterét megsértené izrael egy ilyen támadás kapcsán akkor mindent megtenne pl szaud-arábia h elfogja a behatolókat

  3. Én már elmondtam erről a véleményem párszor… Nem csak azt tudom elképzelni, hogy átengedik, hanem, hogy akár napokig átengedik. Márha titkon nem segítenek be hírszerzéstől elkezdve sok mindennel.

    Elemi érdekük, hogy ne legyen Iráni atombomba.

  4. Uraim uraim (ha van hölgy, meglepne, de azért: és hölgyeim):

    Csak egy kis tréfa volt semmi más. Arról nem beszélve, hogy oda is írtam, hogy a híroldal milyen. Csak belebotlottam. Ez még nem bűn, ugye? Egyébként, ahogy látom, közben hivatalosan ide is elért…

    Legjobbakat mindannyiunknak,

    Dr Strlv

  5. Az oroszok ezzel bebizonyították hogy nem megbízható szállító partnerek. Kinek kell egy olyan szállító aki nem a maga ura. Jöhet indai, Pakisztán, Kína, aztán majd gondolkodnak, hogy a gazdaságot mi mozgatja, ha valami megy azt termelni kell, addig magi veszik. Nem pedig az orosz hadsereg megrendelésére várni 2020-ig. Az USA mikor fogta magát vissza amikor hadiipari megrendelés esett be!!! Majd ha a Kaukázusban véletlenül fellángolnak a harcok a muzulmánok által, majd Irán is azt mondja sajnálom nem tudok tenni semmit!

  6. alaki amúgy tud valamit erről a szankció csomagról??mert azért fontos h mit tartalmaz
    +átverve az oroszok szokás szerint???
    ezt nem értem!!!de azt tudom h az oroszok mindig is a politikai sakkjátszmák nagymesterei voltak és még azok is

    medvegyev azt hiszem h az ázsia konferencia keretein belül beszélt a kimondhatatlan nevű iráni kollégával és ott biztos szó esett arról h oroszország milyen szankcióknak kell h engedjen az ensz-ben(mert véleményem szerint az oroszokat nem nagyon zavarná ha lenne egy olyan állam az öbölben aki megfelelő ellensúlyt tud képezni izraellel szemben és ezzel véget vetne azoknak az állapotoknak amik most uralkodnak a világ azon részén csak ugye ezt nem lehet nyíltan kimondani mert nem tolerálná a világ épp ezért kellenek a semmilyen hatással nem bíró ensz határozatok) és h ezek közül mik az elfogadhatók irán számára(persze csak is és kizárólag a színfalak mögött hisz kifelé azt kell mutatni h csak a zéró szankcióval elégedettek)

  7. dudi: Nemrengeti meg Iránt az tuti, de ettől még kellemetlen. Kb ahogy írod semmi lényeges nem szerepel benne, az olaj megy a pénz jön.

    oroszok pedig leszarják az állapotokat. érdekeik vannak abba pedig a jelenlegi helyzet egyaltalán nem rossz. Pumpálják fel az olajat Iraqban ilyen se volt még…. az iráni/izraeli/arab háromszögben pedig sok fegyvert el lehet adni, vagy sokat lehet kapni azért, hogy ne adjanak el. :)

  8. Én az iráni fórumon találtam 1 nagyon érdekes teóriát, ami teljesen beleillik ebbe a játékba. (bár kicsit hihetetlen) Kicsit régi, de mivel a kulcsfigura Putyin, még ezért ez lehet valóság. Az elmélet lényege, ami most is látszik, ahogy az oroszok szinte belesegítik Izraelt és az USA-t egy újabb háborúba. Mindezt teszik azért mert ők (Kína, Oroszok, és még ki tudja ki) előkészítették a terepet már jó korán, és hogy ők ketten innét csak vereséggel (vagy óriási véráldozattal) tudjanak csak távozni! Ugyanis csak így lehet az USA-t mindörökre eltávolítani a közel keletről. Vele természetesen bukik Izrael, Szaúd-Arábia, és az összes dominó! Ezt segíti, hogy Irak bizonytalan, Afganisztán képlékeny, és ez lenne az USA 3. helye ahol háborúzik.Az erők szét vannak forgácsolva, ráadásul azt hiszik egy egyszerű légicsapással ezt le lehet rendezni, ami óriási tévedés. Maga az arab öböl 1 jól felépített csapda, ami csak arra vár hogy az ellenség beletévedjen!