|

10 000 német tüzérségi lövedék kiemelése kezdődhet meg Baltyijszk közelében

Lesz egy kis dolga a közeljövőben az orosz tűzszerészeknek, annyi bizonyos, ugyanis a RIA Novosztyi hírközlése szerint a kalinyingrádi Baltyijszk, azaz az orosz Balti Flotta fő kikötőjének közelében sor kerül egy 2. világháborús német bárka rakományának partra szállítására.

Fedélzetén 150 mm-es tüzérségi lövedékekkel az akkor még Pillau néven ismert német kikötő felé tartó hajó valamikor 1945-ben süllyedhetett el céljához igen közel – mintegy 1,5 kilométernyire a partoktól. És bár ha minden igaz mintegy 50 éve ismert a pozíciója és rakománya, a három részre tört hajó halálos rakományának semlegesítése a mai napig nem történt meg – akkoriban nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget az ilyesféle rakománynak.

Azonban a közelmúltban az orosz katasztrófaügyi minisztérium által lefolytatott felmérés által mintegy 10 000, cirka 100 méteres körben szétszóródott lövedékre saccolt rakomány semlegesítése a közeljövőben kezdetét veheti.

„A parttól 1,5 kilométernyire, 17-20 méteres mélységben fekvő német bárka vizsgálata bizonyította, hogy a fedélzeten robbanóanyag található. Az előzetes információk szerint mintegy 10 000 darab tüzérségi lövedék.” – idézi a minisztérium illetékesét, Makszim Vlagyimirov-ot az állami hírügynökség, aki hozzátette azt is, hogy a várhatóan június 15. magasságában megkezdődő munkálatok 3 évig is eltarthatnak majd.

A munkálatokat több lépcsőben végzik majd el: először a hajó felső fedélzetén kezdik meg a munkálatokat, ahol jó nagy adag lövedék található, majd sor kerül a hajó belső tereinek átvizsgálására, végül pedig a roncs környezete kerül megtisztításra. A semlegesítendő lövedékeket partra szállítják, ahol a helyi adminisztrációs szervek gondoskodnak majd megsemmisítésükről.

A régióban egyébként nem ez lesz az első ilyen munkája a minisztérium alá tartozó állománynak, hiszen pont tavaly akadt hasonló feladatuk a közelben – igaz akkor „csak” 117 lövedéket hoztak fel egy kis bárkáról Pionersky közelében.


Német tüzérségi lövedékek a Balti-tengerben nagyobb térképen való megjelenítése