HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Júniusban átadják a Nerpa-t Indiának

Jó rég írtunk a Nerpa-ról, egyik olvasónk részéről fel is merült nemrégiben a kérdés, hogy konkrétan hogyan is áll a dolog, India dörzsölheti-e már végre a markát? Nos, jelentjük igen, lévén friss bejelentés szerint júniusban sor kerül a szóban forgó Project 971A / Akula II-es támadó tengeralattjáró átadására.

A 650 millió dollárért 10 évre lízingszerződés keretében Indiának adandó nukleáris meghajtású támadó tengeralattjáró 2008-ban, tengeri tesztelése közben balesetet szenvedett, azóta pedig az átadásig zajló eseményeket Vlagyimir Putyin személyesen felügyeli. Neki tett jelentést a Fekete-tengeri menti Szocsiban az állami tulajdonú United Shipbuilding Corporation vezérigazgatója, Roman Trocsenko, aki elmondta, hogy minden a menetrend szerint zajlik, a tesztelési szakasz utolsó mozzanatainál tartanak, június folyamán sor kerülhet a hajó átadására.

A Nyerpa ,

Legutóbb 2009 augusztusában számoltunk be a Nerpa körüli fejleményekről, így jogos lehet az olvasói felvetés, miszerint hogy-hogy csak most kerül minderre sor, mikor 2009 végi átadásról volt szó? Nos igen, valóban úgy volt akkoriban, azonban 2009 végén a K-152 még csak az Orosz Haditengerészet állományába került, az Indiának történő kölcsönadás idén nyár elejére tolódott ki.

httpv://www.youtube.com/watch?v=SUVcaSwOJh8

Egy kis Project 971A / Akula II bemutató

Az Indiai Haditengerészet legújabb orosz szerzeményét az 1988-1991 között lízingelt Project 670 / Charlie I-osztályú SSN-hez hasonlóan INS Chakra néven állítja majd hadrendbe 10 év erejéig, segítve ezzel kitölteni azt az időszakot, míg az orosz technikára alapozó, ámde saját fejlesztésű nukleáris meghajtású tengeralattjárói a tervek szerint nagyobb számban elérhetőek lesznek.

Az orosz K-43, 1988 január – 1991 január között állt hadrendben Indiában, mint mint az Indiai Haditengerészet INS Chackra (S71) nevezetű tengeralattjárója | Forrás ,

Exit mobile version