|

Sz-300 rendelések – hogy is van ez most?

Mondhatni apróbb ellentmondásba keveredtek egymással az orosz RIA Novosztyi / Russia Today páros és a nemzetközi média friss sajtóanyagai az Sz-300 rakéta komplexum kapcsán. Mondjuk legalább annyi közös van, hogy Kína mindkét értelmezésben érintett és mindkét eseteben a rendszer gyártójára hivatkoznak…

Az első változatok 1979-es hadrendbe állítása óta eltelt évek fejlesztéseinek köszönhetően mára már szerteágazó „családfát” magáénak tudható Sz-300-as légvédelmi rendszer legutóbbi változatai – Sz-300PMU1 és Sz-300PMU2 – a mai napi igen keresettek a nemzetközi piacon. Említjük meg ezen ismert tényt azért, mert ehhez kapcsolódik a RIA Novosztyin leközölt anyag.

Az állami tulajdonú hírügynökség híradásában a többek között az Sz-300 gyártásért felelős Almaz Antej vállalat vezérigazgatójának nyilatkozata szerepel, miszerint befejeződött a 15 ütegnyi komplexum szállítása Pekingnek, ezzel Oroszország lezártnak tekinti az üzletet. Hozzátéve, hogy az Sz-300 család és potensebb Sz-400-as nevezetű utódja iránt érdeklődőknek „hosszú a sora” ám határozatlan ideig nem várható újabb exportszerződés megkötése. (Az exportmegrendelések átmeneti befagyasztásáról nem szól a fáma a Russia Today anyagában.)

„Először az orosz haderőt kell felfegyvereznünk. Ha van szabad gyártókapacitás és befejeztük a jelenlegi megrendelések teljesítését, akkor folytatódhat az exportszerződések megkötésének folyamata.” – nyilatkozta az Almaz Antej igazgatója.

Mint korábban írtunk róla, Moszkva 2020-ig komoly fejlesztéseket akar végrehajtani légvédelmi rendszerének soraiban, (meg mindenhol máshol is, egy időben…) melynek lényeges elemét képzi majd a rendszeresítés előtt álló Sz-400-as légvédelmi komplexum – melynek szaúd-arábiai exportját azért ettől függetlenül pedzegették korábban, tesszük hozzá csendben.

httpv://www.youtube.com/watch?v=6t8fpCMTm94

Sz-400 teszt

Ezen sajtóértesüléssel kapcsolatosan két dolog furcsa. Az egyiket betudjuk az Sz-300PMU2 kínai exportjával kapcsolatos, valószínűsített rosszul értesültségünknek. Mi ugyanis úgy tudjuk/tudtuk, hogy a változat első megrendelőjeként, a korábbi Sz-300PMU és PMU1 rendeléseit, valamint az Sz-300PMU1 licencgyártását (HQ-10 és HQ-15) megfejelve Kína 2004 magasságában, 960 millió Dollárt adott át Moszkvának 16 ütegnyi Sz-300PMU2 „Favorit” komplexum szállításáért cserébe. Hovatovább mi úgy tudjuk, hogy a 2006 – 2008 között történt szállítást nem követte újabb. Utánajárva a dolgoknak sem találtunk utalást újabb rendelésre, amit természetesen az Almaz Antej fentebb említett nyilatkozata pedig indokolna. (Így hát nem fogunk rossz szemmel nézni arra, aki esetleg helyre igazít bennünket ez ügyben, sőt…)

Sz-300PMU2 Favorit

Kínai Sz-300PMU2 Favorit | Forrás ,

No persze a csűrés-csavarás itt még nem ér véget, hiszen a bevezetőben említettük a pénteki nyilatkozattal kapcsolatos sajtó ellentmondásokat is – ami a mi esetleges téves infónk ellenére is fent áll. A szintén orosz, ámde nem állami kézben lévő Interfax hírügynökség anyagát számos híroldal hozta le, melyben ugyan a RIA Novosztyi anyagához hasonlóan szintén az Almaz Antej vezetőségét nevezik meg forrásaként, azonban Intefax-éknál arról szól a fáma, hogy Peking nagy mennyiségű Sz-300 vásárlása mellett kötelezte el magát.

Ami véleményünk szerint ugyanakkor kissé meglepő lenne, lévén az „egy kis kínai, egy kis fű alatt beszerzett Patriot megfűszerezve egy adag Sz-300PMU-val” receptből végül megszülető HQ-9A-nak az Sz-300PMU2-höz hasonló képességeket tulajdonítanak.

HQ-9

Az orosz Sz-300 rendszerből sok elemet átvett HQ-9 rendszer önjárő indítóplatformja ,

43 hozzászólás “Sz-300 rendelések – hogy is van ez most?”

  1. Roy ezt írta:

    Nekünk sem ártana belőle néhány…

    Nekünk már talán a kovás puska is kellene, mindent kivontak és elherdáltak.
    Vagy rozsdásodik. Azt hiszem a SA-6 a „legkorszerűbb ” légvédelmi rakétánk !
    Nekünk talán sose fog telleni SA-300-ra. Inkább kineveznek még pár tábornokot….

  2. Az SA-6 sainkat hamarosan kivonják. Egyszerűen azért mert már nem tudják még a két szemüket behunyva az összes gyártói utasítást lesöpörve sem tovább hosszabítani az üzemidejét.

    Viszont valamilesz helyette mert ha nem lesz akkor M.o. nem tarthat semilyen nemzetközi konferenciát mivel ezeknél kötelező a légvédelem. A minden idős légvédelem.

    Röhely hogy a honvédelem nem kerül elő mint szempont de per pillanat ez van.

  3. > http://rian.ru/infografika/20090202/160778944.html

    Ezen a rajzon „Vengrija” fel van tüntetve SA-10 üzemeltetőként, térkép, bal alsó sarok…

    Buták ezek a zsidU2-es üstökösök, idejöttek nagy pofával, nem tudták milyen erősek vagyunk, bármikor seggbe lőhettük volna őket egy radaros villanypóznával – csak a hagyományos magyar vendégszeretet miatt nem tettük!

    Caligula, nem tudnál esetleg olyan rajzot is idézni, ahol az atomhatalmak és az űrhajó-flottával rendelkező országok között szereplünk? Sokkal nyugodtabb lennék, ha látnám, hogy milyen erős országban lakok!

  4. A MISTRAL egy rövid hatótávolságú infravörös önirányítású rakéta.

    Ebből adódóan csak 3000 méter magasságig és csak jó idő esetén alkalmas légvédelemre. ( már amikor működik )

    Tehát ha a gaz ellen 3000 méternél magasabban vagy egy kicsit ködösebb esősebb időben jön, vagy szemét módon este akkor marad az ökölrázás.

    Szerintem lesz véve a KUB ok helyett valami csak azt nem tudom mi.

    Az is lehet segélyként kapunk valamit. Ha az EU tól akkor egy levetett cuccot. ( vajh mi lehet az )

    Ha az USA tól akkor annak meg ára lesz.

  5. A HAWK ok már nagyon elavultak. Egyszerűen a hajtóműveik annyira gyengék hogy nem képesek a modern gépeket végfázisban követni. Ráadásúl nem is mobil a rendszer. De pont ezek miatt ( az az hogy ésszerütlen ) meg hogy nincs lánctalpa, azt eredményezheti hogy rendszeresítve lesz.

  6. Ha a végcél valóban Irán, akkor sem bukta el senki a szaúdi megrendeléseket.
    Kínának nem kell az SZ-300, már évek óta gyártja magának. A Kaszpi-tenger forgalmát figyelik, azért kell a kerülőút.
    Ha Tajvan vehet fegyvert, akkor Kína is segít Iránnak. A jónépet meg eteti a média, had aludjon.

    M

  7. Tény, hogy a Hawk nem annyira mobil, mint a Kub, de mivel nem közvetlen csapatlégvédelemre való, ez nem égbekiáltó gond….a semminél minden bizonnyal jobb lenne. Mondjuk váltótípusként én szívesem látnám az AMRAAM-ra épülő valamelyik rendszert is (bár talán egyedüliként a NASAMS valósult meg).
    Egyébként felmerült a Kub modernizálására egy szerintem halálosan bizarr ötlet is (valószínű a lengyelekkel közösen, mivel náluk nagy számban áll rendszerben és az eddígi korszerűsítéseket is együtt csináltuk velük): SeaSparrow rakétákra fegyverezni át a Kubokat. Sajnos azt, hogy hol olvastam nem tudom (talán egyszem rakétaezredünk honlapján a szakmai hírek között-persze archívumuk nincs), úgyhogy kivételesen higyjétek el hogy nem az ujjamból szoptam ekkora hülyeséget…

  8. A HAWK ok már nagyon elavultak. Egyszerűen a hajtóműveik annyira gyengék hogy nem képesek a modern gépeket végfázisban követni.

    No offense, de az a Buk rendszerig bezárólag az orosz rendszerekre is igaz, de a mostani Kub-ra simán. Csak éppen a ’90-es évek nyugati szintje némileg meghaladja a Kub rendszer alapjait.

    Ráadásúl nem is mobil a rendszer.

    Nem annyira, mint a Kub, de mobil.

  9. A KUB-ok a német és a lengyelekkel közösen lett modernizálva, de attól még túlhaladt rajtuk az idő!
    Tervbe van a cseréjük asszem olvastam valahol a dologról vagy egy éve, de azóta se volt újabb infó a dologról!
    Én szívesen látnám a legújabb orosz rendszereket nálunk!
    A mistralra visszatérve. A LéRakos kolegák mesélték, hogy egy rakás szar az egész és kénytelen volt a HM beszerezni SA-18asokat melléjük mert még az is jobb a Mistralnal!
    A Mistral a forró pontra megy az Igla a hideg és a meleg levegő közti kontúrt követi. Valami ilyesmit magyaráztak nekem és szerintük az Igla megbízhatóbb mint a Mistral!
    Egyébként olyan 300-400 db Iglat vett a HM!

  10. Tudtommal az Igla rendszerben volt és nem vettünk, DE mivel üzemidejük lejárt már csak raktárban vannak az az már ez a rendszer is rálépett a történelem lapjai felé vezető útra. Magyarán a beszerzés szerintem nem igaz, de tévedhetek.

    Molni

    Ezen az alapon az Sz-75 ös is egy mobil rendszer csak hát a telepítési bontási idő kicsit más mint a megszokott. A HAWK persze jobb jellemzőkkel bír ezen a területen mint a Sz-75 de azért harchelyzetben ezzel bíbelődni hááááát.

    Az Izraeliek akik minden technikát igyekeznek megóvni tartalékba helyezni még ha újat is rendszeresítenek helyette na ők már a 80 as években eladták HAWK komplexumaikat arra való hivatkozással hogy „semmit nem érnek”

    Amúgy érdekes hogy kinek adták el. A vevő nem más volt mint Irán !

  11. Normális országokban a csöves és rakéta technikákat együtt egymást kiegészítve használják. Nálunk az egyelen csöves légvédelmi eszköz ami megmaradt a sokból az a cca 15-20 db T-72 DSHK légvédelmi géppuskája :-((

    Más országok a légvédelem területén már a lézerkorszak határait OSTROMOLJÁK MI MEG VISSZAFELÉ SZÁGULDUNK.

  12. Az Izraeliek akik minden technikát igyekeznek megóvni tartalékba helyezni még ha újat is rendszeresítenek helyette na ők már a 80 as években eladták HAWK komplexumaikat arra való hivatkozással hogy “semmit nem érnek”

    Ezt biztos nem mondták, mert ők maguk modernizálták és növelték képességeit. Még a nagy magasságban és sebességgel haladó MiG-25 ellen is ért el részsikert.

    Akkor talán már sejthető volt, hogy lesz Patriot. Azzel összemérve tényleg harmatos.

  13. Én a HAWKkal kapcsolatban attól tartok, hogy nem egy modernizált példány lessz, hanem Phase II változat, amit most 5 éve szereltek le a németek.
    Amúgy ez a HAWK dolog csak egy azért fordúlt meg a fejemben, mert Románia így jutott hozzá a rendszerhez Hollandián keresztűl.

  14. Nem szabd semmit se venni amíg az alábbiak nem teljesültek:

    Repül a griff és használjuk amink van ÉS Legyen 10.000 képzett, rendesen felszerelt bakánk. A képzett azt jelenti, hogy képzik: reggel délben este. Ez a munkája. A rendesen felszerelt az azt jelenti, hogy van rendes fegyvere (véletlenül se az ami 1misiért kap egy új tust+csövet). Ez kihozható bakánként 1.5misiből =15milliárd ft (MO éves katonai költségvetése ~150milliárd forint körül járhat = 2év alatt bőven belefér)

    Amíg ezen dolgok nem teljesültek kár bármiben is gondolkodni legyen az S300 vagy patriot.

    A magyar honvédelemnek jelenleg elsősorban nem pénz kell, nem attól leszünk erősek ha lesz a raktárba rakat S300….

  15. Egyetértek. Minek venni valami teljesen újat, mikor amúgy is csak kevés lenne belőle és méregdrágán? Itt a Griff, tessék használni.

    Tunguska teljesen felesleges magyar szinten. Iszonyatosan drága cucc. Az Aveger olcsóbb és bizonyos előnyei is vannak a Tunguskával szemben. Természetesen azért sok téren nem éri el képességiet, de a jelenelegi platós szart + Mistrált erőlködés nélkül lemossa szinte minden téren.

    A Buk rendszerr nagyon drága és a jelek szerint problémás is. A finnek vissza akarták küldeni az oroszoknak, talán már le is zajlott ez.

    http://www.abovetopsecret.com/forum/thread340978/pg1