|

Megérkezett a US Navy első H-72A-ja

Az EADS North America kézbesítette az első H-72A helikoptert az Amerikai Haditengerészet számára.

Az Amerikai Hadsereg állományában már kb. két éve üzemelő UH-72A Lakota LUH (Light Utility Helicopter – Könnyű Többcélú Helikopter) helikopterből ötöt rendelt a US Navy, H-72A típusjellel. A H-72A nem sokban különbözik a Lakotától, külsőleg teljesen ugyan olyanok – hisz ugyanarról a gyártósorról kerülnek le.

A haditengerészet H-72A gépei a NAS Patuxent River bázisra kerülnek, és a U.S. Naval Test Pilot School, az Amerikai Haditengerészeti Berepülő Pilóta Iskola növendékei fognak repülni velük.

„Ez nem csak a US Navy első H-72A-ja – ez az első olyan helikopterünk, amit kifejezetten pilótaképzési célokra építettünk. Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy a jövő berepülő pilóta generációja a mi gépeinken tanulhat.” – mondta Dave Oliver, az EADS North America szóvivője. „Az, hogy egy ilyen nívós intézmény is az UH-72-est választotta, rávilágít, milyen sokoldalúan alkalmazható és megbízható helikopter.”

A H-72A azonban mégsem teljesen egyezik az UH-72-vel. A megrendelő igényeinek megfelelően beépítettek néhány speciálisan a pilótaképzéshez szükséges eszközt. Ilyenek pl. a könnyebben ledobható ajtók vagy fedélzeti adatrögzítő és kiértékelő rendszer. Természetesen mind az öt helikoptert az iskola feltűnő, fehér-narancssárga színeire festik.