HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Finn Hornet-műtét

Érdekes beavatkozást hajtottak végre a finnek egy F/A-18C Horneten: leoperálták a törzs első részét és egy kétüléses pilótafülkével rendelkező darabot műtöttek rá vissza.

Az érdekes operációt finn Patria cég mérnökei és munkásai végezték, amely a Hornetek korszerűsítésében is érdekelt. A kritikus beavatkozás mutatja, hogy a finnek utolsó kábelig ismerik Hornetjeiket, ami végülis nem meglepő. hiszen ezen cég gyártotta az összes „C” verziót Finnország számára.

Az áldozat egy korábbi szerencsétlenség során repülésképtelenné vált. 2001 novemberében két finn F/A-18-as ütközött össze egy éjszakai gyakorlórepülés alkalmával, az egyik gép lezuhant, míg a másik sérült, egy járó hajtóművel repülő gépet hazavitte a pilóta. A finnek ragaszkodtak újbóli repképes állapotba hozatalához, ráadásul nem is akármilyen módon. Mivel kétüléses gépre volt szükségük, így Kanadából beszereztek egy használt, kétüléses „B” törzselsőrészt és ezt operálták rá a sérült gépre. Ez az átalakítás jóval olcsóbb megoldás volt, mint új gépet vásárolni a leselejtezett és megsemmisült példányok helyett. A gép régi, „kanadai szolgálatát” idéző pilótafülkéjét az újabb, modernizált „D” verziókhoz hasonlóan alakították ki.

Exit mobile version