|

Szíria megkapja a MiG-31-eseket

Közel-keleti források szerint Szíria a közeljövőben kézhez kaphatja a régóta áhított Foxhound vadászgépeit, habár nem annyit, amennyit terveztek.

MiG-31

Szíria még évekkel ezelőtt 8 darab MiG-31E-re jelentett be igényt. 2007 folyamán meg is kötötték az 500 millió dolláros üzletet, azonban orosz forrásokra hivatkozva a Jerusalem Post azt véli tudni, hogy Damaszkusz pénztelensége miatt csupán 4 gép érkezik Szíriába. Ráadásul ezek közül csupán mindösszesen kettő lesz bevethető állapotban, a másik géppár csupán a kannibalizáció áldozataként pihen majd valahol, állítják. (Az már más kérdés, hogy miért nem pótalkatrészeket vásárolnak egész gépek helyett. Biztos fognak ezek repülni…)

Továbbá azt is tudni vélik,hogy a nagy magasságban, nagy sebességgel (közel 3 Mach) repülő elfogóvadász repülőgépeket hírszerzési feladatra kívánja alkalmazni Damaszkusz.

MiG-31

A 70-es évek végén, az amerikai nukleáris töltetű cirkálórakéták ellen kifejlesztett MiG-31-es „E” verziója a modernizált, többfeladatú „F” variáns „butított”, exportra szánt változata. A típus szíriai megjelenése valószínűleg több álmatlan éjszakát okoz majd az izraeli és más nyugati hadmérnököknek.

13 hozzászólás “Szíria megkapja a MiG-31-eseket”

  1. Nem igazán értem, hogy hogyan akarják ezt „hírszerzési” feladatokra használni. Felderítőt csinálnak belőle? Mert a MiG-31-nek tudtommal nem volt felderítő változata, az oroszok is mai napig használnak MiG-25 felderítőt.

    Berepülni Izrael fölé meg szimpla öngyilkosság. Már 27 éve is le tudtak szedni MiG-25-öt. Azóta picit előreléppet az IAF és a lenti légvédelem is. Most miért ne sikerülne egy MiG-31-et? Ráadásul ilyen mennyiség mellett…

    Szerintem nem ettől lesz álmatlan éjszakája sem az IDF sem az IAF-nek. Sz-300/Sz-400 beszerzéstől már inkább.

    Ráadásul a gépek kora is kérdéses számomra. Mióta nem gyártanak MiG-31-et? Vagy 20-25 éve. Milyen állapotban lehetnek ezek a gépek? Hát a hozzá való R-33 rakéták?

  2. Már nem használja Oroszország a Mig-25ös felderítőket vagy 10éve!
    Nagy hülyeség meg venni ezeket a gépet egy akkora országnak mint Szíria ami kisebb ország mint mi.
    Fel sem tudnak gyorsulni Mach 3ra a gépek mert kirepülnek a világból addigra:)
    Vettek volna inkább SZu-30ast vagy majd inkább SZu-35öst de ők tudják.
    Iránnak lenne ez jó választás de oda is inkább a Szuhoj mert a „kopó” már nem sokat ér sajnos ami világban.

  3. Oroszország hatalmas légterében az upgrade MiG-31-nek szerintem van jövője és értelme is. Pláne, ha az ottani, közel 300 db-os állományt vesszük alapul. Ezek tuningolása és a teljes állomány harckészültségi fokának javítása csak pénz kérdése, mivel a repülők – gyártási koruk ellenére – kevéssé használódtak el.

    Szíria döntése erősen vitatható. A 4 db gép elvileg felderítésre használható (megfelelő függesztmények és elektronika kérdése), de ennél olcsóbb felderítő eszközökben is gondolkodhattak volna.

    Viszont 4 db harci gép egy ország légierejében nem oszt és nem szoroz, lehet az a világ legfrankóbb masinája is akár.
    Ráadásul az orosz viszonyokat nem lehet egy lapon említeni a szír területekkel és nagyságrendekkel, nem értem, hogyan akarják kihasználni arrafelé a Foxhoundok képességeit.

    Hacsak nem egy „köztes” bizniszről van szó – azaz egyéb, általam meg nem nevezett országoknak ad majd Szíria lehetőséget bizonyos technológiai megoldások testközeli tanulmányozására illetve saját fejlesztések ezirányú megtámogatására.

    Vagy még gyűjtenek egy kis pénzt, és később valóban venni akarnak még x darab ilyen gépet.

    Amennyire tudom, a MiG-31 radarrendszerének a mai napig nem kell aggódnia senki elektronikai zavarása miatt.

  4. „Szíria döntése erősen vitatható. A 4 db gép elvileg felderítésre használható (megfelelő függesztmények és elektronika kérdése), de ennél olcsóbb felderítő eszközökben is gondolkodhattak volna.”

    Nem csak olcsóbb, nehezebben felderíthető a lényeg. Ahogy írtam már huszonx éve sem volt leküzdhetelen egy MiG-25. Egy UAV olcsóbb és baromi kis RCS érékkel bír. Vizuálisan 2000 méter felett szinte láthatatlan, csendes, bárhonnan indítható szinten, filléres kategória a MiG-hez képest.

    „Amennyire tudom, a MiG-31 radarrendszerének a mai napig nem kell aggódnia senki elektronikai zavarása miatt.”

    Na ezt nem tudom, hogy miből szűrted le, mert pont ellenkezője a helyzet. Adolf Tolkacsev elég részletes dokumentációt adott át a cuccról és mivel zsé azóta sem volt áttervezni a gépet… Még, ha ez meg sem történt volna akkor is egy 30 éves (!) radarról lenne szó. Azért ne szálljunk már el egy 30 éves cucctól, mikor ma lassan minden komoly gépen AESA radar lesz.

    http://lemil.blog.hu/2009/05/06/adolf_tolkacsov_1_0

    A gépnek nincs ECM rendszeres még konténeres formában sem, felderítő konténer sincs hozzá.

  5. Amennyire tudom, a Zaszlon rendszerről van szó, és ez volt a világ első fázisvezért rácsantennás radar, amit hadrendbe állítottak.

    A kisugárzott hullámok energiája és frekvenciája pedig olyan erős, hogy jelen pillanatig szinte az összes szélesebb körben alkalmazott rádióelektronikai zavaráson gond nélkül áthatol.

    Az elődgép, a MiG-25 is sok gondot okozott a maga idejében, a fejlettebb 31-es kényesebb részeit áttervezték azután, hogy kiszivárogtatták a paramétereit.

    Légiharcban a 31-es eddig nem vett részt (legalábbis sehol nincs róla adat), de a képességeit tekintve nem lebecsülendő eszközről van szó.
    Ettől függetlenül hogy a szír hadsereg 4 darabbal mit óhajt kezdeni, nagy kérdés.

    A felderítésre való felhasználás szerintem inkább terelés, egy 8 gépes felfegyverzett állomány viszont komoly gondot okozhatna például az izraeli UAV-ok ellenében, pláne egy esetleges hadműveletet megelőző felderítés során. Ugyanez igaz lehet a légtérfigyelő és ellenörző gépek esetében is.

    A 31-es nem manőverező légiharcra lett kitalálva, ellenben szerintebb jobb BVR képességekkel rendelkezik, mint a többi vele egyidős orosz gép.

    Érdemes lenne jobban utánamenni annak, hogy a 31BM típusnál egészen pontosan mi is történt fejlesztés címén.