|

Moszkvából szeretettel

Úgy tűnik Moszkvában a lassacskán egy éve lezajlott grúziai csetepaté után sikerült egy kisebb pénzmagot elkülöníteni az egykor szebb napokat is megélt ejtőernyős alakulatok fegyverzetének néminemű ráncba szedésére is.

Az ejtőernyős erők parancsnokának, Vlagyimir Shamanov-nak keddi nyilatkozata alapján úgy tudni, hogy augusztus végéig 10 Nona ónjáró aknavetővel bővül az arzenál. Nem szól a fáma a változatról, de valószínűleg a BTR alvázas Nona-SVK-ról van szó.

A 120 mm-es aknavetővel szerelt 2s23 Nona-SVK

A 120 mm-es aknavetővel szerelt 2s23 Nona-SVK önjáró löveg ,

A távlatibb kilátások között ezen felül szerepel állítólag a kerekes járművek arányának növelése. Ezt azzal indokolta a tábornok, hogy a grúziai tapasztalatok azt mutatták, hogy még a modernizáláson átesett lánctalpas harcjárművekkel is adódtak mobilitási problémák. Ugyanis míg a lánctalpas járművek a lánctalpat ért sérülések esetén jó eséllyel egy időre demobilizálódnak, addig hasonló sérülések elszenvedése esetén a kerekes járművek nagyobb eséllyel maradnak mobilisek. Az orosz ejtőernyős erők gyalogsági harcjárműként alapvetően a BMP járműcsaládra hasonlító, ámde azoknál kisebb BMD járműcsalád tagjait használják. A BMD családnak a legújabb változatai, a korábbi változatoknál jelentősen nagyobb BMD-3 és az utóbbi módosításának tekinthető BMD-4 közül jelenleg még csak az 1990-évek elején megkezdett sorozatgyártású BMD-3 áll hadrendben nagyobb számban.

Új eszközök beszerzése terén egyrészt tervbe van véve a GAZ-2975 Tigr beszerzése a felderítő egységek számára, továbbá a jelenleg folyamatban lévő reformoknak megfelelően ezen felül a felderítő alakulatok UAV-okat és taktikai rádiókommunikációs rendszereket is kapnak.

httpv://www.youtube.com/watch?v=EfMn8X2WKqY

„Ezek azok fegyverek és eszközök, melyeknek hiányában voltunk az Első illetve a Második csecsen háború, illetve az 5 napos grúziai összecsapások idején” – nyilatkozta Shamanov.

A szovjet idők 7 ejtőernyős hadosztályából a Szovjetunió összeomlása után csak 4 maradt meg, melyből egyet tavaly oszlattak fel, így jelenleg 3 hadosztályba és egy dandárba tömörül a 48 – 50 000 fősre becsült ejtőernyős erő. A folyamatban lévő haderő reformoknak megfelelően 2011-re kizárólagosan szerződéses katonákat kíván látni ezen hadosztályokban.

httpv://www.youtube.com/watch?v=kWQl4GtJr9Y
A fenti, minden bizonnyal szovjet időkben készült felvételeket felvonultató videó zenei aláfestéséért mi kérünk elnézést. A vizuális tartalom viszont elsőrangú! :)