|

Eurofighterek Törökországban

Nem kell megijedni, a kis-ázsiai állam nem rendszeresíti az F-35-ös mellé a 4+ generációs európai vadászbombázót, csak az Angol Királyi Légierő repülőgépei tettek látogatást a NATO megalapításának 60. évfordulójának tiszteletére tartott hadgyakorlaton.

Eurofighter Typhoon finished an exercise on Anatolian Eagle 09

Több mint 120 hajózó és műszaki szakember költözött át kilenc napra az Anatóliai-félsziget közepén található Konyába a RAF állományából. A város mellett található bázis ad otthont az Anatóliai Sas elnevezésű hadgyakorlatnak 2001 óta. A közelben elterülő 103 ezer négyzetkilométeres légtér remek hely a gyakorlásra. A törökök az amerikai Red Flag-hez hasonló színvonalú, bár némileg kisebb rendezvényt rendeznek meg évről évre.

Eurofighter Typhoon on Anatolian Eagle

Idén a britek mellett az Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emirátusok és Jordánia harci gépei vesznek részt szimulált légiharcban és rácsapásokban Törökország felett. A gyakorlaton 2001 óta közel 20000 fő és 1700 repülőeszköz vett rész, valamint 15000 bevetést repültek.

TuAF F-16s Anatolian Eagle

„Törökország az USA után a legnagyobb haderővel rendelkező NATO-ország. A gyakorlat remek lehetőséget nyújt pilótáinknak és a műszakiaknak felkészülni az afganisztáni békefenntartó misszióra.” – nyilatkozta egy brit tiszt.

” A Typhoon pontos légvédelmi képességei még ismeretlenek előttünk. A gyakorlat alatt igyekszünk kitapasztalni eme kiváló gép lehető legtöbb tulajdonságát.” – szólalt meg egy török katona.

TuAF F-4 Phantom II Anatolian Eagle

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (angolul North Atlantic Treaty Organisation, rövidítve NATO) 28 észak-amerikai és európai ország szövetsége, amelyet a II. világháború után 1949. április 4-én alapítottak Washingtonban. A szövetség célkitűzéseit az Észak-atlanti Szerződés foglalja magában, amelynek értelmében a tagállamok minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és a biztonságának megőrzése érdekében, de napjainkban a tagországok határain túl is végez békefenntartói feladatokat.

A gyakorlat hivatalos weboldalához katt ide!