|

Megérkezett a legdrágább Hawk

Az Angol Királyi Légierő június 2-án kézhez kapta az első Hawk 128 AJT (Advenced Jet Trainer) típusú kiképzőgépet, amely 26 millió dolláros darabárával és modernségével kenterbe veri az összes eddigi kétszemélyes Hawk-verziót a piacon.

A RAF 28 darab BAe Hawk 128 verziójú kiképzőgépet rendelt 2006 októberében mintegy 480 millió font, azaz 735 millió amerikai dollár értékben. Az eddigi legmodernebb Hawk-altípus a tanoncok Eurofighter Typhoonra történő felkészítését segíti a jövőben. Az utolsó gépet előre láthatólag 2011-ben szállítja le a gyártó a Royal Air Force számára.

hawk_128_ajt

Manapság minden fejlettebb kiképzőgép fejlesztésénél alapkövetelmény az „üveg” pilótafülke, így az új Hawk műszerfalát is többfunkciós kijelzők díszítik. Ezenkívül említést érdemel a fejlett radar-, a fegyverzet- és a támadásimitációra képes elektronikai felszerelés. A gép repülése remek réskitöltő lesz a pilóták számára, amikor kiképzőszázadtól a Eurofighterre kerülnek.

1974 óta több, mint 900 darab Hawk készült mintegy 18 ország számára, amivel a legnépszerűbb nyugati gyártású kiképzőgép a világon. A folyamatos továbbfejlesztéseknek köszönhetően a több mint 35 éves konstrukció még most is számos tender favoritja.