|

Az irakiak visszakapták utcáikat

Mintegy 6 éve megszokott látványtól búcsúzhatnak az iraki lakosok, ami nem más, mint amerikai őrjáratok településeik útjain. Ugyanis június 30-tól az iraki települések teljes kontrollját visszakapták az iraki erők.

Évekig megszokott látvány: amerikai őrjárat

Évekig megszokott látvány: amerikai őrjárat ,

A multinacionális erők kizárólagos parancsnokságának végét jelölendő az egykori védelmi minisztérium épülete hétfőn visszaadásra került az iraki kormányzat részére. 2003 óta először az iraki városok és falvak nyugalmának biztosítása ismét kizárólagosan az iraki erők vállán nyugszik.

Iraki erők

Iraki erők ,

Azt iraki kormány a hétfői napot nemzeti ünnepnek nyílvánította, melyet természetesen erős katonai és rendőri jelenléttel igyekezett biztosítani, hiszen sajnos az iraki állapotok továbbra sem rózsásak. Június hónap folyamán mintegy 200 fő vesztette életét öngyilkos támadásokban.

A hétfőn este Bagdad legnagyobb parkjában tartott nagyszabású ünnepség szerencsére incidens nélkül zajlott le, melyben talán annak is szerepe volt, hogy visszavonták az eltávokat, így 100%-os lehetett a rendőri jelenlét, illetve kitiltották a város útjairól az öngyilkos támadók kedvelt közlekedési eszközeit, a motorokat.

A városok átadásával a jelenleg Irakban állomásozó mintegy 130 000 amerikai katona az ország más régióiban kerül áthelyezésre. A városi területeken csak egy kis számú kiképző és tanácsadó erő marad. Ezen intézkedések a 2011-re remélt végleges kivonást hivatottak előkészíteni.

Az iraki biztonsági erőket éjszakai tevékenységre is felkészítették természetesen

Az iraki biztonsági erőket éjszakai tevékenységre is felkészítették természetesen ,