|

Rakéta a karácsonyfa alá

Az orosz Stratégiai Rakétaerők napokban tett bejelentése szerint az Ivanovo Régióban december 24-én aktiválásra kerül egy újabb, SS-27 Topol-M interkontinentális ballisztikus rakétákkal felfegyverzett ezred.

A bejelentés alapján az ezred a tejkovói rakéta formáció részeként került aktiválásra. Az első két Topol-M zászlóalj, összesen 6 mobil indítóállással egyébként pont a Moszkvától mintegy 240 kilométernyire északkeletre fekvő Tejkovó közelében került aktiválásra az 54. Stratégiai Rakéta Hadosztály részeként.

Moszkva egyébként nem is olyan régen erősítette meg, hogy a gazdasági válság ellenére a szárazföldi telepítésű rakétaerők leendő gerincét adó Topol-M telepítése nem fog lassulni. Ezidáig 6 mobil és 48 siló telepítésű SS-27 került hadrendbe állításra.

A Topol-M, azaz NATO kódján SS-27 Stalin Oroszország legmodernebb, 3 fokozatú, szilárd hajtóanyagú ICBM rendszere az elérhető információk alapján fejlett megoldásokkal a rakétavédelmi rendszerek áttörése érdekében. (csalik, erőteljes manőverezés a terminális fázisban) A maximum 3 visszatérő egység hordozására képes rakéta silóba és mobil indítóplatformra egyaránt telepíthető, hatótávolsága mintegy 10 – 11 000 km.


Biztosak vagyunk benne, hogy ezt a videót sokan ismerik, szóval csak úgy emlékeztetőül, az SS-27-el kapcsolatban :)

Az oroszok egyébként relatíve szeretik a rakétaerővel kapcsolatos eseményeket december 24 környékére időzíteni, a múltban is többször előfordult már. No persze az ortodoxoknál nem ekkor van a Karácsony.