|

A legendás kubai szivarral ismerkednek az oroszok

Füstöl-e avagy sem, a legendás kubai szivarról mindenki hallott. Nincs ez máshogy az oroszokkal sem, akik ha már a közelben jártak beugrottak venni néhány raklapnyit: Kubába érkezett a Csabanenko Admirális.

A Nagy Péterrel tett karibi kirándulást az Udaloj II-osztályú romboló Moszkva régi jó barátjának felkeresésével zárja. Korábbi írásainkban már beszámoltunk a két hadihajó karibi turnéjának állomásiról, konkrétan Washington „puszipajtásával”, Venezuelával folytatott hadgyakorlatról illetve a panamai és a nicaraguai látogatásról.

Kubai katonák figyelik a Csabanenko érkezését
Kubai katonák figyelik a Csabanenko érkezését

A 2008-as gyakorlatok részeként ellátóhajóik kíséretében az Északi Flotta két hadihajója szeptember 22-én futott ki Szeveromorszk kikötőjéből, hogy a Földközi-tengerre történő bekukkantás után amerika felé vegyék az irányt. A Csabanenko kiruccanása hamarosan véget ér, hazaindul, ám a Nagy Péter nem. Neki még randevúja van az orosz Csendes-óceáni Flotta néhány egységével az Indiai-óceánon. Erről kicsit bővebben itt lehet olvasni.

Megjegyzendő, hogy a Szovjetunió összeomlása óta ez az első alkalom, hogy orosz hadihajó áztatja a vasmacskát a kubai vizekben. A két kísérőhajó társaságában pénteken érkezett romboló keddig marad Havannában.

A Csabanenko érkezése
Nézd már Igor, ilyen nincs, ezek is ágyúval fogadnak! Nem tetszik ez nekem, a végén még nem kapunk szivart…

A venezuelaiakhoz hasonlóan Kubában is díszlövésekkel fogadták az oroszokat. Ott tartózkodásuk alatt a hajó legénysége protokolláris feladatokat is ellát. A kötelék vezetése kubai tisztekkel, Havanna polgármesterével, valamint a kubai orosz nagykövetség illetékeseivel találkozik, de a menetrendben szerepel a kubai nemzeti hős Jose Marti és a szovjet katonai emlékmű megkoszorúzása is.

Díszlövés

A pénteki nap az orosz flotta szemszögéből elég kikötőlátogatósra sikerült. Korábban már írtunk róla, hogy most péntekre volt időzítve a Levcsnkó Admirális liszaboni érkezése is.

A kikötés pillanatai
Érdeklődők figyelik a kikötés pillanatait