írtunk arról, hogy Moszkva november 26-án eresztette sikeresen útnak egyik új fejlesztésű ballisztikus rakétáját, az RS-24-est, ami jövőre már hadrendbe is áll, ám ne feledjük, egy van egy másik újonc is, a Bulava.">
|

Oroszország újabb Bulavát lőtt Kamcsatkára

Nemrég írtunk arról, hogy Moszkva november 26-án eresztette sikeresen útnak egyik új fejlesztésű ballisztikus rakétáját, az RS-24-est, ami jövőre már hadrendbe is áll, ám ne feledjük, egy van egy másik újonc is, a Bulava.

A Topol-M-re alapozó, a haditengerészet legújabb generációs rakétahordozóira, konkrétan a Borej-osztály (Project 955) tengeralattjárókra szánt rakéta legutóbbi, nyolcadik tesztje szeptember 18-án zajlott le, a nyilatkozatok alapján sikeresen.

Itt most muszáj megjegyeznünk a Kommersant orosz hírügynökség nem hivatalos, tehát egészséges fenntartással kezelendő korábbi értesülését, miszerint a szeptemberi teszt során a Bulava rakétafokozatai valóban problémamentesen végezték a dolgukat, azonban a visszatérő egységek szeparálódása a hordozó buszról sikertelen volt és ez az elsődleges oka a mai tesztnek. Ha ez igaz, az azt jelenti, hogy a Bulava addigi 8 tesztje közül mindössze 4 volt teljesen, vagy legalább részben sikeres. Ebben akár egyébként lehet is valami, hiszen november közepén jelentették be, hogy még nem teljesen elégedettek a Bulava-val és még az év vége előtt szeretnének egy tesztet.

A mai indítást természetesen melyik másik tengeralattjáróról, mint a Bulava rakéták fogadására, tesztelésére átalakított TK-208 Dimitrij Donszkoj történt. Az Északi Flotta állományába tartozó Project 941/Akula-osztályú (Vagy NATO-san Typhoon) Dimitrij Donszkoj a Fehér-tengerről, természetesen alámerült állapotban indította a Bulavát a kamcsatkai Kura tesztmező felé.

A sajtónyilatkozat szerint a visszatérő egység sikeresen elérte a Moszkávtól mintegy 6 700 kilométernyire keletre lévő célpontját. Az oroszok szempontjából remélhetjük, hogy minden rendben ment, hiszen jövőre kívánják hadrendbe állítani a Bulavát az első Borej-osztályú tengeralattjáróval, a Yury Dolgoruky-val együtt. Utóbbi egyébként november 21-én könyvelhetett el egy újabb mérföldjövet a hadrendbe állítás felé vezető úton: ezen a napon indították be első alkalommal a tengeralattjáró atomreaktorát.

Borej-osztály
A Borej-osztály első hajója, a Yury Dolgoruky

Idén vélhetőleg ez volt az utolsó orosz teszt, ám jövőre már 13 van betervezve.