írtunk arról, hogy Moszkva november 26-án eresztette sikeresen útnak egyik új fejlesztésű ballisztikus rakétáját, az RS-24-est, ami jövőre már hadrendbe is áll, ám ne feledjük, egy van egy másik újonc is, a Bulava.">
|

Oroszország újabb Bulavát lőtt Kamcsatkára

Nemrég írtunk arról, hogy Moszkva november 26-án eresztette sikeresen útnak egyik új fejlesztésű ballisztikus rakétáját, az RS-24-est, ami jövőre már hadrendbe is áll, ám ne feledjük, egy van egy másik újonc is, a Bulava.

A Topol-M-re alapozó, a haditengerészet legújabb generációs rakétahordozóira, konkrétan a Borej-osztály (Project 955) tengeralattjárókra szánt rakéta legutóbbi, nyolcadik tesztje szeptember 18-án zajlott le, a nyilatkozatok alapján sikeresen.

Itt most muszáj megjegyeznünk a Kommersant orosz hírügynökség nem hivatalos, tehát egészséges fenntartással kezelendő korábbi értesülését, miszerint a szeptemberi teszt során a Bulava rakétafokozatai valóban problémamentesen végezték a dolgukat, azonban a visszatérő egységek szeparálódása a hordozó buszról sikertelen volt és ez az elsődleges oka a mai tesztnek. Ha ez igaz, az azt jelenti, hogy a Bulava addigi 8 tesztje közül mindössze 4 volt teljesen, vagy legalább részben sikeres. Ebben akár egyébként lehet is valami, hiszen november közepén jelentették be, hogy még nem teljesen elégedettek a Bulava-val és még az év vége előtt szeretnének egy tesztet.

A mai indítást természetesen melyik másik tengeralattjáróról, mint a Bulava rakéták fogadására, tesztelésére átalakított TK-208 Dimitrij Donszkoj történt. Az Északi Flotta állományába tartozó Project 941/Akula-osztályú (Vagy NATO-san Typhoon) Dimitrij Donszkoj a Fehér-tengerről, természetesen alámerült állapotban indította a Bulavát a kamcsatkai Kura tesztmező felé.

A sajtónyilatkozat szerint a visszatérő egység sikeresen elérte a Moszkávtól mintegy 6 700 kilométernyire keletre lévő célpontját. Az oroszok szempontjából remélhetjük, hogy minden rendben ment, hiszen jövőre kívánják hadrendbe állítani a Bulavát az első Borej-osztályú tengeralattjáróval, a Yury Dolgoruky-val együtt. Utóbbi egyébként november 21-én könyvelhetett el egy újabb mérföldjövet a hadrendbe állítás felé vezető úton: ezen a napon indították be első alkalommal a tengeralattjáró atomreaktorát.

Borej-osztály
A Borej-osztály első hajója, a Yury Dolgoruky

Idén vélhetőleg ez volt az utolsó orosz teszt, ám jövőre már 13 van betervezve.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.