tették tiszteletüket az Arktisz felett, máris itt a hír, miszerint két Medve szimatolt Alaszka partjai közelében.">
|

Orosz bombázók Alaszkai partjai mentén – ismét

Egy hét sem telt el azóta, hogy orosz stratégia bombázók tették tiszteletüket az Arktisz felett, máris itt a hír, miszerint két Medve szimatolt Alaszka partjai közelében.

A Tu-95 géppár az Oroszország távol-keleti régiójában található ukrainkai bázisról indult el a 15 órás járőrrepülésre. A Medvék az alaszkai partok közelében – de természetesen nemzetközi légtérben – kapták meg régi ismerősük, a Sas kíséretét. Az orosz sajtónyilatkozat alapján az amerikai F-15-ös géppár nagyjából egy órán át figyelte a bombázók tevékenységét.

Az Ukrainka bázis betonja
Medvék az ukrainkai betonon (Nagyítható)

Bár az utóbbi bő egy évben számos alkalommal lehetett hallani az orosz stratégiai bombázók tevékenységéről, ez csak nem olyan régóta van így. Ugyan a Hidegháború alatt teljesen hétköznapinak számítottak sz ilyen események, Oroszország anyagi helyzete miatt 1992-ben kénytelen volt beszüntetni a stratégiai bombázóerő nagy hatósugarú, kiképzést szolgáló járőrrepüléseeit.

Tu-95 és két F-15
Egy F-15-ös géppár figyeli árgus tekintettel a TU-95-öt. (Illusztráció, nem a mostani esemény)

Ez a kényszerű állapot 2007 nyaráig tartott, mikor is, Putyin bejelentette a repülések újbóli megkezdését. Azóta a norvégok, angolok, amerikaiak sőt, a franciák is kénytelenek voltak szembesülni régi játszópajtásuk többé kevésbé rendszeressé váló látogatásával.

A régi pajtás egyre nagyobb aktivitását természetesen az amerikaiak nézik leginkább ferde szemekkel. A biztosítékot úgy jó alaposan legutóbb két Tu-160-as stratégiai bombázó Venezuelában tett szeptemberi látogatása verte ki Washingtonban.

A hamarosan távozó Bush adminisztráció nevében ezt megelőzően, még augusztus közepén Condoleezza Rice közölte, hogy nagyon nem tetszenek nekik a határaik közelében repkedő orosz bombázók és hogy Moszkva veszélyes játékot űz ezzel.