|

Az oroszok nem adják Indiának a Nerpa-t!

Az orosz haditengerészet ma délelőtti bejelentése szerint a világsajtóban a közelmúltban nagy visszhangot kapott Akula II vadász-tengeralattjárót nem adják át lízingszerződés keretében Indiának, hanem inkább besorozzák az orosz haditengerészet állományába.

A Nerpa-val kapcsolatos korábbi híreink itt olvashatóak!

Mint mi is többször beszámoltunk róla, hogy az elmúlt időszakban az indiai sajtóban többször is előkerült annak a híre, hogy Oroszországtól 650 millió Dollár értékben 10 évre lízingelnének egy modern nukleáris vadász-tengeralattjárót. Az egyik legutóbbi hír szerint 2009-ben érkezett volna a szerzemény.

Az annak idején napvilágot látott hírek alapján India és Oroszország között 2004-ben jött létre a megállapodás a lízingről. Mondjuk Oroszország ezt egyszer már tagadta. Lényeg, hogy a Gorshkov-csomag részeként India elvileg 650 millió Dollárral finanszírozta a november 8-án a sajtó középpontjába került Akula II építésének befejezését is.

„A 650 – 780 millió Dollárnyi összeg, melyet a Rosoboronexport és az Amur Hajógyár egyeztetett az idők folyamán az indiai védelmi minisztériummal, most Oroszországból lesz előteremtve. Vagy az állami fegyverbeszerzési programból, vagy máshonnan.” – nyilatkozta a hírrel kapcsolatban az orosz fegyveres erők parancsnoka, Nyikolaj Makarov tábornok.

Egyelőre tehát úgy néz ki Indiának meg kell várnia és be kell érnie a saját építésű nukleáris tengeralattjárójával

Akulák
Akula II-esek egymás közt

Az orosz nyilatkozatok szerint a Nerpa folytatja tengeri tesztjeit és a Csnedes-óceáni Flotta állományába kerül majd hadrendbe állítása után. Az Akula II a jelenlegi legpotensebb orosz nukleáris vadász-tengeralattjáró.