|

Búcsú a Prowlertől

Az Amerikai Haditengerészet (US NAVY) VAQ-132-es elektronikai zavaró százada, a „Scorpions”(skorpiók) november 7-én a Whidbey Island haditengerészeti légibázison egy ünnepség keretén belül búcsút vett eddig alkalmazott, szeretett típusától, a Grumman EA-6B Prowlertől, mely 38 éven át szolgált a század állományában. Új gépük a Boeing EA-18G Growler lesz.

A „csapat” tagjai a nyolcas hangárban gyűltek össze, és egy jó hangulatú ünneplés-megemlékezés keretén belül idézték fel az elmúlt időket.

„A mai nap egy korszak végét jelzi. Ma megünnepeljük az elmúlt majd’ négy évtized biztonságos, professzionális teljesítményét, melyre büszke lehet mindenki, aki valaha is csak egy kicsit is hozzátett a század sikereihez”- nyilatkozta Matt Vandersluis századparancsnok. „A „Scorpions” század történelmét rengeteg veszélyesebbnél veszélyesebb bevetés, hadművelet színesíti, valamint sok érdekes anekdota. Ezeknek a felidézésével telt a mi kis búcsúpartink.”

hr_ea6b_aim.jpg
A jó öreg Prowler, éppen itatás közben, a VAQ-132 színeiben

A skorpiók voltak az elsők, akik 1971 januárjában használatba vették az EA-6B Prowlert, és most ők lesznek az elsők, akik váltanak az új EA-18G Growlerre. Működésük során eddig több, mint 65, 000 balesetmentes repült óra került be hajónaplójukba. Ők voltak az elsők, akik elektronikai zavarást végeztek Vietnámban, a Sivatagi Vihar hadműveletben Irakban, valamint a legutóbbi boszniai hadműveletekben is. Ők az abszolút elsők.

„Ez egy hatalmas fejezet. 38 év az rengeteg idő. Most nagyon szomorú látni, ahogy a Prowler nyugdíjba vonul, de tudom, hogy a váltó típusnak már elérkezett az ideje, a régi gépé pedig lejárt.”- mondta Norb Szarleta kapitány, a 17. Hordozófedélzeti Légi Ezred parancsnoka.

A század jövőre váltja majd le teljesen az EA-6B-ket, és kapja meg EA-18G-it. Addigra biztosítani kell a személyzetek és a műszakiak kiképzését, hogy gördülékenyen menjen az átmenet a két típus között.

„Már elkezdtük a műszakiak átképzését a Growlerre. Elküldjük őket egy tanfolyamra, ahol megtanulják, hogyan kezeljék az új típust. Eddig semmi nehézséget nem okozott számunkra, nagyon könnyen kezelhető gép, egy igazán jó konstrukció.”- mondta James Campbell, a század műszaki parancsnoka. „Azt hiszem, ez lesz az egyik legsikeresebb típusváltás, ami eddig volt.” -tette hozzá.

hr_ea18g_aim.jpg
Az új típus, az EA-18G éppen felszáll

Mindeddig több díjat is sikerült bezsebelnie a skorpióknak. Eddig összesen hat Naval Operations Safety Awards ( Tengerészeti Bevetésbiztonsági díj), négy Battle Efficiency Awards (Harci Hatékonyság díj), valamint egy Arthur W. Radford díj.

A személyzeteknek is nagy kihívás lesz a váltás. Az új generációs EA-18G mérföldkövekkel korszerűbb, mint elődje. Ám mindezek ellenére sokkal hatékonyabban fogják tudni végrehajtani feladataikat, köszönhetően a modern technikának.

„Többet fognak látni és jobban, mint mi eddig. Sokkal jobb helyzetképet kapnak majd a szituációról. Tehát képesek lesznek sokkal több információval ellátni társaikat, és az ellenséget is hatékonyabban fogják tudni lefogni.”- nyilatkozta Brad Russell kapitány.

A VAQ-132 után a VAQ-141 „Shadow Hawks” lesz a következő század, mely leváltja gépeit EA-18G-re.