|

Kikötőlátogatások

Orosz hadihajó a franciáknál, amerikai az ukránoknál. Igazából egyik sem megszokott.

November 5-én a Kirov-osztályú, nukleáris meghajtású (csata)cirkáló, a Nagy Péter dobta francia vizekbe a vasmacskát. Az orosz hadihajó szerda reggel futott be Toulon kikötőjébe, ahol a hírek szerint 8-ig is marad. A francia-orosz kétoldali kapcsolatok történetében ez az első ilyen eset.

Nagy Peter

A Nagy Péter mellett a Csabanenko Admirális és ellátóhajóik turnéznak a térségben egy ideje, ám nemsokára útnak indulnak a Karibi-térség felé, hogy a venezuelai erőkkel gyakorlatozzanak. Erről szóló írásunk itt olvasható,

A másik kikötőlátogatás a mai nap, november 6-án esett meg. 3 órás fennakadás – ukrán illetékesek szerint papírmunka a határ átlépésének engedélyezése végett – a USS Mount Whitney befuthatott Szevasztopol kikötőjébe.

Ezen esemény, azaz egy NATO hadihajó befutása ellen mintegy 80 ember tiltakozott a kikötőben. A NATO csatlakozást ellenző, kommunista érzelmű egyének korábban úgy nyilatkoztak, hogy blokkolni fogják az amerikai hajót és ha az emberi láncot szét is oszlatják, az amerikaiak bánni fogják azt a napot, amikor a város földjére léptek.

USS Mount Whitney
A USS Mount Whitney (LCC/JCC-20) (Nagyítható)

A USS Mount Whitney az amerikai 6. Flotta zászlóshajója, egy Blue Ridge-osztályú parancsnoki hajó, mely a Fekete-tengeren tartózkodó NATO hajók – 2 amerikai, 1 spanyol, 1 német és egy lengyel – tevékenységét hangolja össze.