Tu-160 stratégiai bombázók emelkednek majd teljes rakétaterheléssel a levegőbe, hogy aztán az utolsó szálig ellövöldözzék rakományukat.">
|

Precedens nélküli orosz hadgyakorlat

Az október 6-val kezdődő hétre precedens nélküli hadgyakorlatot jelentett be az orosz légierő. Többek között Tu-95MS és Tu-160 stratégiai bombázók emelkednek majd teljes rakétaterheléssel a levegőbe, hogy aztán az utolsó szálig ellövöldözzék rakományukat.

A nagyszabású gyakorlatra október 6.-12. között kerül majd sor Oroszország északi régióiban, a Belorussziával közösen megrendezett Stability-2008 hadgyakorlat keretén belül. A nyilatkozat szerint az említett hadgyakorlat a haderő – beleértve a stratégiai nukleáris csapásmérő erőket is – esetleges határ menti, stratégiai telepítésének megfelelő kivitelezését hivatott gyakoroltatni.

A gyakorlatok során hosszú évek óta először a Tu-95MS és Tu-160 stratégiai bombázók személyzetei teljes harci terheléssel indulnak majd útra. Ezen felül, mint a bevezetőben említettük a teljes offenzív rakomány is indításra kerül. Ez a Medve esetében gépenként 6, a Hattyú esetében pedig 12 darab H-55 Granat csapásmérő robotrepülőgépet jelent. A gyakorlatban részt vevő gépek számát nem közölték.

H-55 cirkálórakéták a Tu-160 bombakamrájában
H-55 csapásmérő robotrepülőgépek a Tu-160 forgórendszerű bombakamrájában

Illetve annyit azért tudni, hogy ezen precedens nélküli esemény a végrehajtandó feladatok sokrétűsége miatt kiegészül még Tu-22M3 bombázókkal, valamint vadászgépek, és természetesen tankerek bevetésével.

Érdekességként megemlítjük az orosz légierő egykori parancsnokának, Pyotr Deynekin tábornoknak a mostani gyakorlathoz fűződő megjegyzését, miszerint pályafutásuk alatt a Tu-95-ösök csak egyetlenegy alkalommal, 1984-ben indították éles lőgyakorlaton összes robotrepülőgépüket, míg a Tu-160-asok esetében erre az anyagi vonzatok miatt már egyáltalán nem került sor eddig.

Tu-160, Tu-95 és Tu-22M3 civil gépek társaságában a 2007-es MAKS-on

A gyakorlat során tehát várhatóan legalább 18 darab H-55 Granat (NATO kód szerint AS-15A Kent) csapásmérő robotrepülőgép indítására kerül majd sor. Az 1984-ben hadrendbe állt, nukleáris robbanófej hordozására is alkalmas, változattól függően 2-3 000 km hatótávolságú szubszonikus (930 km/h) robotrepülőgépnek több változata is van. Hogy melyek kerülnek indításra, arról nem nyilatkoztak az illetékesek, de logikusnak tűnik a „raktársöprés” esete, azaz minden szempontból a legrégebbi gyárátsúak ellövöldözése. Hordozóplatformjai a Tu-95MS és a Tu-160.