Venezuela tovább fegyverkezik? hírünkben beszámoltunk róla, hogy Chavez elnök ezen a héten Moszkvába érkezik tárgyalásokra, melyek eredménye vélhetően újabb fegyverbeszerzés bejelentése lesz. Az lett.">
|

Igen, Venezuela tovább fegyverkezik

Múlt heti, Venezuela tovább fegyverkezik? hírünkben beszámoltunk róla, hogy Chavez elnök ezen a héten Moszkvába érkezik tárgyalásokra, melyek eredménye vélhetően újabb fegyverbeszerzés bejelentése lesz. Az lett.

Moszkva pénteken jelentette be, miszerint a Venezuelának nyújtott 1 milliárd Dolláros orosz hitelt a dél-amerikai ország nagyrészt légvédelmi rendszerek vásárlására kívánja költeni.

A moszkvai székhelyű Center for Strategic Analysis igazgatóhelyettese úgy véli, Caracas-nak elsősorban Tor-M1 légvédelmi rendszerekre van szüksége reptereinek és a frissen beszerzett Szu-30Mk2 gépeinek védelmére. Véleménye szerint 20 Tor-M1 rendszerhez juthatnak 600 millió környékén, melyet további 70-80 millióért hordozható légvédelmi rendszerekkel egészíthetnek ki. Utóbbi vélhetően az Igla-S lesz.


Iráni Tor-M1-ek tesztelés közben

Légiereje számára Venezuela ezen felül Il-78 tanker és Il-76 szállítógépeket is be kíván szerezni. Ez pedig nagyjából fedezhető lehet a fennmaradó 300 millióból.

Il-78 B-52-esek társaságában
Il-78 Midas szokatlan társaságban. Barksdale AFB, 1994 (nagyítható)

Venezuela az utóbbi pár évben az orosz fegyverek egyik legjobb felvevőpiacává nőtte ki magát. 2005-2007 között 12 szerződés került megkötésre. Az ezek keretén belül beszerzett fegyverek és fegyverrendszerek (Szu-30MK2 vadászgépek, helikopterek, hogy csak a nagyobbakat említsük) 4,4 milliárd Dollárt csepegtettek az orosz államkasszába.

Il-76 Hawaii-on
Indiai Il-76 Hawaii-on

A fegyverszállítások mellett katonai együttműködés is formálódik persze a washingtoni-vezetés szemében jó ideje erős szálka, Moszkva-barát Venezuela és Oroszország között. Ennek példájaként, élén a nukleáris meghajtású csatacirkálóval, a Nagy Péterrel egy kisebb orosz kötelék tart a Venezuelai felségvizek felé, hogy ott közös hadgyakorlatot tartsanak a venezuelai erőkkel.