|

Útra kelt az Orosz Északi Flotta pár egysége

Ma reggel útnak indult az Orosz Északi Flotta néhány hajója melegebb vizek, konkrétan Venezuela partjai felé. Az Atlanti-óceánra tartó egységek november 10-14. között gyakorlatoznak majd a venezuelai haderővel.

A 2008-as gyakorlatok részeként a Szeveromorszk-ból kihajozó egységek, tehát november közepén segítik majd az orosz haditengerészet viszonyát elmélyíteni más országok, konkrétan Venezuela haditengerészetével. Hugo Chavez venezuelai elnök már korábban megerősítette a hadgyakorlat tényét, és hozzátette az oroszoknak meleg fogadtatásban lesz részük.

USS Yorktown Szeveromorszk-ban
Szeveromorszk kikötője. Igen, előtérben az egy amerikai hadihajó kikötőlátogatáson, konkrétan az azóta, 2004-ben kivont USS Yorktown (nagyítható)

Az ellátóhajók mellett a kötelékben két nagyobb hadihajó található meg: a Csabanenko Admirális tengeralattjáró elhárító szerepkörben, valamint a Kirov-osztályú csatacirkáló, a Nagy Péter.

A Nagy Péter
A Nagy Péter még valamikor 1997-ben

Az anyahajókat leszámítva jelenleg az orosz Kirov osztályú nehéz rakétás cirkálók (ahogy az oroszok besorolják) a legnagyobb hadihajók. Nukleáris meghajtásúak, maximálsian hordozható fegyverzetük pedig igencsak impresszív: 20 SS-N-19 Shipwreck (avagy P-700 Granit) föld-föld rakéta 750 kg tömegű hagyományos, vagy 500 kT-ás nukleáris robbanófejjel, valamint 500, különféle föld-levegő rakéta.

Nagy Péter és SS-N-19
A Nagy Péter SS-N-19 indítása közben

A Nagy Péter (eredetileg Yuri Andropov) egyébként relatíve fiatal hajó, hiszen bár építése 1986-ban kezdődött meg anyagi problémák miatt csak 10 évvel késöbb, 1996-ban sikerült hadrendbe állítani. 2004-ben átesett egy kisebb szárazdokkos ellenőrzésen, karabantartáson.

Moszva tavaly jelezte, hogy haditengerészete a jövőben gyakrabban lesz megtalálható a világtengereken. Legutóbbi nagyobb szabású műveletük az Északi Flotta 2007. December – 2008. Február során megtartott atlanti-óceáni/földközi-tengeri „turnéja” volt.

Csabanenko Admirális
Az 1999-ben hadrendbe állított Csabanenko Admirális a tavalyi hadgyakorlatokon is részt vett. (nagyítható)