|

Újabb sikeres Bulava teszt

Oroszország csütörtökön újabb sikeres tesztet hajtott végre legújabb, rendszeresítés elött álló SLBM-ével a Bulava-val. Az indításra természetesen még egy Typhoon fedélzetéről került sor.

Az indítóplatformot a megszokott módon az Orosz Északi-Flotta állományába tartozó, Project 941/Typhoon-osztályú Dimitrij Donszkoj játszotta.

Typhoonok egymás közt
Sötét árnyak: Typhoon-ok egymás közt a messzi északon

A Bulava indítására helyi idő szerint kora este, a Fehér-tengerről került sor, a teszt robbanófejek célpontja pedig természetesen az ország távol-keleti régiója, konkrétan a kamcsatkai Kura tesztterület volt. A bejelentés alapján a rakéta és a visszatérő egységek hozták a papírformát. Utóbbiak helyi idő szerint 19:05-kor (15:05 GMT) csapódtak be a célpontjaikba. A 8 000 km hatótávolsággal bíró Bulava maximálisan 10, egyedileg célra vezethető visszatérő egység hordozására képes, ám ennél kevesebb robbanófejjel lesz rendszeresítve az szinte biztos. Hogy a mostani tesztben hány visszatérő egységet vitt magával arról nem szól a fáma.

Bulava indítás
Az egyik, de nem a mostani Bulava indítás

A Bulava lényegében a mobil és siló telepítésű Topol-M-en alapszik, annak tengeralattjáróról indíthatóvá tett változata. Első tesztjére 2005 decemberében került sor, a tegnapi teszt pedig a heteik tényleges teszt volt. Az első két sikeres indítást egyébként zsinórban 3 sikertelen követte: kétszer az első, egyszer a harmadik rakétafokozattal adódtak gondok. A mostaninál egyel korábbi, már sikeres tesztre 2007. június 28-án került sor. A csütörtöki eredményekkel kapcsolatos hivatalos bejelentésben úgy fogalmaztak, hogy biztosnak tűnik a Bulava, és így dedikált hordozóplatformja, a Borej-osztály első hajójának, a Jurij Dolgorukij-nak 2009-es hadrendbe állítása. A Bulava számára kifejlesztett, negyedik generációs orosz rakétahordozó osztály első egységét 2007 áprilisában adták át, ám a rakétákkal adódott problémák miatt a hadrendbe állítása csúszott.

A Borej-osztály
A Jurij Dolgorukij, ezen a felvételen még szárazdokkban

A Borej-osztály második és harmadik egységei jelenleg építés alatt állnak. Moszkva ambíciózus az osztály építésével kapcsolatban: 2015-ig legalább 7 egységet akar magáénak tudni az hajónként mintegy 890 millió Dolláros osztályból. Anno épp az anyagiak miatt késett éveken át az első egység átadása. Persze sokminden változott azóta Oroszországban…

A Hidegháború utáni időszak legfagyosabb amerikai-orosz viszonyának tekinthető iődőszak közepette Moszkva számos erődemonstrációt tartott. Legutóbb például nem egészen egy hónapja került sor egy régi Topol (SS-25, nem a Topol-M) tesztre, és erre a hétre is ígértek rakétateszteket a haditengerészet részéről, amit korábban jeleztünk is. Igaz erről még nem futottak be hírek.