|

Aranykor elött az orosz vegyipar?

A napokban az orosz kabinet elhatározásra jutott, hogy 2015-ig 2,7 milliárd Dollárt fektet be az ország vegyiparának helyreállítására, különösen a hadipar tekintetében.

Putyin miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a cél a Szovjetunió széthullása után nagyrészt Kazahsztánban maradt vegyipar régi fényének helyreállítása. A stratégiai jelentőségű kompozit anyagok előállításának elvesztésével Oroszország ezen komponensek importjára szorult., olyan érzékeny területen is, mint a hadipar. Ráadásul míg vegyipara a 80-as években még versenyképes volt az Egyesült Államokéval, a széthullás óta a legjobb kompozit anyagok elérhetetlenek számukra. Putyin kifejtette, hogy a tervezetben mintegy 200 ipari komplexum és 10 000 új munkahely létesítése szerepel 2015-ig, mellyel megvalósíthatóvű válik a külföldttől való függés szétzúzása.

Neve elhallgatását kérő kormányzati forrás szerint az elsődleges cél olyan laboratóriumok létesítése, melyek megfelelő szénszálas, kompozit anyagokkal és ötvözetekkel képesek ellátni a hadi- és űripart. Ezek egy része titkos, ám a forrás annyit elérulhatott, hogy mintegy 300 új anyag előállítása szerepel a tervek között elsősorban tengeralattjárók és hordozórakéták számára. (Például a fejlesztés alatt álló Angara számára). A forrás szerint a program szorosan kapcsolódik a 2007-2015-ös védelmi programhoz.