|

SSBN → SSGN

Az amerikai Haditengerészet befejezte az utolsó Ohio osztályú nukleáris meghajtású ballisztikus rakétahordozó (SSBN) tengeralattjárójának cirkálórakéta hordozó (SSGN) tengeralattjáróvá alakítását – a négy legöregebb egység lett átalakítva: Ohio 2006 február; Florida 2006 április; Michigan 2006 november; és most a Georgia.

Az átépítés alatt álló USS Ohio
A rakétahordozó osztály névadója és egyben első hajója, az ezen a képen SSGN-né történő átépítése alatt álló Ohio

Mindegyik hajó 154 Tomahawk rakétát hordoz, valamint összesen 66 kommandós elszállásolására, képzésére, illetve felszereléseiknek biztosítanak férőhelyet a hajókon.

A tengeralattjárók átalakításának ötlete a 90-es évekig nyúlik vissza, no de nem a leszerelési egyezmények teljesítését célozták az átalakítások. 2001. szeptember 11.-e után az átalakítások felpörögtek. A haditengerészet kapható volt az ötletre, hiszen a Hidegháború befejezése után az SSBN-nek elvesztették létjogosultságuk jó részét, mivel a Hidegháború alatt óriási tengeralattjáró flottát épített az USA, de a szovjet vetélytárs megszűnése után fölöslegesség vált a hatalmas és óriási összegeket elnyelő flotta.

Akárcsak az SSBN-nek esetében az SSGN-nek is két személyzete lesz (159 fő, kommandósokat nem számolva), melyek 3-4 havonta váltják egymást. Az SSGN-nek szolgálati idejük jó részét felderítéssel és hírszerzéssel fogják tölteni.