|

Anglia újabb Reaper-eket rendszeresítene

Az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency, DSCA) január 3-i bejelentése szerint az Egyesült Királyság 1 milliárd dollár értékben 10 további MQ-9 Reaper UAV beszerzését indítványozta. A Külföldi Katonai Eladások (Foreign Military Sales, FMS) törvényi szabályozásának megfelelően a Kongresszus már értesítve lett az esetleges üzletről.

A DSCA nyilatkozata alapján London összesen 10 Reaper-re, 5 földi irányítóközpontra és egy sor szenzorra valamint a gyakorlatozást és egyéb teszteket elősegítő kiegészítőre tartana igényt. Az összes elem beszerzése esetén az árcéduláról 1,07 milliárd Dollár kacsinthat vissza.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a britek fel is fegyvereznék-e a gépeket, a brit védelmi minisztérium szóvívőjének nyilatkozata alapján annyi azonban bizonyos, hogy fontolóra van véve ezen kérdés.

A Reaper vagy magyarosan a Kaszás összesen 4 AGM-114 Hellfire levegő-föld rakéta illetve 2 GBU-12 Paveway II, lézer irányítású bomba szállítására képes.

Részben felfegyverzett MQ-9 Reaper
Részben felfegyverzett MQ-9 Reaper

Anglia egyébként már rendelkezik 2 Reaper-rel, hiszen az afganisztáni szükségletek végett 2006 szeptemberében döntöttek egy géppár sürgős beszerzése mellett. Ezen felül ugyanezen okból kifolyólag egy harmadik gép beszerzése is folyamatban van. Az első két gép tavaly ősszel állt hadrendbe. Azaz ezen 10 gépes beszerzés létrejötte esetén Anglia összesen 13 MQ-9-et tudhatna magáénak.

MQ-9 Reaper földi irányítóközpont
A földi irányítóközpont (viewimages)

A bejelentést a szakosodott elemzők egyébként meglepőnek tartják, hiszen az angol katonai költségvetés eszközökre és képességek fejlesztésére fordítható kerete várhatóan 1,5 milliárd Fonttal lesz megnyírbálva, akár 3 éven át. Mindez a Reaper beszerzésekkel párosulva kérdésessé teheti a brit UAV programok egy részét, mint például a 900 millió Fontos Wathchkeeper program, mely az izraeli Hermes 450 UAV alapján átalakított gépekkel látná el az angol haderőt.

A Thales által vezett program jelenleg a gyártás előkészítésének fázisában tart az elérhető információk szerint. Hadrendbe állítás lehetősége 2010-től. A brit védelmi minisztérium tavaly nyári nyilatkozata alapján 54 Watchkeeper-t állítana hadrendbe.

Hermes 450 UAV
A Hermes 450

A Thales szóvívője az esetleges Reaper beszerzés kapcsán elmondta, hogy nincs tudomásuk arról, hogy a Watchkeeper áldozata lenne a Reapernek. Mint elmondta a program tartja az idő- és költségvetési kereteket és nem kaptak értesítést a program esetleges módosításáról.

One Response to “Anglia újabb Reaper-eket rendszeresítene”