|

Orosz bombázók a dán légtér közelében

December 24-én nem sokkal éjfél elött a dán légvédelem radarjai egy orosz bombázópárt észleltek. A légierőtől két F-16-os pilóta karácsonyi ajándékként némi éjszakai repülést kapott, míg a bombázók azonosítását végezték.

F-16-osok készülődnek éjszakai repüléshez
Akár a dán bázis is lehetne, leszámítva, hogy ezek holland gépek…

Mint kiderült két Tu-160 Blackjack tartózkodott a dán felségterület közelében. Azt ugyan nem tudni mennyire közelítették meg a dán légteret, de a sajtóközleményben az szerepel, hogy az eddigi hasonló esetek közül ezúttal közelítették meg a leginkább.

Tu-160 hazai kísérettel
Tu-160 Blackjack. Ezúttal hazai repnapon, hazai kísérettel

Putyin elnök még idén augusztus közepén jelentette be a nemzetközi légtérben történő nagy hatósugaró repülések újboli beindítását. A bejelentést megelőző héten Anglia és Norvégia már kis ízelítőt kapott abból, milyen is volt, mikor rendszeresen vadászokat kellett felküldeni a nemzeti légtér határai mentén ólálkodó bombázók azonosítása végett.

A bombázók természetesen ezen repüléseiken nem hordoznak éles fegyverzetet, – sem hagyományosat, sem nukleárist – mint azt ahogy Pavel Androsov az orosz stratégiai repülőerők parancsnoka is megerősítette.

Ezen repülések egyik oka, hogy hosszú kihagyás óta ismét gyakorlatot biztosítsanak a stratégiai bombázók személyzetének, másrészt jelzés a nemzetközi közösségnek, hogy Oroszország ismételten meg tudja engedni magának ezeket a költséges repüléseket.