|

Sikeres orosz rakétateszt

Az orosz haditengerészet a hét elején, egész pontosan deceber 17-én, hétfön sikeres rakétaindítást hajtott végre.

A haditengerészet szóvívőjének nyilatkozata alapján az indításra a Barents-tengerről került sor a célpont pedig a kamcsatkai Kura tesztmező volt, amit a rakéta visszatérő egysége sikeresen el is ért.


És hogy a szóban forgó rakéta típusát se fedje homály, megemlítendő, hogy egy Sineva-ról van szó. Azaz az SS-N-23 SLBM modernizált, idén júniusban hadrendbe állt változatáról.

Az eredeti R-29RM/SS-N-23 „Skiff” 1985-ben állt hadrenbe a Delta IV nukleáris meghajtású rakétahordozó tengeralattjárókon. A három rakétafokozatból felépülő, folyékony hajtóanyaggal bíró Skiff maximális hatósugarát 8 900 km-re teszik. Maximálisan 10, egyebként 100 kT hatóerejú nukleáris töltet célbajuttatására képes, azonban Moszkva 1991-es nyilatkozata alapán ezen rakéták csak 4 visszatérőegységet hordoznak. A visszatérő egységek mellett valószínűsíthetőleg az eredeti változat is bír a rakétavédelmi rendszerek leküzdését (megtévesztését) segítő csalikkal.

Delta IV SSBN a felszínen
A Delta IV SSBN-ek maximálisan 16 SS-N-23 hordozására képesek

1989-ben hadrendbe állt egy nagyob pontossággal bíró változat, valamint 1998-ban elvileg a rakéták élettartamát megnövelő program is beindult. A Sineva modernizációs program eredményeként a modernizált változat 2007 júniusában állt hadrendbe. A modernizált változat az értesülések szerint új visszatérő egységeket kapott, melykből maxmálisan hármat képes célbajuttatni. A csalik természetesen ezúttal is minden bizonnyal részét képzik a rendszernek.

SS-N-23 SLBM
Az SS-N-23 rakéta

A közeljövőben az új Borei-osztályú SSBN-ek fedézetén rendszerbe álló BUlava mellett várhatóan a Sineva lesz a másik SLBM ami hoszabb távon rendszeren marad.

One Response to “Sikeres orosz rakétateszt”