|

A Duma rábólintott a CFE szerződés felfüggesztésére

Az orosz parlament alsó háza, a Duma 418-0 arányban rábólintott az európai hagyományos erőket korlátozó (CFE, Conventional Armed Forces in Europe) szerződés felfüggesztésére.


Putyin elnök még májusban jelentette be, hogy Oroszország felfüggeszti a szerződésben foglaltak teljesítését. Az indoklás szerint Moszkva igencsak nehezményezi, hogy a NATO tagországok – így Oroszország szomszádjai, a Balti-államok sem – Oroszországgal ellentétben a mai napig nem ratifikálták a hidegháborús szerződés 1999-ben módosított változatát. Moszkva szerint a szerződés értelmét vesztette. A NATO bővítések és egyéb Európán belüli változások miatt a szerződés már nem szolgálja Oroszország biztonsági érdekeit.

Mint ismeretes a NATO tagországok addig nem hajlandóak ratifikálni a módosított szerződést, míg Moszkva nem vonja ki (egyébként kis létszámú, elsősorban az orosz fegyverlerakatokat őrző) csapatait Moldáviából ill. Grúziából.

A javaslat december elején kerül a felsőház elé, majd csak az ottani elfogadása esetén kerülhet Putyin elnök asztalára aláírás végett.