|

Két orosz rakétateszt a közeljövőben

Folytatva az orosz rakétákkal kapcsolatos bejelentéseket Moszkva hírül adta, hogy a közeljövőben két rakétakilövésre is sor kerül majd. Most se nem a modern Topol-M se nem a vélhetőleg Topol-M származék RS-24 kilövéséről van szó, hanem két rövid hatósugarú taktikai ballisztikus rakétáról.


November 13-17. között esedékes lesz egy hadgyakorlat, amin a szibériai katonai körzet egyik rakétabrigádja fog két SS-21 Scarab kis hatósugarú taktikai rakétát indítani a Kapustin Yar tesztkörzetben. Idén egyébként 12 ilyen indításra került sor már. A Scarab 2 változatban áll hadrendben: Scarab A (70km, 1976), Scarab B (120 km, 1986). A rakétát intenzíven használták az orosz-csecsen háborúk folyamán.

SS-21 Scarab
SS-21 Scarab

A kiöregedő SS-21 fokozatos leváltása nemsokára megkezdődik a minden szempontból modern és jóval nagyobb hatósugarú, akár több robbanófej hordozására is képes SS-26 Stone, azaz az Iskander által, hangzott el a nyilatkozatban. A rendelkezésre álló információk alapján az Iskander lelövése meglehetősen nehéz feladat lesz, lévén lapított röppályán haladva nagytestvéreihez hasonlóan álcacsapadák kivetésére valamint a terminális szakaszban intenzív manőverezésre képes.