Mint már hírt adtunk róla, a magyar légierő négy darab MiG–29-es és két L–39-es vadászgépe mellett a francia haditengerészet négy darab Super Etendard vadászbombázó repülőgépe vesz részt a november 14–24-e között, Kecskeméten zajló közös, francia-magyar repülő kiképzésen.

A sajtótájékoztatón – melyen részt vett Pető István dandártábornok, a gyakorlatnak helyet adó MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka, Nagy István alezredes, a közös gyakorlat irányítója, illetve Yam Beaufils, a francia haditengerészet őrnagya – elhangzott, hogy a Long Fall 2005 (Hosszú Ősz 2005) névre keresztelt gyakorlat fő célja a repülőgép-vezetői állomány felkészítése a NATO eljárások szerinti repülések végrehajtására.

Nagy alezredes kiemelte: a gyakorlat öt aktív repülési napján 72 felszállással 60 repült órát teljesítenek a francia és a magyar pilóták. A gyakorlat irányítója hozzátette: a magyarok több mint száz katonával vesznek részt a gyakorlaton, s ebben a létszámban már benne vannak a vadászirányítók és a biztosító állomány is.

Beaufils őrnagy elmondta: a gyakorlaton részt vevő 36 francia katona a haditengerészet Landivisiau-ban található bázisáról érkezett Magyarországra. A főtiszt hangsúlyozta azt is, hogy a MiG29-es és a Super Etendard repülőgépek sokban különböznek ugyan egymástól, ezért a mostani gyakorlat jó lehetőség arra, hogy megismerjék egymás repülőgépeinek tulajdonoságait.

[center][/center]

Forrás: Szűcs László , Fotó: Rácz Tünde , Honvédelem Online">
|

Long Fall 2005 – francia-magyar közös kiképzési repülés