|

Konferencia az országos védelmi tervezőrendszerről

Az államtitkár azon a szakmai konferencián szólalt fel, amelyen az ország új védelmi tervezőrendszerének (OVTR) kialakításáról váltottak szót a témakörben érintett tárcák, országos hatáskörű szervek, a védelmi igazgatás területeinek, illetve a honvédség képviselői.

Az MH Összhaderőnemi és Támogató Parancsnokságának budapesti, Zách utcai objektumában jelenleg is zajló – a HM Védelmi Hivatala által szervezett – szakmai fórumon a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára szólt az új országos védelmi tervezőrendszer kialakításának szükségességéről, időszerűségéről. Arról, hogy e tervezőrendszer a tervezési szinteken, a tervező szervezetek felelősségi körébe utalt védelmi feladatok tárcákon belüli, tárcák közötti, valamint szövetségi kereteken belüli összehangolt tervezéséhez, a különböző típusú védelmi tervek kialakításához és egymásra építéséhez a védelmi feladatok eltérő időtávú megvalósulásához szükséges erőforrások, költségek és költségvetési igények egységes tervezési elvek és módszerek szerinti alátámasztását biztosítaná.

Az OVTR szükségességét illetően Fapál László hangsúlyozta: jelenleg a védelmi feladatok tervezése lényegében az éves költségvetési igények összeállításához kötődik. Ez pedig problémák sorát veti fel, mint például azt, hogy a védelmi feladat finanszírozása helyett az intézményi finanszírozás jelenik meg a költségvetésben, s hiányzik a szövetségeseinknél már régóta általános erőforrás és költségtervezés alkalmazása. Védelmi tervezésről tehát addig nem beszélhetünk, míg a feladatok költségvetési forrásigényét nem erőforrás- és költségtervek teszik megalapozottá, átláthatóvá.

Ugyancsak problémát jelent, hogy a védelmi feladatok tervezése az ágazaton belül, illetve a védelembe bevont szerveknél nem egy egységes rendszerben és nem egymással összhangban történik. Az államtitkár hangoztatta: a különböző tervezési szinteken nem áll rendelkezésre az adott szintre differenciált tervezési módszertan, amelynek alkalmazásával pedig megalapozható a végrehajtás és az ahhoz szükséges költségvetési forrás.

A szakmai konferencián elhangzott: ma már nem kérdés, hogy szükség van-e az új országos védelmi tervezőrendszer kialakítására. Létrehozására határozott kormányzati törekvés van. Az OVTR kialakítását a védelmi célok, képességek és feladatok kormányzati stratégiai szintű meghatározása, tervezési területek szerinti lebontása és a komplex védelmi feladatok erőforrás és költségvetési tervekkel való megalapozása, a költségvetési forrásigények belső tartalmának láthatóvá tétele mindenképpen indokolttá teszi.

A védelmi feladatok országos – a majdan kormányzati irányítás és felügyelet alatt működő – tervezési rendszerének alapjait egy idén hozott kormányhatározat szerint év végéig kell kimunkálni. Ezt a kidolgozó munkát szolgálja a délután fél kettőig tartó szakmai konferencia is, melyen előadások, korreferátumok hangzottak, illetve hangzanak el az OVTR kialakításának helyzetéről, lehetséges változatáról, a honvédelmi tárca védelmi tervezőrendszeréről, az OVTR megvalósításának belügyminisztériumi gazdasági és közlekedés minisztériumi elgondolásairól.

M. T. Gy. , Honvédelem Online