|

Magyar katonák emlékeztek Stein Aurélra Kabulban

Stein Aurél 1862. november 26-án született Pesten. Előbb Drezdában tanult, de az érettségi bizonyítványt már Budapesten szerezte meg, majd 1883-ban a Tübingeni Egyetemen szerzett bölcsészdoktori diplomát. Ösztöndíjasként Trefort Ágoston külügyminiszter támogatásával a cambridge-i, majd oxfordi egyetemek hallgatója. Tereptani és térképészeti ismereteit a Ludovika Katonai Akadémián sajátította el, s a későbbiekben ezek az ismeretek tették számára lehetővé Belső-Ázsia feltérképezését. 1887-ben Indiába utazik, ahol a lahore-i Oriental College igazgatójává nevezték ki. Régészeti munkássága ettől az évtől kap hatalmas lendületet. A régészet mellett sorban jelennek meg publikációi: Királyok könyve, A fehér hunok és Rokon törzsek indiai szereplése stb.
Kartográfusként elkészítette Belső-Ázsia első pontos térképét. Mindezek mellett Stein Aurél nyelvészként is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Nevéhez fűződik mintegy 3000 kínai nyelvű tekercs, 6000 kisebb kínai nyelvű dokumentum és 400 buddhista selyemfestmény megtalálása. Ebből az anyagból került napvilágra egy ismeretlen nyelv, mely nagymértékben hozzájárult Ázsia történelmének megismeréséhez. Stein Aurél egész élete folyamán szoros kapcsolatot tartott fenn a magyar tudományos élet legjelesebb képviselőivel, halála után könyvtárát a Magyar Tudományos Akadémia kapta meg a tudós végrendeletének megfelelően. 1943. október 28-án, negyedik nagy expedícióján hunyt el életének 81. évében, Afganisztán fővárosában, Kabulban. Testét az Angol Temetőben (British Cemetary) helyezték örök nyugalomra.
November 1-jén dr. Tokovicz József mk. ezredes, a HM HVK Afganisztánban tartózkodó munkacsoportjának vezetője, Halász István százados, a Könnyűgyalogszázad 3. váltásának parancsnoka és Gasparics Zalán százados a 3. Zászlóalj-harccsoport CIMIC hadműveleti tisztje koszorúzta meg Stein Aurél sírját. Tokovicz ezredes kiemelte a megemlékezés során Stein Aurél katonai kötődéseit és azt, hogy a magyar katonák bárhol is szolgálnak a világban, alapfeladatuk ellátása mellett mindig nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a nemzeti hagyományok ápolására is jusson idejük. Halász százados elmondta, hogy az Afganisztánban szolgáló kontingens számára a katonai feladatok magas színvonalú ellátása mellett kiemelt szerepe van a magyarság kulturális értékei megőrzésének. A koszorúzáson részt vevők gyertyát gyújtottak, majd Gasparics Zalán százados egy ajándékcsomag átadásával fejezte ki a magyarok köszönetét a sírt lelkiismeretesen gondozó Abdul Ramiullah-nak.

G. Z. , 3. Zászlóalj-harccsoport CIMIC hadműveleti tiszt , Honvédelem Online