AN–2 típusú aknásznaszád ünnepélyes avatási ünnepségét szeptember 21-én rendezték Ercsi kikötőjében. Az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred legújabb hadihajója ugyanis e Pest megyei város nevét kapta. Molnár Sándor mérnök ezredes, alakulat parancsnok ünnepi beszédéből az is kiderült, hogy az ezrednél hagyomány Duna-parti városok nevét adni a hadihajóknak. Az Ercsi, az Óbuda, a Dunaújváros, a Dunaföldvár és a Tass után állt rendszerbe.

Molnár ezredes elmondta: az alakulat a tűzszerész járőrhajó rendszerbe állításával a szárazföld mellett már a vizeken is megkezdheti a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetek felderítését, felkutatását és hatástalanítását. Az ezredparancsnok kiemelte: még további három naszádot szeretnének korszerűsíteni, felújítani, rendszerbe állítani, így téve még gyorsabbá és hatékonyabbá a vizekben talált robbanószerkezetek hatástalanítását.

A hajó hagyományos, pezsgővel történő felavatását Bátki József, Ercsi polgármestere végezte el. A város első embere, nyugállományba vonulásáig katonatisztként szolgált: az Ercsiben települt műszaki alakulat parancsnoka volt. A polgármester köszöntjében elmondta, hogy a hajó névadásával újra szoros lesz a kapcsolat a város és a Magyar Honvédség között. A felavatott hajót az ünnepség végén Gedő Attila esperes áldotta meg.

(Szűcs László, Honvédelmi Minisztérium)">
|

Járőrhajó-avató Ercsiben